GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronavirus značajno pojeftinio naftu

Koronavirus značajno pojeftinio naftu
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2020 / 07:24
Autor: RBA analize
ANALIZA - Cijena sirove nafte tipa Brent (referentna za europsko tržište) jučer je bila na razini 56,6 dolara po barelu što je 17,5% niže u odnosu na početak siječnja 2020. Cijena nafte tipa WTI bila je na 51,2 dolara po barelu (-18,8% od početka godine).

Prema podacima međunarodne agencije za energiju (The International Energy Agency) globalnu potražnju za naftom teško je pogodio novi koronavirus (Covid-19) i snažno usporavanje kineske ekonomije.

IEA sada očekuje kako će u prvom tromjesečju ove godine potražnja pasti za 435 tisuća barela dnevno na godišnjoj razini, što je prvo tromjesečno smanjenje u više od 10 godina. Smanjene su i prognoze za cijelu 2020. godinu za 365 tisuća barela dnevno na 825 tisuća barela dnevno, najnižu razinu od 2011. Niža potrošnja od očekivane smanjila je rast na 885 tisuća barela dnevno u zemljama OECD-u u 2019.

Globalna ponuda naftom pala je za 0,8 milijuna barela dnevno u siječnju na 100,5 milijuna barela dnevno. Blokadom Libije smanjena je proizvodnja, a proizvodnja iz UAE je pala za 0,3 milijuna barela dnevno. Međutim, ukupna svjetska proizvodnja ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na godinu ranije budući da je smanjena ponuda zemalja OPEC-a nadoknađena povećanjem proizvodnje izvan OPEC-a od 2,1 milijuna barela dnevno.

Cijene futures ugovora za sirovu naftu na međunarodnim tržištima pale su za 10 dolara po barelu tijekom siječnja u iščekivanju negativnog utjecaja corona virusa na potražnju. Cijena nafte proizvedene na Bliskom Istoku, Sjevernom moru i zapadnoj Africi, popularnoj kod kineskih rafinerija je pala dok je prekid proizvodnje u Libiji podržao alternativne izvore sirove nafte iz Alžira i Azerbejdžana.

Uz nastavak neizvjesnosti, strahova i špekulacija ovo pravih razmjera epidemije corona virusom ostajemo pri našim očekivanjima o silaznom trendu cijena sirove nafte tijekom ove godine uslijed već postojeće prekomjerne ponude i potencijalnog daljnjeg slabljenja rasta potražnje.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nada u dogovor proizvođača podigla cijene nafte nadomak 34 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nada u dogovor proizvođača podigla cijene nafte nadomak 34 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 34 dolara jer se trgovci nadaju da će vodeći proizvođači dogovoriti opsežno ograničenje opskrbe kako bi se prilagodila padu potražnje zbog pandemije koronavirusa.
Benzin u prosjeku jeftiniji 22 lipe po litri, dizel 28 lipa
CIJENE GORIVA
Benzin u prosjeku jeftiniji 22 lipe po litri, dizel 28 lipa
ZAGREB - Cijene goriva pale su i ovaj tjedan pri čemu je benzin u prosjeku jeftiniji za 22 lipe po litri u odnosu na prošli tjedan, a dizel za 28 lipa.
Slovenija: Benzin i diesel po jedan euro
GORIVO
Slovenija: Benzin i diesel po jedan euro
LJUBLJANA - Regulirane cijene goriva na crpkama u Sloveniji od utorka od 00 sati su najniže u zadnjih 11 godina, pa za litru 95-oktanskog benzina treba platiti 1,029 eura, a za dizelsko gorivo 1,017 eura.
Novo pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Novo pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od sutra nas opet očekuje pojeftinjenje goriva na benzinskim crpkama.
Cijene nafte pale prema 33 dolara, odgođen sastanak Rusije i Saudijske Arabije
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale prema 33 dolara, odgođen sastanak Rusije i Saudijske Arabije
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 33 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija odgodile sastanak na kojem su trebale raspravljati o smanjenju proizvodnje zbog pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE