GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kopač: Srbijagas još nije funkcionalno razdvojen

Kopač: Srbijagas još nije funkcionalno razdvojen
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2020 / 17:09
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Direktor Sekretarijata Enegetske zajednice Janze Kopač izjavio je danas, predstavljajući „Izveštaj o napretku Srbije u energetici u 2019. godini“, da u Srbijagasu još nije završeno razdvajanje delatnosti i da je i dalje najveći problem monopolizovano tržište.

„Najveći problem koji smo imali svih proteklih godina još je isti, Srbijagas nije funkcionalno razdvojen. Bili su neki pomaci, ali proces nije završen. U gasnom sektoru ostaje problem da nema nikakve konkurencije i da je tržište gasa potpuno monopolizovano“, rekao je Kopač novinarima u skupštini, gde se održava konferencija “Finansiranje energetske tranzicije u Srbiji” koju organizuje Fondacija Konrad Adenauer.

Kako je objasnio, to znači da gasovod na Horgošu, na ulazu iz Mađarske u Srbiju, još nije otvoren za druge trgovce.

„Tako srpski potrošači nemaju šanse da imaju konkurentne dobavljače, a rezultat je da je cena gasa za industriju jedna od najviših u Evropi, što naravno utiče na konkuretnost srpske industrije“, tvrdi Kopač.

Za struju, takođe, kaže da problemi ostaju i dalje isti pošto operater distributivnog sistema nije razdvojen, što bi morao biti po energetskom zakonu u Srbiji.

I prekogranični kapaciteti se ne nude na zajedničkim aukcijama kao što je to slučaj u svim drugima zemljama EU i EZ, naglasio je Kopač.

„Na području energetske efikanosti bili je pozitivnih pomaka, ima dosta projekata u realizaciji i uglavnom je zakonodavac to uskladio sa evropskim pravnim okvirom. Na području obnovljivih izvora energija, Srbija još nema zakon koji bi predviđao aukcije odnosno podršku investicijama u obnovljive izvore energije na osnovu aukcija, nego još ima sistem fidin tarifa“.

Kopač je naveo i da su kvote za nove investicije uglavnom ispunjene, tako da novih investicija nema, a Srbija, kaže, mora da plaća više od 100 milina evra subvencija za fidin tarife godišnje.

Dodao je da bi mogla mnogo manje da izdvaja za to ako bi prešla na sistem aukcija umesto skupih fidin tarifa.

„Klimatski zakon je u pročeduri već veoma dugo, nazalost nije usvojen i tako Srbija još dalje ostaje bez instrumenta politike na području sprečavanja emisija CO2 i tu su nažloast neke druge zmelje u regionu puno brže od Srbije, na primer Crna Gora i Severna Makedonija“.

Severna Makedonija, dodao je, usvojiće Inegrisani nacionlani energetsko-klimatski plan do juna ove godine, što je rok i za sve zemlje EU.

Srbija, sa druge strane, nije ni počela taj postupak, a on će trajati najmanje dve godine, rekao je Kopač.

Govoreći ponovo o Srbijagasu, Kopač je naveo da je konkurencija u gasnom sektoru moguća, pošto je gas na tržištu EU ove zime izuzetno jeftin.

„Nije bio tako jeftin u Evropi u poslednjih 20 godina, zato što je potrošnja u Aziji pala. Izvoz gasa iz Australije i SAD, Nigerije, Angole i Katara se stalno povećavao, tako da gasa ima puno i postao je jeftiniji od ruskog gasa. Ali, sada je rusko tržište puno prirodnog gasa i korist od toga imaju potrošači, jer je gas jeftiiji, ali u Srbiji nema konkurenciji“.

Kopač je objasnio da bi taj jeftini gas mogao doći do sprskih potrošača ako bi gasovod u Horgošu bio otvoren i za konkurenciju.

Tagovi: Janez Kopač, Srbijagas, Energetska zajednica
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE