GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Libijsko ministarstvo nafte smatra nezakonitim sporazum o opskrbi Italije plinom

Libijsko ministarstvo nafte smatra nezakonitim sporazum o opskrbi Italije plinom
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 08:20
Autor: SEEbiz
TRIPOLI - Samo dan nakon posjeta talijanske premijerke Giorgie Meloni Tripoliju i sklapanja ugovora o opskrbi plinom, libijsko ministarstvo nafte proglasilo je taj ugovor nezakonitim jer libijska naftna kompanija nije bila nadležna za sklapanje takvih poslova.

Meloni je tijekom subotnjeg posjeta Libiji sklopila sporazum o energetskoj suradnji između dviju zemalja vrijedan osam milijardi dolara, prema kojem su talijanski energetski div ENI i Libijska nacionalna naftna kompanija NOC sklopili ugovor o opskrbi libijskog plina za sljedećih 25 godina. .

Prema riječima čelnika NOC-a Farhata Bengdare, sporazum obvezuje Libiju na isporuku 22 milijuna kubičnih metara plina dnevno, što je opisao kao najvažniji dogovor u posljednjem tromjesečju za energetski sektor te sjevernoafričke zemlje.

Libijski ministar nafte Mohamed Oun upozorio je i prije potpisivanja sporazuma da NOC nije nadležan za sklapanje takvih poslova koji su u nadležnosti njegova ministarstva. Već u nedjelju, prema turskoj novinskoj agenciji Anadolu, Oun je objavio da je sporazum nezakonit jer se NOO nije konzultirao s ministarstvom prije nego što ga je potpisao.

U priopćenju za tisak u nedjelju, ministarstvo nafte je reklo da je dogovor u potpunosti u suprotnosti sa zakonom, koji zahtijeva da NOC-i dobiju prethodno odobrenje od ministarstva kada ulaze u poslove sa stranim partnerima. Ministarstvo je zatražilo od NOO-a da poštuje zakon kako bi sklopio posao.

"Jednostrana odluka korporacije da promijeni ugovore otvara put drugim partnerima da odluče o bilo kakvim promjenama prethodno dogovorenih sporazuma bez poštivanja procedura utvrđenih libijskim zakonom", priopćilo je ministarstvo.

Ministarstvo su posebno zbunili uvjeti ugovora kojima je udio ENI-ja u plinskom projektu povećan s prijašnjih 30 na 37 posto. Ministar Oun također je uvjeren da bi talijanska energetska kompanija trebala preuzeti veći dio investicijskih troškova, koji su trenutno ravnopravno podijeljeni između ENI-ja i NOC-a.

Protivljenje dogovoru vjerojatno je i rezultat borbe za moć između ministra nafte i uprave NOC-a, najvažnije gospodarske tvrtke u Libiji i najvećeg izvora prihoda za državnu blagajnu.

Nezadovoljstvo dogovorom izrazila je i paralelna Vlada nacionalne stabilnosti koja kontrolira istok zemlje i ne priznaje inače međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju s kojom je Italija sklopila dogovor.

Čak i više od desetljeća nakon svrgavanja bivšeg vođe Moamera Gadafija, Libija ne može izbjeći frakcijske borbe i politički kaos, koji su glavna prepreka stranim ulaganjima u njezin energetski sektor, koja bi mogla financirati gospodarski napredak zemlje.

Tagovi: Libija, Italija, plin, Giorgia Meloni, kompanija ENI
PROČITAJ I OVO
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
STRUJA
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
BEOGRAD - Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju struje u februaru u odnosu na isti mesec prethodne godine, čime su ostvarili popust za racionalnu potrošnju električne enegije, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
LONDON - Cijene nafte napokon su porasle na svjetskim tržištima u utorak, a to se može pripisati smanjenim strahovima od bankarske krize.
OMV Petrom povećao dividendu
DIVIDENDA
OMV Petrom povećao dividendu
BUKUREŠT - Izvršni odbor OMV Petrom predložio je raspodjelu dividende za financijsku 2022. godinu, onu koja je već najavljena 2. veljače 2023., u bruto iznosu od 0,0375 RON po dionici.
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
PLIN
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
BRUXELLES - Europska komisija predložila je danas produljenje mjera za smanjenje potražnje za plinom za još godinu dana, s ciljem da se Europi omogući da prebrodi sljedeću zimu.
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
INVESTICIJE
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
ZAGREB - "Sa strateškim partnerom razmatramo nekoliko lokacija, međutim za početak čekamo informaciju hoće li LNG Hrvatska izgraditi small-scale terminal u Gaženici u Zadru."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE