GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Korištenje olovnog benzina iskorijenjeno

Korištenje olovnog benzina iskorijenjeno
BENZIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2021 / 19:26
Autor: SEEbiz / H
NAIROBI - Korištenje olovnog benzina iskorijenjeno je u svijetu, što je prekretnica koja će spriječiti više od 1,2 milijuna preranih smrti i sačuvati svjetskim ekonomijama više od 2,4 bilijuna dolara godišnje, objavio je Program UN-a za okoliš (UNEP) u ponedjeljak.

Gotovo stoljeće nakon što su liječnici prvi put upozorili na otrovne učinke olovnog benzina, Alžir je postao posljednja zemlja koja je iscrpila sve svoje zalihe, objavio je UNEP i nazvao tu vijest značajnom pobjedom u borbi za čišći zrak.

"Uspješna provedba zabrane olovnog benzina velika je prekretnica za globalno zdravlje i naš okoliš", rekla je Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a sa sjedištem u Nairobiju.

Olovni benzin se još prije dva desetljeća koristio u više od 100 zemalja unatoč studijama koje su ga povezivale s preranom smrću, lošim zdravljem i zagađenjem zraka i tla.

Prve zabrinutosti pojavile su se 1924. godine kada su hospitalizirani deseci radnika, a pet ih je umrlo nakon što su u rafineriji koju je vodio američki gigant Standard Oil pretrpjeli teške konvulzije.

Ipak je sve do 1970-ih gotovo sav benzin koji se prodavao diljem svijeta sadržavao olovo.

Kad je UNEP 2002. pokrenuo kampanju iskorjenjivanja olovnog benzina, mnoge velike gospodarske sile već su prestale koristiti to gorivo, uključujući Sjedinjene Države, Kinu i Indiju. No situacija u zemljama s nižim prihodima bila je drugačija.

Nakon što su Sjeverna Koreja, Mjanmar i Afganistan prestali prodavati olovni benzin 2016., on je od tada još bio dostupan tek u šačici zemalja. Nakon Iraka i Jemena, Alžir je zadnji okončao ovisnost o tom zagađivaču.

UNEP je priopćio je da će iskorjenjivanje olovnog benzina "spriječiti više od 1,2 milijuna preranih smrti godišnje, povećati kvocijent inteligencije među djecom, sačuvati 2,44 bilijuna dolara svjetskoj ekonomiji i smanjiti stopu kriminala".

Greenpeace pozdravio je tu vijest kao "proslavu kraja jedne toksične ere".

"To jasno pokazuje da, ako možemo postupno ukinuti jedno od najopasnijih goriva koja zagađuju okoliš u 20. stoljeću, možemo ukinuti apsolutno sva fosilna goriva", rekla je Thandile Chinyavanhu, aktivistica za klimu i energiju u Greenpeaceu.

Tagovi: olovni benzin, benzin, gorivo
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE