GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Komisija odobrila potpore za energetski intenzivna poduzeća u Hrvatskoj

Komisija odobrila potpore za energetski intenzivna poduzeća u Hrvatskoj
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2020 / 17:14
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, program kojim se energetski intenzivnim poduzećima odobrava smanjenje naknada za potpore za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Potpore Republike Hrvatske za obnovljivu energiju trenutačno se financiraju sredstvima potrošača električne energije na temelju potrošnje.

Program koji će se primjenjivati do 31. prosinca 2021. i čiji je privremeni godišnji proračun 10 milijuna eura pomoći će poduzećima koja posluju u Hrvatskoj u sektorima koji su posebno energetski intenzivni (i stoga imaju veliku potrošnju električne energije) i trguju na međunarodnoj razini.

Smanjenja za korisnike iznosit će najviše do 80 % naknada za potpore. Hrvatska je dostavila i plan prilagodbe kako bi se razina smanjenja uskladila s pravilima o državnim potporama koja se primjenjuju od 2013. Komisija je ocijenila mjeru i plan prilagodbe u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, a posebno Smjernicama o državnim potporama za zaštitu okoliša i energiju za razdoblje od 2014. do 2020.

Smjernicama se odobravaju smanjenja, do određene razine, doprinosa koji se naplaćuju energetski intenzivnim poduzećima koja posluju u određenim sektorima i izložena su međunarodnoj trgovini, kako bi se osigurala njihova globalna konkurentnost.

Komisija je utvrdila da će se naknada dodijeliti samo tim poduzećima u skladu sa zahtjevima iz Smjernica. Nadalje, mjerom će se promicati energetski i klimatski ciljevi EU-a i osigurati globalna konkurentnost energetski intenzivnih korisnika i industrija, bez neopravdanog narušavanja tržišnog natjecanja. Na temelju toga Komisija je zaključila da su mjera i plan prilagodbe u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Više informacija bit će dostupno na web-mjestu Komisije o tržišnom natjecanju i u registru državnih potpora pod brojem predmeta SA.54887

Tagovi: Europska komisija, potpore za energetski intenzivna poduzeća u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Plan EU-a za uštedu plina na snagu stupa u utorak
UŠTEDE
Plan EU-a za uštedu plina na snagu stupa u utorak
BRUXELLES - Plan Europske unije za djelovanje u izvanrednim situacijama koji se odnosi na pripremu za moguć prekid opskrbe ruskim plinom, stupit će na snagu u utorak nakon što je u ponedjeljak objavljen u službenom glasilu EU-a.
Azerbajdžan u sedam mjeseci povećao izvoz plina za 24 posto
PLIN
Azerbajdžan u sedam mjeseci povećao izvoz plina za 24 posto
BAKU - Azerbajdžan je u razdoblju od siječnja do srpnja 2022. izvezao 12,9 milijardi kubičnih metara plina, od čega je 6,5 milijardi kubičnih metara otišlo u Europu, objavila je danas tiskovna služba tamošnjeg ministarstva energetike.
Cijena nafte na najnižoj razini u više mjeseci
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijena nafte na najnižoj razini u više mjeseci
LONDON - Cijene nafte u ponedjeljak su se kretale oko najnižih razina u više mjeseci, budući da je dugotrajna zabrinutost oko slabljenja potražnje zbog loših gospodarskih izgleda nadišla pozitivne gospodarske podatke iz Kine i SAD-a.
Europska skladišta plina se pune, ali uz visoku cijenu
VISOKA CIJENA
Europska skladišta plina se pune, ali uz visoku cijenu
ZAGREB - Europske zemlje će po svemu sudeći uspjeti napuniti plinska skladišta prije zime onako kako su planirale, ali će troškovi iznositi više od 50 milijardi eura, deset puta više od prosjeka troškova punjenja prošlih godina, piše Reuters.
Sutra znatno pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Sutra znatno pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE