GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljana: Vodik je jedan od ključnih energenata budućnosti

Ljubljana: Vodik je jedan od ključnih energenata budućnosti
VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2023 / 16:50
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Vodik je jedan od ključnih čimbenika putem kojeg će države članice ostvariti zadane klimatske ciljeve. Zato je potrebno pojačati aktivnosti na tom području, au tome će državama pomoći i prekogranična suradnja, istaknuli su uvodničari današnjeg slovensko-njemačkog dana vodika u Ljubljani.

Slovensko-njemački dan vodika organizirali su Slovensko-njemačka gospodarska komora, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) i Njemačko veleposlanstvo u Sloveniji. Na skupu sudjeluju predstavnici njemačkih i slovenskih istraživačkih institucija i tvrtki.

U svjetlu visokih cijena energenata, konkurentnost europske industrijske proizvodnje sve više opada, upozorila je uvodno generalna direktorica GZS-a Vesna Nahtigal.

“Jedino rješenje je još odlučnije i brže zakoračiti putem niskougljičnog kružnog gospodarstva za postizanje zelene tranzicije”, uvjerena je.

Da bi se postigao ovaj cilj, bit će potrebno posvetiti više pažnje vodiku, posebno zelenom vodiku. To je izvor energije i gorivo koje proizvodi vodu kao nusproizvod umjesto ugljičnog dioksida.

Gospodarska komora trenutačno podupire nekoliko projekata u području vodika, među kojima je i projekt Vodikova dolina sjevernog Jadrana, podsjetila je. U promicanju napretka u području vodikove energije, prema riječima Nahtigalova, od velike pomoći može biti prekogranična suradnja, poput današnjeg događaja.

Vodikove tehnologije pomoći će racionalizaciji proizvodnje energije u Sloveniji, istaknuo je ministar visokog obrazovanja, znanosti i inovacija Igor Papič. Prema njegovom mišljenju, za razvoj tehnologija potrebno je početi razgovarati o većim oglednim projektima, za što je Slovenija kao mala država dobro mjesto.

Papič je kazao kako tehnologija još nije u potpunosti spremna i još je preskupa, ali je izrazio uvjerenje da imamo još dovoljno vremena da je pripremimo. Slovenske i njemačke tvrtke također su spremne raditi na takvim projektima, ocijenio je.

Veleposlanica Njemačke u Sloveniji Natalie Kauther izrazila je zadovoljstvo velikim interesom za današnji događaj. Zeleni vodik predstavlja energiju budućnosti, zbog čega je njemačka vlada pripremila okvir za jačanje proizvodnje vodika. Od 2021. Njemačka je uložila više od osam milijardi eura u 62 projekta vezana uz vodik, objasnila je.

Slovenija i Njemačka su na sličnom putu što se tiče vodika, a "samo zajedničkim radom moći ćemo postići potrebnu energetsku tranziciju i reformu naše industrije", uvjeren je veleposlanik.

Dvije zemlje jedna drugoj mogu pomoći na području vodika i postizanja ciljeva ugljične neutralnosti, rekla je predsjednica Slovensko-njemačke gospodarske komore Dagmar von Bohnstein. Velik je izazov i područje skladištenja energije proizvedene obnovljivim izvorima energije pa Komora za ožujak priprema sličan događaj i na tu temu, najavila je.

Nemamo druge tehnologije osim vodika za dekarbonizaciju industrije željeza i čelika te dijela kemijske industrije, istaknuo je Stefan Wenzel iz njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih mjera. Uz pomoć vodika EU će moći ostvariti svoje klimatske ciljeve i istovremeno ojačati energetsku učinkovitost i energetsku sigurnost.

Prema Wenzlu, razvoj vodikovog sektora je paneuropski napor, ali će biti potrebno podržati razvoj vodikovih tehnologija na globalnoj razini.

Tagovi: vodik, energenti, zelena energija, Vesna Nahtgal, Slovensko-njemačka gospodarska komora, Gospodarska zbornica Slovenije, održivost
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE