GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kredit EBRD-a od 300 miliona dolara za reformu EPS-a

Kredit EBRD-a od 300 miliona dolara za reformu EPS-a
REFORMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 08:07
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Ugovor o kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 300 miliona eura za reformisanje Elektroprivrede Srbije (EPS) potpisan je danas u Beogradu.

To je drugi najveći zajam EBRD-a Srbiji, koji je do sada na ovom tržištu uložio 7,9 milijardi eura, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Finansiranje će biti obezbijeđeno u dvije tranše, uz garanciju Ministarstva finansija u ime države Srbije.

Zajam će koristiti EPS koji se tokom zimske sezone suočio sa značajnim smanjenjem likvidnosti zbog uvoza velikih količina električne energije.

Mali je istakao da je ovo podrška međunarodnih finansijskih institucija vladinoj strategiji za dekarbonizaciju sektora električne energije, sa ciljem postepenog ukidanja uglja do 2050. godine.

Osim toga, kako je dodao, radiće se na reformisanju EPS-a koji mora imati jače korporativno upravljanje, bolje menadžerske kapacitete.
- Profesionalizacija ovog preduzeća je strateški važan korak za cjelokupan energetski sektor Srbije i to ćemo i sprovesti, nema više odlaganja ovog važnog zadatka, poručio je Mali.

Mateo Кolanđeli istakao je da EBRD ima bogato međunarodno iskustvo u pružanju pomoći u reformisanju državnih preduzeća, te najavio i tehničku pomoć u ovom procesu.

- Radujemo se saradnji sa EPS-om i srpskim vlastima na ambicioznom reformskom programu koji donosi ovaj kredit. U koordinaciji sa MMF-om i drugim međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima, posvećeni smo da doprinesemo transformaciji energetskog sektora Srbije, rekao je Кolanđeli.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, EBRD
PROČITAJ I OVO
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
STRUJA
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
BEOGRAD - Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju struje u februaru u odnosu na isti mesec prethodne godine, čime su ostvarili popust za racionalnu potrošnju električne enegije, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
LONDON - Cijene nafte napokon su porasle na svjetskim tržištima u utorak, a to se može pripisati smanjenim strahovima od bankarske krize.
OMV Petrom povećao dividendu
DIVIDENDA
OMV Petrom povećao dividendu
BUKUREŠT - Izvršni odbor OMV Petrom predložio je raspodjelu dividende za financijsku 2022. godinu, onu koja je već najavljena 2. veljače 2023., u bruto iznosu od 0,0375 RON po dionici.
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
PLIN
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
BRUXELLES - Europska komisija predložila je danas produljenje mjera za smanjenje potražnje za plinom za još godinu dana, s ciljem da se Europi omogući da prebrodi sljedeću zimu.
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
INVESTICIJE
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
ZAGREB - "Sa strateškim partnerom razmatramo nekoliko lokacija, međutim za početak čekamo informaciju hoće li LNG Hrvatska izgraditi small-scale terminal u Gaženici u Zadru."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE