GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krško: U travnju zbog remonta manja proizvodnja električne energije

Krško: U travnju zbog remonta manja proizvodnja električne energije
REMONT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2024 / 12:10
Autor: SEEbiz
KRŠKO - Neto proizvodnja električne energije u travnju iznosila je 877 gigavat sati (GWh). U odnosu na ožujak smanjio se za nešto više od trećine, a u odnosu na prošlogodišnji travanj gotovo za četvrtinu.

Na pad proizvodnje utjecao je i remont Nuklearne elektrane Krško (Nek), objavio je danas statistički ured.

Proizvodnja u hidroelektranama u travnju je bila 43 posto veća nego u travnju prošle godine, au termoelektranama za dva posto. Neko je u travnju imao redovni remont.

U travnju je ukupna potrošnja goriva bila sedam posto manja nego prije godinu dana. Slovenija je u travnju uvezla 922 GWh električne energije, a izvezla 733 GWh. U odnosu na prethodni travanj uvoz je povećan za 25 posto, dok je izvoz smanjen za 14 posto.

Kućanstva su u travnju potrošila 250 GWh električne energije ili 15 posto manje nego u ožujku, a poduzeća 565 GWh ili šest posto manje. Potrošnja u području obrazovanja iznosila je 14 GWh, a Ljubljana je jedina općina u kojoj je potrošila više od desetine električne energije, naveli su.

Zalihe lignita i lignita pale su u travnju za 35 posto u odnosu na ožujak, ukapljenog naftnog plina za 29 posto, prirodnog plina za 12 posto, koksa za 10 posto, a crnog ugljena i antracita za četiri posto.

Povećanje ponude u travnju u odnosu na ožujak zabilježeno je kod kerozinskog goriva za mlazne motore, i to za 24 posto, ostalih naftnih derivata za 16 posto, motornih benzina za sedam posto i dizelskog goriva za šest posto.

U travnju je u međugodišnjoj usporedbi opskrba ostalih naftnih derivata porasla za 32 posto, kerozinskog goriva za mlazne motore za 28 posto, crnog ugljena i antracita za 27 posto, koksa za 13 posto, dizelskog goriva za osam posto. a prirodni plin za šest posto.

Tagovi: krško, struja, energija
PROČITAJ I OVO
Ukrajinski DRI gradi vjetroelektranu i prvu trafostanicu za OIE u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Ukrajinski DRI gradi vjetroelektranu i prvu trafostanicu za OIE u Hrvatskoj
ZAGREB - Tvrtka DRI, europski ogranak DTEK grupe za obnovljivu energiju, najavljuje početak svojih prvih projekata u Hrvatskoj.
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste
SOLARI
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste

ZAGREB - Vođenje elektroenergetskog sustava suočeno je s izazovima s obzirom na promjenu paradigme njegova funkcioniranja, to jest činjenicu da su potrošači postali i proizvođači električne energije, istaknuto je danas na HAZU-ovom okruglom stolu, gdje se moglo čuti i da proizvodnja iz energije sunca u zadnje vrijeme bilježi strelovit rast.

Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Službeno su objavljene nove cijene goriva koje će vrijediti od ponoći.
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto, nakon pada u prethodna tri tjedna, jer se u drugoj polovici godine očekuje rast potražnje za 'crnim zlatom'.
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE