GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kumer: Iduće godine informacija o eventualnom drugom bloku NE Krško

Kumer: Iduće godine informacija o eventualnom drugom bloku NE Krško
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2023 / 08:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - "Iduće godine ćemo prvi put moći odvagnuti imamo li dovoljno informacija za odluku o drugom bloku, rekao je ministar Bojan Kumer u intervjuu za Delov subotnji prilog. Konačna odluka o gradnji tada bi trebala biti donesena najkasnije do 2027. godine.

Ministar zaštite okoliša, klime i energetike Bojan Kumer podsjetio je u razgovoru za Delovu subotnu prilogu da informaciju o izgradnji drugog bloka nuklearne elektrane Krško (JEK 2) priprema Gen energija kao investitor. To, među ostalim, uključuje podatke o cijeni investicije, podobnosti opskrbljivača, rokovima i cijeni električne energije iz nuklearne elektrane.

Kazao je da je u važećem nacionalnom energetskom i klimatskom planu 2027. godina najkasniji rok za donošenje odluke o izgradnji JEK-a 2. "Tada se govorilo da je nemoguće dobiti sve važne podatke prije 2024. godine. To je također danas. Ili će to biti odluka 2025., 2026. ili 2027., vidjet ćemo", rekao je za Delo.

Prema njegovim riječima, nuklearno tržište se vrlo brzo konsolidira, ali i razvija. Prema ministrovim riječima, kada će odluka biti donesena, a za koju se uglavnom slaže da se provjeri na referendumu, ovisi o tome "hoćemo li prikupiti sve moguće i potrebne informacije i naknadno donijeti odluku ili ćemo prikupiti dovoljno informacija i izaći pred javnost prije".

U međuvremenu, prvi korak na putu do novog bloka bit će podnošenje cjelovitog zahtjeva investitora za izmjenu državnog prostornog plana. Kumer se nada da će to biti za mjesec-dva. "Želimo što prije, a najkasnije u lipnju, dostaviti gotovu inicijativu ministarstvu nadležnom za prostor i da ono krene u pripremu odluke o pristupanju izradi Državnog prostornog plana", dodao je.

"Smještaj nuklearne elektrane zahtjevniji je od postavljanja solarne elektrane, a isto vrijedi i za cjelovitu procjenu utjecaja na okoliš. Željeli bismo u drugoj fazi osnovati zajedničku radnu skupinu koja bi utvrdila kakva je nuklearka elektrana koju želimo", rekao je.

Na pitanje kako će Slovenija nakon prestanka energetskog korištenja ugljena 2033. osigurati energetsku samodostatnost, Kumer je odgovorio da za to ne postoji kristalna kugla. "Pred nama je deset godina neizvjesnosti. Želim da pripremimo najbolju moguću startnu točku. Zato moramo napraviti domaću zadaću", rekao je.

Tagovi: NE Krško, nuklearna energija, Bojan Kumer
PROČITAJ I OVO
Članice OPEC-a sastaju se u Beču: Čeka li nas novo smanjenje proizvodnje nafte?
NAFTA
Članice OPEC-a sastaju se u Beču: Čeka li nas novo smanjenje proizvodnje nafte?
LONDON - Članice Organizacije zemalja za izvoz nafte (OPEC) sastat će se u danas u Beču kako bi raspravljali o novom sporazumu kojim bi se eventualno prilagodile proizvodne kvote nafte za ovu i narednu godinu te eventualno usvojilo i smanjenje proizvodnje.
Od utorka skuplje gorivo, Vlada omogućila trgovcima veće marže
CIJENE GORIVA
Od utorka skuplje gorivo, Vlada omogućila trgovcima veće marže
ZAGREB - Od utorka nas na benzinskim postajama očekuju više cijene goriva.
Gubitak EPS-a u 2022.povećan čak pet puta
SVE GORE
Gubitak EPS-a u 2022.povećan čak pet puta
BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije je prošlu godinu završila sa gubitkom od gotovo 619 miliona evra, pokazuju zvanični finansijski izveštaji. Ovaj gubitak je gotovo petostruko veći u odnosu na godinu pre.
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
KREDITI
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
LJUBLJANA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je zajam od 25 milijuna eura operatoru sustava prijenosne mreže Elesu.
Cijene nafte skočile iznad 76 dolara, u fokusu vijesti iz SAD-a
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte skočile iznad 76 dolara, u fokusu vijesti iz SAD-a
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara nakon što je američki Kongres suspendirao limit državnog duga, a središnja banka signalizirala da bi mogla napraviti pauzu u podizanju kamatnih stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE