GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končar započinje s ugovorenim radovima na novoj TS 400/110 kV Ohrid

Končar započinje s ugovorenim radovima na novoj TS 400/110 kV Ohrid
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2021 / 13:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Jučer su na Ohridu u Republici Sjevernoj Makedoniji u nazočnosti premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, ministra gospodarstva Kreshnika Bekteshija, ministra prometa i komunikacija Blagoja Bochvarskoga, zamjenika albanskog ministra energije i infrastrukture Ilira Bejta te direktora MEPSO-a Kushtrima Ramadanija svečano otvoreni radovi na izgradnji nove Transformatorske stanice (TS) 400/110 kV Ohrid.

Izgradnja TS 400/110 kV Ohrid izuzetno je važan projekt za Sjevernu Makedoniju koji će omogućiti međunarodnu konekciju sa susjednom Albanijom na 400 kV naponskoj razini, čime će se dodatno osnažiti elektroenergetski sustav regije.

Prigodom obilježavanja početka radova na TS Ohrid premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je: „Ulaganje u ovaj kapitalni projekt od velike je regionalne važnosti i iznosi 50 milijuna eura. Ovo je najveće ulaganje u prijenosnu elektroenergetsku mrežu u zemlji, čiji se završetak prema predviđenoj dinamici očekuje 2023. godine. Povezivanjem prijenosnih sustava Sjeverne Makedonije i Albanije završavamo proces povezivanja naše zemlje s prijenosnim sustavima svih susjednih zemalja. Naša zemlja ima ključnu ulogu u regionalnom energetskom povezivanju i stoga je ova investicija od velikog značaja za nas i cijelu regiju."

Ugovoreni projekt obuhvaća kompletnu izgradnju novog 400/110 kV postrojenja, od izrade projektne dokumentacije do isporuke, montaže, ispitivanja i puštanja u pogon primarne i sekundarne opreme. U sklopu projekta oprema se i novo 400 kV polje za prihvat drugog kraja novog 400 kV dalekovoda Ohrid – Bitola u TS 400/110 kV Bitola 2.

„Danas postavljamo kamen temeljac dosad najvećeg i jednog od najvažnijih projekata u povijesti MEPSO-a, ali i šire regije. Ugovor je potpisan u siječnju 2020. s hrvatskom tvrtkom KONČAR, izabranom na međunarodnom natječaju. Unatoč teškim uvjetima uzrokovanim pandemijom, uspjeli smo započeti ovaj veliki projekt sa samo nekoliko tjedana zakašnjenja i čvrsto smo uvjereni da ćemo ga završiti na vrijeme", rekao je direktor MEPSO-a Kushtrim Ramadani.

Inače, uz revitalizaciju TS 400/110 kV Skopje 4, revitalizaciju TS 110/35 kV Prilep i revitalizaciju sustava numeričkih zaštita na rasklopnim postrojenjima u hidroelektranama, izgradnja TS 400/110 kV Ohrid predstavlja četvrti projekt koji je u posljednje tri godine KONČAR ugovorio s MEPSO-m. Svi navedeni projekti financirani su putem kredita Europske banke za istraživanje i razvoj (EBRD).

Na otvaranju radova prisustvovao je i Ivan Tomšić, član Uprave KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport, koji je tom prigodom istaknuo: „Ugovor za izgradnju 400 kV transformatorske stanice Ohrid predstavlja nastavak, sada već 70-godišnjeg prisustva i sudjelovanja KONČARA na obnovi i izgradnji elektroenergetske infrastrukture Republike Sjeverne Makedonije, ali i čitave regije. Najveći je to ugovor KONČARA na ovom tržištu u posljednjih 15 godina i rekao bih za nas najveći u području prijenosa električne energije od osamostaljenja države Sjeverne Makedonije.

Zahvaljujemo MEPSO-u na ukazanom povjerenju. Sigurni smo da ćemo to povjerenje, realizacijom ovog projekta čijem početku danas svjedočimo, ne samo opravdati, već i dodatno ojačati.“

Tagovi: Končar, Končar EI, Zoran Zaev, Ivan Tomšić
PROČITAJ I OVO
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
PLIN
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
BUDIMPEŠTA - Mađarska, članica Europske unije, priopćila je u subotu da joj je Rusija počela dopremati više prirodnog plina nego što su predvidjele u ranijim trgovinskim ugovorima, nakon posjeta njezina ministra vanjskih poslova Moskvi u srpnju.
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
UPOZORENJE
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
BERLIN - Ruska naftna kompanija Rosneft upozorila je da bi proizvodnja mogla dramatično pasti u rafineriji u pokrajini Brandenburg zbog skorog prekida uvoza nafte iz Rusije.
Vlada: Od utorka padaju cijene goriva
CIJENE GORIVA
Vlada: Od utorka padaju cijene goriva
ZAGREB - Vlada je u subotu donijela novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj će od utorka cijena litre benzina biti manja za 11 lipa a dizela za dvije lipe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE