GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kuvajt povećava izvoz dizela u Europu za čak pet puta

Kuvajt povećava izvoz dizela u Europu za čak pet puta
DIZEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2023 / 16:50
Autor: SEEbiz
NEW YORK – Kuvajt ove godine planira znatno povećati izvoz dizela i zrakoplovnog goriva u Europu, čime bi kontinent kompenzirao pad dotoka iz Rusije, izvijestio je danas Bloomberg.

"Ova bliskoistočna zemlja očekuje peterostruko povećanje isporuka dizelskog goriva u Europu od 2022., na 2,5 milijuna tona ili oko 50.000 barela dnevno." Također planira udvostručiti prodaju zrakoplovnog goriva na gotovo pet milijuna tona”, objavila je američka agencija pozivajući se na neimenovani dobro obaviješteni izvor.

Europska unija suočena je s potencijalnom nestašicom goriva zbog zabrane uvoza naftnih derivata iz Rusije, koja bi trebala stupiti na snagu 5. veljače, zbog invazije na Ukrajinu.

Cijene dizela mogle bi doseći 200 dolara po barelu u ovom tromjesečju jer bi sankcije mogle uzrokovati globalnu nestašicu, procjenjuje Bank of America, prenosi Bloomberg. Procjenjuje se da je krajem prošle godine EU od Rusije kupovala gotovo 1,3 milijuna barela naftnih derivata dnevno, od čega je približno polovica bila dizel.

Posljednjih godina Kuvajt je uložio desetke milijardi dolara u modernizaciju i izgradnju novih rafinerija. Najznačajnija investicija je izgradnja Al-Zur, jedne od najvećih rafinerija nafte na svijetu, s kapacitetom prerade 615.000 barela sirove nafte dnevno. Krajem prošle godine ova je rafinerija ostvarila prvi izvoz dizela i mlaznog goriva, podsjeća američka agencija.

Prema Bloombergu, prva od tri linije rafinerije Al Zur je stabilna i prerađuje više od 205.000 barela nafte dnevno. Druga linija trebala bi biti puštena u rad sredinom veljače, a treća do travnja. Tako će ukupni kapacitet prerade u Kuvajtu porasti na oko 1,5 milijuna barela dnevno nakon što tvornica bude potpuno operativna, procjenjuje američka agencija.

Također, očekuje se da će drugi bliskoistočni proizvođači nafte, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, povećati izvoz goriva u Europu 2023. godine.

Bloomberg izvještava, pozivajući se na izvor, da planovi Kuvajtske nacionalne naftne kompanije Kuwait Petroleum Corporation (KPC) za mlazno gorivo isključuju bilo kakvu prodaju na spot tržištu, što znači da bi stvarne isporuke Europi mogle iznositi više od pet milijuna tona.

Tagovi: Kuvajt, dizel, zrakoplovno gorivo, Kuwait Petroleum Corporation
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE