GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljana: Vodik je jedan od ključnih energenata budućnosti

Ljubljana: Vodik je jedan od ključnih energenata budućnosti
VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2023 / 16:50
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Vodik je jedan od ključnih čimbenika putem kojeg će države članice ostvariti zadane klimatske ciljeve. Zato je potrebno pojačati aktivnosti na tom području, au tome će državama pomoći i prekogranična suradnja, istaknuli su uvodničari današnjeg slovensko-njemačkog dana vodika u Ljubljani.

Slovensko-njemački dan vodika organizirali su Slovensko-njemačka gospodarska komora, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) i Njemačko veleposlanstvo u Sloveniji. Na skupu sudjeluju predstavnici njemačkih i slovenskih istraživačkih institucija i tvrtki.

U svjetlu visokih cijena energenata, konkurentnost europske industrijske proizvodnje sve više opada, upozorila je uvodno generalna direktorica GZS-a Vesna Nahtigal.

“Jedino rješenje je još odlučnije i brže zakoračiti putem niskougljičnog kružnog gospodarstva za postizanje zelene tranzicije”, uvjerena je.

Da bi se postigao ovaj cilj, bit će potrebno posvetiti više pažnje vodiku, posebno zelenom vodiku. To je izvor energije i gorivo koje proizvodi vodu kao nusproizvod umjesto ugljičnog dioksida.

Gospodarska komora trenutačno podupire nekoliko projekata u području vodika, među kojima je i projekt Vodikova dolina sjevernog Jadrana, podsjetila je. U promicanju napretka u području vodikove energije, prema riječima Nahtigalova, od velike pomoći može biti prekogranična suradnja, poput današnjeg događaja.

Vodikove tehnologije pomoći će racionalizaciji proizvodnje energije u Sloveniji, istaknuo je ministar visokog obrazovanja, znanosti i inovacija Igor Papič. Prema njegovom mišljenju, za razvoj tehnologija potrebno je početi razgovarati o većim oglednim projektima, za što je Slovenija kao mala država dobro mjesto.

Papič je kazao kako tehnologija još nije u potpunosti spremna i još je preskupa, ali je izrazio uvjerenje da imamo još dovoljno vremena da je pripremimo. Slovenske i njemačke tvrtke također su spremne raditi na takvim projektima, ocijenio je.

Veleposlanica Njemačke u Sloveniji Natalie Kauther izrazila je zadovoljstvo velikim interesom za današnji događaj. Zeleni vodik predstavlja energiju budućnosti, zbog čega je njemačka vlada pripremila okvir za jačanje proizvodnje vodika. Od 2021. Njemačka je uložila više od osam milijardi eura u 62 projekta vezana uz vodik, objasnila je.

Slovenija i Njemačka su na sličnom putu što se tiče vodika, a "samo zajedničkim radom moći ćemo postići potrebnu energetsku tranziciju i reformu naše industrije", uvjeren je veleposlanik.

Dvije zemlje jedna drugoj mogu pomoći na području vodika i postizanja ciljeva ugljične neutralnosti, rekla je predsjednica Slovensko-njemačke gospodarske komore Dagmar von Bohnstein. Velik je izazov i područje skladištenja energije proizvedene obnovljivim izvorima energije pa Komora za ožujak priprema sličan događaj i na tu temu, najavila je.

Nemamo druge tehnologije osim vodika za dekarbonizaciju industrije željeza i čelika te dijela kemijske industrije, istaknuo je Stefan Wenzel iz njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih mjera. Uz pomoć vodika EU će moći ostvariti svoje klimatske ciljeve i istovremeno ojačati energetsku učinkovitost i energetsku sigurnost.

Prema Wenzlu, razvoj vodikovog sektora je paneuropski napor, ali će biti potrebno podržati razvoj vodikovih tehnologija na globalnoj razini.

Tagovi: vodik, energenti, zelena energija, Vesna Nahtgal, Slovensko-njemačka gospodarska komora, Gospodarska zbornica Slovenije, održivost
PROČITAJ I OVO
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud
ODUSTAJANJE
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud

BANJA LUKA - Stigla je službena obavijest da se Njemačka povlači iz financiranja vjetroelektrane Hrgud kod Berkovića. 

Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
KARIJERE
Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
BEOGRAD - Nadzorni odbor Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) imenovao je Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije, saopštio je danas EPS.
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE