GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće izrada nacionalne strategije za vodik

Kreće izrada nacionalne strategije za vodik
STRATEGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 20:09
Autor: SEEbiz / energetika-net
ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da izradi Hrvatsku strategiju za vodik od 2021. do 2050.

Strategija će propisati nacionalnu viziju razvoja, istraživanja, proizvodnje, infrastrukture i korištenja vodika i vodikove ekonomije, vodeći računa o postizanju cilja klimatske neutralnosti iz Europskog zelenog plana do 2050, kao i nacionalnih ciljeva vezanih za razvoj infrastrukture za alternativna goriva.

Cilj Strategije je dekarbonizacija proizvodnje vodika, te uporaba vodika kao zamjene za fosilna goriva. Europa je svoju strategiju za vodik donijela lani, a ona u prvoj fazi predviđa do 2024. ugradnju 6 GW elektrolizatora za proizvodnju milijun tona vodika iz obnovljivih izvora.

To je vrlo ambiciozan cilj, jer je sada snaga elektrolizatora u EU oko 1 GW. U drugoj fazi do 2030. u planu je ugradnja 40 GW elektrolizatora i proizvodnja 10 mil. t zelenog vodika. Vodik kao gorivo može se koristiti u transportu kamionima, željeznicom ili morem, kao i u proizvodnji čelika i umjetnih gnojiva, a zainteresirane za vodik su i INA i HEP, te neke druge energetske tvrtke koje zanima dekarbonizacija plina.

Za komentar su iz portala energetika-net pitali prof. Franu Barbira s FESB-a, najcjenjenijeg stručnjaka za vodikovu energetiku u Hrvatskoj.

"Ovo je zaista dobra vijest, jer mi, znanstvenici i stručnjaci okupljeni u Hrvatskoj udruzi za vodik, koja je i inicirala izradu nacionalne strategije, nismo očekivali da će to biti tako brzo. Europski ciljevi su iznimno ambiciozni i teško dosežni, a Hrvatska se najvjerojatnije neće uključiti u vlastitu proizvodnju elektrolizatora. Mi trebamo voditi računa o vlastitim specifičnostima, pri čemu bih naglasio tradiciju brodogradnje, koja može iznijeti proizvodnju brodova na baterije i/ili kombinaciju baterija i gorivnih članaka. Vodik je zanimljiv zemljama koje imaju velik udio proizvodnje zelene energije. Koliko je meni poznato cijene zelene energije na burzi jako variraju, čak jedan naprama 10, tako da bi proizvođačima moglo biti atraktivno da proizvode zeleni vodik iz obnovljivih izvora a električnu energiju prodaju onda kad su cijene električne energije na tržištu veće.", komentirao je Barbir za naš portal.

Ministar je dužan u roku od 15 dana imenovati stručnu radnu skupinu za izradu prijedloga strategije, a nju će slijediti i komunikacijska strategija u roku od 90 dana.

Tagovi: nacionalna strategija za vodik, vodik, vodikova energetika, Frane Barbir
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 66 dolara, trgovce zabrinulo širenje korone u Indiji
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 66 dolara, trgovce zabrinulo širenje korone u Indiji
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 66 dolara od pritiskom zabrinutosti da će nagli rast broja zaraženih covidom 19 u Indiji smanjiti potražnju za gorivom u trećom po veličini uvozniku nafte u svijetu.
HIP-Petrohemija ulazi u proces pokretanja proizvodnje
PROIZVODNJA
HIP-Petrohemija ulazi u proces pokretanja proizvodnje
PANČEVO - HIP-Petrohemija je najavila da će posle realizacije starta Energetike i Fabrike otpadnih voda u četvrtak i petak pokrenuti proizvodnju u fabrikama Etilen, Polietilen visoke gustine (PEVG) i Polietilen niske gustine (PENG), saopšteno je danas.
Kina želi dodatne količine ruskog plina
PLIN
Kina želi dodatne količine ruskog plina
PEKING - Kina je pokazala zanimanje za povećani uvoz plina iz Rusije jer očekuje da će u narednih 15 godina udvostručiti potrošnju prirodnog plina.
Prekid libijskog izvoza podigao cijene nafte prema 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Prekid libijskog izvoza podigao cijene nafte prema 68 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, potaknute prekidom libijskog izvoza i očekivanjima da će najnoviji podaci iz SAD-a signalizirati stabilan oporavak potražnje za energentima.
IEA izdala zastrašujuće upozorenje o emisijama CO2
UPOZORENJE
IEA izdala zastrašujuće upozorenje o emisijama CO2
LONDON - Globalne emisije ugljikovog dioksida od energije ove godine bilježe povećanje od gotovo 5 posto, što je naznaka da ekonomski oporavak od covida-19 može biti "sve samo ne održiv" za klimu, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE