GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krah tržišta: Nafta jeftinija od piva?!

Krah tržišta: Nafta jeftinija od piva?!
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 20:34
Autor: SEEbiz / CNBC
ANALIZA - Na tržištima nafte posljednjih se tjedana događa prava drama koja je u jednom trenutku cijenu barela srezala na razine od oko 20 dolara.

No, dio analitičara misli da tu nije kraj, već da će problemi sa skladištenjem nafte donijeti nove šokove na tržištu, piše CNBC.

Analitičari Goldman Sachsa upozoravaju da je šok koronavirusa „izrazito negativan na cijene nafte i šalje kopnene cijene sirove nafte na negativno područje“.

Američka investicijska banka procjenjuje da u svijetu postoji oko milijardu barela rezervnog skladišnog kapaciteta, ali velik dio toga nikada neće biti dostupan "jer će brzina trenutnog šoka probiti transportne mreže".

"Doista, s obzirom na troškove zatvaranja bušotine, proizvođač bi bio spreman platiti nekome za odlaganje bačva, što podrazumijeva negativne cijene u kopnenim područjima", kažu analitičari iz Goldmana u istraživačkoj bilješci objavljenoj u ponedjeljak.

U Goldmanu kažu kako očekuju da će vodene sirove nafte poput Brenta biti daleko izoliranije od šoka koronavirusa, s tim da će međunarodni referentni indeks vjerojatno ostati blizu novčanih troškova od 20 dolara za barel - iako s privremenim pritiscima na pad ispod te razine.

Suprotno tome, očekuje se da će WTI (koji nije zatvoren i udaljen je 500 milja od dostupnog spremnika za tankere) biti jedan od onih najteže pogođenih, uz WTI Midland i Western Canada Select (WCS).

Ranije ovog tjedna, cijena WCS-a kotirana je na niskim razinama od 4,18 dolara za barel, izjavili su trgovci za CNBC. To je, recimo, jeftinije, od litre piva u Kanadi.

„S obzirom na to da potražnja opada, ali ponuda raste nakon što OPEC i Rusija nisu postigli sporazum o smanjenju proizvodnje početkom ožujka, globalne zalihe bi mogle dostići svoj maksimalni kapacitet u roku od nekoliko tjedana“, izjavili su analitičari iz Eurasia Group u istraživačkoj bilješci objavljenoj u ponedjeljak.

„Sudionici u industriji kažu da je gotovo nemoguće pronaći konvencionalne kopnene tankove. Čak i ako uskoro OPEC i drugi proizvođači počnu ponovno ograničavati svoju proizvodnju, opskrba zalihama zbog globalnog zatvaranja toliko je velika da će skladišni kapacitet vjerojatno dosegnuti granicu do sredine godine. "

"Već sada luke i rafinerije odbijaju tankere za naftu. To će još više povećati pritisak na pad cijena i predstavljati egzistencijalnu prijetnju mnogim kompanijama “, rekla je Eurasia Group.

Tagovi: nafta, barel nafte, Goldman Sachs, koronakriza, koronavirus, Rusija, Saudijska Arabija, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE