GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće gradnja skladišta za radioaktivni otpad u Čerkezovcu

Kreće gradnja skladišta za radioaktivni otpad u Čerkezovcu
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2020 / 08:40
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Hrvatska kreće u realizaciju projekta Centra za zbrinjavanje radiokativnog otpada (RAO) u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori gdje će se skladištiti nisko i srednje radioaktivni otpad (NSRAO) iz Nuklearne elektrane Krško (NEK) kao i institucionalni radioaktivni otpad nastao na području RH.

Naime, danas bi se u Fondu za financiranje razgradnje NEK trebale otvoriti ponude za posao izrade dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za gradnju tog centra u Čerkezovcu, vrijednog 19,26 milijuna kuna bez PDV-a.

Prema Nacionalnom programu provedbe Strategije zbrinjavanja RAO, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koji je Vlada donijela potkraj 2018., Trgovska gora i Čerkezovac predviđeni su kao lokacija dugoročnog skladišta tog otpada. No tada je još bila postojala mogućnost da se Hrvatska i Slovenija dogovore o gradnji zajedničkog skladišta za NSRAO iz NEK-a, ali do tog dogovora ipak nije došlo. Prema međudržavnom sporazumu, Hrvatska svoj dio iz NSRAO iz Krškog mora preuzeti od 2023. U Fondu s tim natječajem kreću u izradu projektne dokumentacije, sigurnosnih studija i studije utjecaja na okoliš. Napominju da će kao podloga za tu dokumentaciju biti provedeno više istražnih radova za utvrđivanje geoloških i ostalih karakteristika terena te nulta radiološka mjerenja za utvrđivanje postojeće razine radioaktivnosti okoliša.

– Za gradnju Centra potrebno je ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu te nakon toga uporabnu dozvolu kojoj prethodi potvrda tijela nadležnog za radiološku i nuklearnu sigurnost o mogućnosti početka rada skladišta – kažu u Fondu, piše Večernji list.

Navode i da je početak gradnje Centra planiran za 2023. godinu, a završetak za 2024. Procijenjena vrijednost gradnje iznosi 10 milijuna eura, a u Fondu kažu da to uključuje i istražne radove, projektiranje i ishođenje dozvola za rad. Skladišta Centra projektiraju se za prihvat oko 3000 kubnih metara RAO, što je, objašnjavaju u Fondu, polovina ukupne količine pogonskog i dekomisijskog NSRAO iz NEK-a te institucionalni RAO nastao na području Hrvatske, uključujući i radioaktivni otpad nastao razgradnjom skladišta u Institutu Ruđer Bošković i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

– Iz NEK-a će u Centar biti dopremljeno nešto manje od 3000kubnih metara NSRAO koji će prije skladištenja u Centru biti otpremljen na obradu i kondicioniranje u neki od europskih centara za obradu radioaktivnog otpada. U Centar će se zaprimati obrađen i kondicioniran u licencirane betonske spremnike – navode u Fondu.

A gradnja centra za RAO bilo gdje izaziva buru reakcija u javnosti pa tako i u slučaju Trgovske gore gdje postoji veliki otpor lokalnog stanovništva prema projektu. Kako bi javnost informirao o uspostavi tog centra, Fond će angažirati PR agenciju.

Natječaj za provođenje PR aktivnosti na projektu uspostave Centra za zbrinjavanje RAO, vrijedan tri milijuna kuna bez PDV-a, Fond je poništio potkraj svibnja. Objašnjavaju da su to učinili zbog zaprimljenih pitanja i zato što su uvidjeli da dokumentacija o nabavi i troškovnik zahtijevaju opsežne izmjene koje nije moguće provesti kroz izmjene dokumentacije o nabavi tijekom trajanja natječaja. Navode da će novi natječaj raspisati nakon što bude pripremljena nova dokumentacija i da se, s obzirom na to da je poništenjem natječaja smanjeno planirano vrijeme pružanja usluge, ostavlja mogućnost promjene planirane procijenjene vrijednosti od tri milijuna kuna u skladu s novim okolnostima. PR agencija pružala bi usluge do kraja 2022.

– Cilj tih aktivnosti je podizanje svijesti lokalne i opće javnosti o tematici zbrinjavanja RAO, informiranje o stručnim aspektima projekta, brizi o zdravlju ljudi i čistoći okoliša, razvojnim mogućnostima lokalne zajednice, obvezama RH, razvoju projekta te svim ostalim informacijama relevantnima za javnost – objašnjavaju u Fondu.

Foto: Deutsche Welle

Tagovi: skladište za nuklearni otpad, Čerkezovac, Trgovska gora, Nuklearna elektrana Krško, Fond za financiranje razgradnje NE Krško
PROČITAJ I OVO
Nepotizam i politika ubijaju HEP, stručni radnici napuštaju kompaniju
HEP
Nepotizam i politika ubijaju HEP, stručni radnici napuštaju kompaniju
ZAGREB -  Stranačko kadroviranje i nepotizam u HEP-u dosegli su već razine perverzije. Ovo je najbolji recept za uništavanje ono malo kvalitetne struke što je ostalo u Hrvatskoj.
Najveće naftne kompanije u posljednja tri kvartala izgubile 90 milijardi dolara
ENORMNO
Najveće naftne kompanije u posljednja tri kvartala izgubile 90 milijardi dolara
LONDON - Najveće svjetske naftne kompanije izgubile su gotovo 90 milijardi dolara u proteklih devet mjeseci, na što je utjecala teška ekonomska situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa.
Washington zaplijenio iransku naftu namijenjenu Venezueli
ZAPLJENA
Washington zaplijenio iransku naftu namijenjenu Venezueli
CARACAS - Sjedinjene Države su zaplijenile teret sa četiriju tankera koji su iransku naftu prevozili u Venezuelu za račun Čuvara revolucije koje Washington smatra terorističkom organizacijom.
Sumnje u oporavak potražnje zadržale cijene nafte tik ispod 45 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Sumnje u oporavak potražnje zadržale cijene nafte tik ispod 45 dolara
LONDON - Cijena nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima tik ispod 45 dolara, pritisnute sumnjama u oporavak potražnje zbog pandemije Covida-19 i većom ponudom.
Pompeo u Sloveniji razgovarao o LNG-u na Krku i nuklearki Krško
ENERGETSKE TEME
Pompeo u Sloveniji razgovarao o LNG-u na Krku i nuklearki Krško
LJUBLJANA - U jučerašnjim razgovorima slovenskog vodstva s američkom delegacijom koju je vodio državni tajnik Mike Pompeo bilo je riječi i o nuklearki Krško, te LNG terminalu na Krku, potvrdio je u razgovoru za Slovensku televiziju ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE