GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krenula s radom prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji

Krenula s radom prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji
ELEKTRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2021 / 07:25
Autor: SEEbiz / indikator.ba
TIRANA - Statkraft, najveći europski generator obnovljive energije, u saradnji s norveškim dobavljačem Ocean Sun započeo je komercijalne operacije u prvoj jedinici svog plutajućeg solarnog projekta u Albaniji, dodatno pridonoseći uvećanju obnovljivih izvora energije u zemlji.

Projekt je postavljen na rezervoaru Banja u Albaniji, gdje Statkraft upravlja svojom hidroelektranom Banja od 72 megavata. Nakon uspješnog završetka prve plutajuće solarne jedinice i priključka na mrežu, elektrana sada proizvodi obnovljivu energiju i ubrizgava energiju u albansku nacionalnu električnu mrežu.

Plutajuća solarna energija uključuje instaliranje solarnih panela na plutajuće strukture na vodenom tijelu, poput jezera, fjorda ili oceana, ili na hidroelektrani. Svaka se jedinica sastoji od plutajućeg prstena i tanke membrane. U kombinaciji s hlađenjem ploča ispod vode, upravo ova membrana i velika površina čine ovaj koncept jedinstvenim. Tehnologiju je razvio Ocean Sun, a iako je membrana debela samo nekoliko milimetara, lako može izdržati težinu solarnih panela i osoblja koje obavlja zadatke ugradnje ili održavanja.

Prva jedinica, koja se sastoji od 1536 solarnih panela, ima instalirani kapacitet od 0,5 MWp i pokriva gotovo 4.000 kvadratnih metara. Uz to, na zemlju je postavljeno 160 jednakih ploča za usporedbu i dokumentiranje učinka hlađenja na plutajuće ploče.

Očekuje se da će se druga faza provedbe projekta nastaviti tokom druge polovice 2021. godine, pri čemu će biti isntalirane dodatne tri plutajuće jedinice, s kombiniranim dodatnim kapacitetom od 1,5 MWp.

- Ovo je velika prekretnica u inovativnom plutajućem solarnom projektu i uzbudljivo je vidjeti kako je elektrana oživjela i pruža dodatnu proizvodnju obnovljive energije u Albaniji. Radujemo se konkretnim rezultatima ovog demonstracijskog projekta kako bismo procijenili potencijal za daljnje širenje ove uzbudljive tehnologije, kaže izvršni direktor Statkrafta Christian Rynning-Tønnesen.

- Današnje postignuće predstavlja važnu prekretnicu za Statkraft u Albaniji i daljnji korak u našoj misiji da vodimo pomak ka obnovljivoj energiji kroz inovativna rješenja. Nakon početka komercijalnog rada hidroelektrana Banja i Moglice, tražimo daljnju optimizaciju obnovljive imovine. Plutajuća solarna elektrana Banja konkretan je primjer za daljnju integraciju različitih izvora obnovljive energije, kaže Rigela Gegprifti, šefica države Statkrafta u Albaniji.

Tagovi: Christian Rynning-Tønnesen, Ocean Sun, prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji, Statkraft
PROČITAJ I OVO
Eni otkrio naftno polje u Sjevernom moru
OTKRIĆA
Eni otkrio naftno polje u Sjevernom moru
RIM - Talijanska energetska tvrtka Eni objavila je danas da je otkrila naftno polje u okviru istražnih aktivnosti u Sjevernom moru, koje je realizirala tvrtka War Energy, zajedničko ulaganje Enija i norveškog HitekVizen-a.
NIS omogućio podizanje gotovine Visa karticom na pumpama
USLUGE
NIS omogućio podizanje gotovine Visa karticom na pumpama
BEOGRAD – Nova usluga koja omogućava potrošačima da na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama podignu do 5.000 dinara gotovine uz bilo koju kupovinu, predstavljena je danas u Beogradu.
Prognoze rasta potražnje podigle cijene nafte iznad 73 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Prognoze rasta potražnje podigle cijene nafte iznad 73 dolara
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima razinu od 73 dolara, potaknute gospodarskim oporavkom i prognozama rasta potražnje za gorivom paralelno ubrzanom procjepljivanju građana u razvijenim zemljama.
Francuski EDF obaviješten o povećanoj razini plinova u nuklearki u Kini
NUKLEARKA
Francuski EDF obaviješten o povećanoj razini plinova u nuklearki u Kini
PARIZ - Francuska elektroenergetska tvrtka EDF objavila je u ponedjeljak da je dobila obavijest o podizanju razine inertnih plinova u nuklearnoj elektrani u Kini, čiji je suvlasnik, zajedno s kineskom tvrtkom CGN.
HEP Plin preuzeo Darkom distribuciju plina iz Daruvara
ŠIRENJE
HEP Plin preuzeo Darkom distribuciju plina iz Daruvara
DARUVAR - HEP Plin je za 3,5 milijuna kuna od tvrtke Darkom za komunalnu djelatnost iz Daruvara, kupio poslovne udjele u Darkom distribuciji plina, čime je na upravljanje dobio 166 kilometara plinske distribucijske mreže u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, priopćio je HEP u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE