GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lavrov: Ako Hrvati vjeruju da je bolje kupovati ukapljeni, a ne jeftiniji plinovodni plin – to je vaša stvar

Lavrov: Ako Hrvati vjeruju da je bolje kupovati ukapljeni, a ne jeftiniji plinovodni plin – to je vaša stvar
RUSIJA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 10:41
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Rusofobne zemlje EU i “vrtlog sankcija koje promiče Bruxelles” prepreka su jačanju rusko – hrvatskih odnosa, ocijenio je u razgovoru za Večernji list ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

Razgovor s ruskim šefom diplomacije i najdugovječnijim ministrom u ruskim vladama dnevnik je vodio kad su već dogovoreni svi detalji posjeta Hrvatskoj, prvog nakon 15 godina, a koji se trebao dogoditi danas.

Posjet je, među ostalim, uključivao sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Zoranom Milanovićem te ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. No, odgođen je, ali ne zbog političkih razloga, nego zbog situacije vezane uz pogoršanje epidemiološkog stanja i širenje zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, što je neizbježno zahvatilo i djelatnike veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu.

Lavrov je u razgovoru iznio niz zanimljivih pogleda na rusko-hrvatske političke i gospodarske odnose, za koje smatra da su u uzlaznoj putanji. Međutim, tvrdi Lavrov, ozbiljnu prepreku na putu daljnjeg jačanja rusko-hrvatskih veza i dalje čine sankcije koje promiče Bruxelles, navodi dnevnik.

Govoreći o projektu LNG terminala na Krku Lavrov je kazao da je on strogo unutarnja stvar Hrvatske.

“Ako hrvatski kolege vjeruju da je za ekonomiju zemlje bolje kupovati ukapljeni, a ne jeftiniji plinovodni plin – to je vaša stvar”, ustvrdio je Lavrov.

Ističe i da plinski ugovori s Rusijom nemaju političku već isključivo komercijalnu pozadinu.

Ocijenio je da je ruski pristup oko BiH u skladu sa stavom Hrvatske koja je zainteresirana za realizaciju temeljnih postulata Daytonskog sporazuma te da je Rusija u tom smislu spremna pružiti svaku vrstu podrške.

“Uvjereni smo da Daytonski sporazum zadržava svoju aktualnost. Njegova temeljna načela omogućuju održavanje mira i stabilnosti, sigurni razvoj zemlje”, kazao je Lavrov.

Smatra i da su u zadnje vrijeme Washington i broje prijestolnice EU udvostručile napore u suzbijanju ruskog razvoja. “Zapadu je već prešlo u naviku da s Rusijom razgovara s pozicije pretpostavke krivnje za sve. Dovoljno je spomenuti uobraženo odbijenje Berlina da odgovori na zahtjeve našeg glavnog tužitelja o tzv. slučaju Navaljni”, rekao je Lavrov u intervjuu za Večernji list.

Tagovi: Sergej Lavrov, ruski plin, Gazprom, LNG terminal
PROČITAJ I OVO
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE