GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Komadina: Jako zagađenje bukom iz LNG terminala u Omišlju

Komadina: Jako zagađenje bukom iz LNG terminala u Omišlju
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2020 / 14:16
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da će županija pomoći Općini Omišalj kako bi se obavila odgovarajuća mjerenja buke iz plutajućeg LNG terminala te da dobije odgovore na pitanja o sigurnosti priveza na tom terminalu.

Komadina je na redovitoj konferenciji županijske uprave rekao da u vezi s LNG terminalom u Omišlju postoje situacije na koje su upozoravali, da se one događaju jer ih nisu slušali.

"Svjedoci smo zagađenja bukom" naveo je dodavši da je među primjedbama Općine Omišalj i županije bila i primjedba da buka u studiji utjecaja na okoliš nije dovoljno obrađena te da se sada to bjelodano pokazuje.

"Isto tako, postoji i pitanje sigurnosti priveza brodova, jer su ovih dana zbog bure tri remorkera morala držati brod na svojoj poziciji. To govori da nismo bezveze govorili da je kopneni terminal rješenje na kopnu, a plutajući rješenje na moru, da bude off shore, zato se plivajući terminal i radi na otvorenim morima", ustvrdio je.

"No, nemamo baš puno satisfakcije što smo bili upravu. Pomoći ćemo Općini Omišalj da se obave odgovarajuća mjerenja buke i da se daju odgovori na pitanja sigurnosti priveza," rekao je Komadina.

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović izjavila je prošlog tjedna da se svakodnevno javljaju stanovnici Omišlja na Krku, kao i Njivica, Malinske, Kostrene, Kraljevice, jer osjete buku iz LNG terminala u Omišlju.

Iz tvtke LNG Hrvatska, također prošlog tjedna, naveli su da je u tijeku testiranje svih tehnoloških sustava broda i kopnenog dijela terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) te da je razina buke s terminala, s obzirom na testiranja, smanjena na najmanju moguću razinu.

LNG terminal u Omišlju, čiji je glavni dio plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU), tj. brod "LNG Croatia" , je od početka prosinca u probnom radu, a 1. siječnja 2021. počet će s komercijalnim operativnim radom.

Ukapljeni prirodni plin, kojeg će od siječnja dovoziti LNG tankeri, će se u Omišlju uplinjavati, a potom će biti pušten u plinovod.

U nastavku je pročelnik Ureda županije Goran Petrc najavio četiri natječaja za programe udruga, za što je osigurano 3,2 milijuna kuna.

O radu Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije govorio je ravnatelj Vedran Kružić, kazavši da se radi intenzivna priprema za novo financijsko razdoblje Europske unije te da je ta županija u zadnjih pet godina među tri najuspješnije županije po povlačenju europskih sredstava.

Rekao je da se sada očekuje novac iz europskog mehanizma za otpornost i oporavak, da je županija dužna pripremiti strateške dokumente i projekte te da je to na vrijeme i kvalitetno napravljeno, jer 315 projekata ima dokumentaciju u visokoj fazi završenosti.

Tagovi: LNG terminal, Zlatko Komadina, Mirela Ahmetović
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE