GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

LNG terminal: Isporučeno više od milijardu prostornih metara plina

LNG terminal: Isporučeno više od milijardu prostornih metara plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2021 / 15:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od 1. siječnja ove godine i početka rada plutajućeg LNG terminala u Omišlju na Krku, na terminal je, prema podacima tvrtke LNG Hrvatska, pristupilo 12 brodova s milijardu i 600 milijuna kubika ukapljenoga prirodnog plina (UPP).

- Kroz prihvat 12 brodova s UPP-om terminal je isporučio više od jedne milijarde prostornih metara prirodnog plina u transportni sustav Republike Hrvatske. Navedeni podaci dokazuju važnost terminala za tržište plina u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe te utjecaj na regionalne plinske tokove - poručuju iz LNG-ja Hrvatska, koji upravlja terminalom za UPP na Krku, u osvrtu na prekrcajne rezultate u dosadašnjem dijelu "plinske" godine koja završava 30. rujna.

Prvi brod koji je nakon svečanog otvorenja terminala za UPP i plinovoda Omišalj - Zlobin 29. siječnja ove godine pristao bio je Adam LNG, a posljednji u nizu, 28.kolovoza, brod Al Mafyar koji, ističu u LNG-ju Hrvatska, pripada u Q-Max klasu brodova, što ga čini jednim od najvećih brodova za prijevoz UPP-a na svijetu.

Kapacitet brodova za prijevoz UPP-a koji mogu pristati na omišaljski terminal propisan je u rasponu od 3500 do 265 tisuća prostornih metara UPP-a. Brzina prekrcaja UPP-a je 8000 kubika na sat, a ukupni skladišni kapacitet terminala 140 tisuća kubika. Godišnje se s terminala u naš transportni sustav može isporučiti 2,6 milijardi kubika.

Među zakupcima omišaljskih kapaciteta terminala su tvrtke MET Energy Croatia i MFGK Croatia, tvrtka kći mađarske MVM Grupe koja je dogovorila zakup od 2021. do 2027. godine. Mađari su, primjerice, za plinsku godinu 2021./2022. zakupili milijardu kubika.

Tagovi: LNG terminal, LNG Hrvatska, priordni plin
PROČITAJ I OVO
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
VODIK
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
BERLIN - Kako pomiriti gospodarsku snagu i zelenu tranziciju velik je izazov koji očekuje novu njemačku vladu, a već je mobilizirao njemačke industrijske divove koji polažu velike nade u razvoj vodika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE