GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končar započinje s ugovorenim radovima na novoj TS 400/110 kV Ohrid

Končar započinje s ugovorenim radovima na novoj TS 400/110 kV Ohrid
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2021 / 13:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Jučer su na Ohridu u Republici Sjevernoj Makedoniji u nazočnosti premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, ministra gospodarstva Kreshnika Bekteshija, ministra prometa i komunikacija Blagoja Bochvarskoga, zamjenika albanskog ministra energije i infrastrukture Ilira Bejta te direktora MEPSO-a Kushtrima Ramadanija svečano otvoreni radovi na izgradnji nove Transformatorske stanice (TS) 400/110 kV Ohrid.

Izgradnja TS 400/110 kV Ohrid izuzetno je važan projekt za Sjevernu Makedoniju koji će omogućiti međunarodnu konekciju sa susjednom Albanijom na 400 kV naponskoj razini, čime će se dodatno osnažiti elektroenergetski sustav regije.

Prigodom obilježavanja početka radova na TS Ohrid premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je: „Ulaganje u ovaj kapitalni projekt od velike je regionalne važnosti i iznosi 50 milijuna eura. Ovo je najveće ulaganje u prijenosnu elektroenergetsku mrežu u zemlji, čiji se završetak prema predviđenoj dinamici očekuje 2023. godine. Povezivanjem prijenosnih sustava Sjeverne Makedonije i Albanije završavamo proces povezivanja naše zemlje s prijenosnim sustavima svih susjednih zemalja. Naša zemlja ima ključnu ulogu u regionalnom energetskom povezivanju i stoga je ova investicija od velikog značaja za nas i cijelu regiju."

Ugovoreni projekt obuhvaća kompletnu izgradnju novog 400/110 kV postrojenja, od izrade projektne dokumentacije do isporuke, montaže, ispitivanja i puštanja u pogon primarne i sekundarne opreme. U sklopu projekta oprema se i novo 400 kV polje za prihvat drugog kraja novog 400 kV dalekovoda Ohrid – Bitola u TS 400/110 kV Bitola 2.

„Danas postavljamo kamen temeljac dosad najvećeg i jednog od najvažnijih projekata u povijesti MEPSO-a, ali i šire regije. Ugovor je potpisan u siječnju 2020. s hrvatskom tvrtkom KONČAR, izabranom na međunarodnom natječaju. Unatoč teškim uvjetima uzrokovanim pandemijom, uspjeli smo započeti ovaj veliki projekt sa samo nekoliko tjedana zakašnjenja i čvrsto smo uvjereni da ćemo ga završiti na vrijeme", rekao je direktor MEPSO-a Kushtrim Ramadani.

Inače, uz revitalizaciju TS 400/110 kV Skopje 4, revitalizaciju TS 110/35 kV Prilep i revitalizaciju sustava numeričkih zaštita na rasklopnim postrojenjima u hidroelektranama, izgradnja TS 400/110 kV Ohrid predstavlja četvrti projekt koji je u posljednje tri godine KONČAR ugovorio s MEPSO-m. Svi navedeni projekti financirani su putem kredita Europske banke za istraživanje i razvoj (EBRD).

Na otvaranju radova prisustvovao je i Ivan Tomšić, član Uprave KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport, koji je tom prigodom istaknuo: „Ugovor za izgradnju 400 kV transformatorske stanice Ohrid predstavlja nastavak, sada već 70-godišnjeg prisustva i sudjelovanja KONČARA na obnovi i izgradnji elektroenergetske infrastrukture Republike Sjeverne Makedonije, ali i čitave regije. Najveći je to ugovor KONČARA na ovom tržištu u posljednjih 15 godina i rekao bih za nas najveći u području prijenosa električne energije od osamostaljenja države Sjeverne Makedonije.

Zahvaljujemo MEPSO-u na ukazanom povjerenju. Sigurni smo da ćemo to povjerenje, realizacijom ovog projekta čijem početku danas svjedočimo, ne samo opravdati, već i dodatno ojačati.“

Tagovi: Končar, Končar EI, Zoran Zaev, Ivan Tomšić
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle prema 72 dolara, OPEC+ ne isključuje mogućnost manje opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 72 dolara, OPEC+ ne isključuje mogućnost manje opskrbe
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara nakon poruke vodećih proizvođača da će u kratkom roku smanjiti opskrbu ako se potražnja uruši zbog ograničenja kojima vlade suzbijaju širenje omikrona.
Vodeći proizvođači nafte povećavaju opskrbu unatoč omikronu
NAFTA
Vodeći proizvođači nafte povećavaju opskrbu unatoč omikronu
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici odlučili su nastaviti s planiranim povećanjem opskrbe na početku iduće godine unatoč bojaznim da bi nafta iz strateških rezervi i nova varijanta koronavirusa mogli naškoditi potražnji.
Ćorić: Uredba o najvišim cijenama goriva od idućeg utorka više neće imati smisla
PORUKE
Ćorić: Uredba o najvišim cijenama goriva od idućeg utorka više neće imati smisla
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak je demantirao izjave o tome da bi cijene goriva ovog tjedna bile niže bez Vladine Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, no vjeruje da od sljedećeg utorka ta uredba više neće imati smisla i u skladu s tim će se povući određeni koraci.
Prodavači goriva u Britaniji neopravdano podižu cijene
GORIVO
Prodavači goriva u Britaniji neopravdano podižu cijene
LONDON - Trgovci na malo u Britaniji i dalje dižu cijene goriva iako bi ih zapravo trebali snižavati s obzirom na uštede na veleprodajnim cijenama nafte, upozorila je služba za pomoć na cesti RAC Motoring Services.
Ćorić: Situacija po pitanju struje i plina za kućanstva u Hrvatskoj pod kontrolom
ENERGENTI
Ćorić: Situacija po pitanju struje i plina za kućanstva u Hrvatskoj pod kontrolom
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na sastanku Vijeća ministara za energetiku kazao je da Hrvatska podržava zajedničke napore u EU da se situacija u energetskom sektoru riješi kroz postojeće mehanizme kako bi se postigla njegova otpornost, napomenuvši i da je situacija za kućanstva po pitanju električne energije i plina u Hrvatskoj još uvijek stabilna i pod kontrolom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE