GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Libijsko ministarstvo nafte smatra nezakonitim sporazum o opskrbi Italije plinom

Libijsko ministarstvo nafte smatra nezakonitim sporazum o opskrbi Italije plinom
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 08:20
Autor: SEEbiz
TRIPOLI - Samo dan nakon posjeta talijanske premijerke Giorgie Meloni Tripoliju i sklapanja ugovora o opskrbi plinom, libijsko ministarstvo nafte proglasilo je taj ugovor nezakonitim jer libijska naftna kompanija nije bila nadležna za sklapanje takvih poslova.

Meloni je tijekom subotnjeg posjeta Libiji sklopila sporazum o energetskoj suradnji između dviju zemalja vrijedan osam milijardi dolara, prema kojem su talijanski energetski div ENI i Libijska nacionalna naftna kompanija NOC sklopili ugovor o opskrbi libijskog plina za sljedećih 25 godina. .

Prema riječima čelnika NOC-a Farhata Bengdare, sporazum obvezuje Libiju na isporuku 22 milijuna kubičnih metara plina dnevno, što je opisao kao najvažniji dogovor u posljednjem tromjesečju za energetski sektor te sjevernoafričke zemlje.

Libijski ministar nafte Mohamed Oun upozorio je i prije potpisivanja sporazuma da NOC nije nadležan za sklapanje takvih poslova koji su u nadležnosti njegova ministarstva. Već u nedjelju, prema turskoj novinskoj agenciji Anadolu, Oun je objavio da je sporazum nezakonit jer se NOO nije konzultirao s ministarstvom prije nego što ga je potpisao.

U priopćenju za tisak u nedjelju, ministarstvo nafte je reklo da je dogovor u potpunosti u suprotnosti sa zakonom, koji zahtijeva da NOC-i dobiju prethodno odobrenje od ministarstva kada ulaze u poslove sa stranim partnerima. Ministarstvo je zatražilo od NOO-a da poštuje zakon kako bi sklopio posao.

"Jednostrana odluka korporacije da promijeni ugovore otvara put drugim partnerima da odluče o bilo kakvim promjenama prethodno dogovorenih sporazuma bez poštivanja procedura utvrđenih libijskim zakonom", priopćilo je ministarstvo.

Ministarstvo su posebno zbunili uvjeti ugovora kojima je udio ENI-ja u plinskom projektu povećan s prijašnjih 30 na 37 posto. Ministar Oun također je uvjeren da bi talijanska energetska kompanija trebala preuzeti veći dio investicijskih troškova, koji su trenutno ravnopravno podijeljeni između ENI-ja i NOC-a.

Protivljenje dogovoru vjerojatno je i rezultat borbe za moć između ministra nafte i uprave NOC-a, najvažnije gospodarske tvrtke u Libiji i najvećeg izvora prihoda za državnu blagajnu.

Nezadovoljstvo dogovorom izrazila je i paralelna Vlada nacionalne stabilnosti koja kontrolira istok zemlje i ne priznaje inače međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju s kojom je Italija sklopila dogovor.

Čak i više od desetljeća nakon svrgavanja bivšeg vođe Moamera Gadafija, Libija ne može izbjeći frakcijske borbe i politički kaos, koji su glavna prepreka stranim ulaganjima u njezin energetski sektor, koja bi mogla financirati gospodarski napredak zemlje.

Tagovi: Libija, Italija, plin, Giorgia Meloni, kompanija ENI
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE