GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće izrada nacionalne strategije za vodik

Kreće izrada nacionalne strategije za vodik
STRATEGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 20:09
Autor: SEEbiz / energetika-net
ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da izradi Hrvatsku strategiju za vodik od 2021. do 2050.

Strategija će propisati nacionalnu viziju razvoja, istraživanja, proizvodnje, infrastrukture i korištenja vodika i vodikove ekonomije, vodeći računa o postizanju cilja klimatske neutralnosti iz Europskog zelenog plana do 2050, kao i nacionalnih ciljeva vezanih za razvoj infrastrukture za alternativna goriva.

Cilj Strategije je dekarbonizacija proizvodnje vodika, te uporaba vodika kao zamjene za fosilna goriva. Europa je svoju strategiju za vodik donijela lani, a ona u prvoj fazi predviđa do 2024. ugradnju 6 GW elektrolizatora za proizvodnju milijun tona vodika iz obnovljivih izvora.

To je vrlo ambiciozan cilj, jer je sada snaga elektrolizatora u EU oko 1 GW. U drugoj fazi do 2030. u planu je ugradnja 40 GW elektrolizatora i proizvodnja 10 mil. t zelenog vodika. Vodik kao gorivo može se koristiti u transportu kamionima, željeznicom ili morem, kao i u proizvodnji čelika i umjetnih gnojiva, a zainteresirane za vodik su i INA i HEP, te neke druge energetske tvrtke koje zanima dekarbonizacija plina.

Za komentar su iz portala energetika-net pitali prof. Franu Barbira s FESB-a, najcjenjenijeg stručnjaka za vodikovu energetiku u Hrvatskoj.

"Ovo je zaista dobra vijest, jer mi, znanstvenici i stručnjaci okupljeni u Hrvatskoj udruzi za vodik, koja je i inicirala izradu nacionalne strategije, nismo očekivali da će to biti tako brzo. Europski ciljevi su iznimno ambiciozni i teško dosežni, a Hrvatska se najvjerojatnije neće uključiti u vlastitu proizvodnju elektrolizatora. Mi trebamo voditi računa o vlastitim specifičnostima, pri čemu bih naglasio tradiciju brodogradnje, koja može iznijeti proizvodnju brodova na baterije i/ili kombinaciju baterija i gorivnih članaka. Vodik je zanimljiv zemljama koje imaju velik udio proizvodnje zelene energije. Koliko je meni poznato cijene zelene energije na burzi jako variraju, čak jedan naprama 10, tako da bi proizvođačima moglo biti atraktivno da proizvode zeleni vodik iz obnovljivih izvora a električnu energiju prodaju onda kad su cijene električne energije na tržištu veće.", komentirao je Barbir za naš portal.

Ministar je dužan u roku od 15 dana imenovati stručnu radnu skupinu za izradu prijedloga strategije, a nju će slijediti i komunikacijska strategija u roku od 90 dana.

Tagovi: nacionalna strategija za vodik, vodik, vodikova energetika, Frane Barbir
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE