GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koboljev: Zaustavljanje Sjevernog toka 2 za Ukrajinu je pitanje života ili smrti

Koboljev: Zaustavljanje Sjevernog toka 2 za Ukrajinu je pitanje života ili smrti
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2021 / 10:17
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Čelnik ukrajinskog Naftogaza Andrej Koboljev napisao je na Facebooku da je zaustavljanje gradnje plinovoda Sjeverni tok 2 za Ukrajinu pitanje života ili smrti.

"Dopustite da se ne složim s gospodinom Putinom. Sjeverni tok 2 je prije svega alat koji Ukrajinu čini bespomoćnom pred ruskom vojnom agresijom. Stoga za nas ovaj ekonomski besmislen projekt ima vrlo opipljivo geopolitičko značenje", napisao je Koboljev.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je na sastanku s čelnicima parlamentarnih frakcija, rekao kako vjeruje da Zapad blokira izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 ne zbog djelovanja Rusije, već zbog vlastitih planova za Ukrajinu.

"Zašto se sve tako okreće oko Sjevernog toka 2? Oni žele prisiliti Rusiju da plati za njihov geopolitički projekt Ukrajina", prenose mediji Putina.

Koboljev pak u objavi na "fejsu" ističe važnost Ukrajine kao tranzitne zemlje za ruski plin namijenjen Europi.

"Dokle god je Ukrajina važna tranzitna zemlja za plin koji ide u Njemačku, Italiju i Francusku, ukrajinski plinsko-transportni sustav dio je našeg obrambenog sustava. No, čim Kremlj bude imao fizičku sposobnost preusmjeravanja protoka plina zaobilazeći Ukrajinu, on će biti samo plinovodna mreža i tada će naša zemlja postati mnogo ranjivija na rusku agresiju", piše Koboljev.

"Zbog toga je", kako ističe, "zaustavljanje Sjevernog toka 2 bez preuveličavanja pitanje života ili smrti ukrajinskih građana".

"Ukrajina neće moći živjeti i raditi s tim novim plinovodom bez žrtava", zaključio je.

Projektom Sjeverni tok 2 predviđena je izgradnja dvostrukog cjevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubičnih metara godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke. Radovi su obustavljeni u prosincu 2019. nakon što je švicarski Allseas odustao od polaganja cijevi zbog mogućih američkih sankcija. No, u prosincu 2020. godine nastavljeno je polaganje 2,6 km cjevovoda u njemačkoj isključivoj ekonomskoj zoni. Do danas je postavljeno više od 2.300 od 2.460 kilometara plinovoda, što je 94 posto njegove ukupne duljine. Ostaje 120 kilometara u danskim vodama i oko 28 km u vodama Njemačke.

Financial Times (FT) je ranije izvijestio da Njemačka radi na rješenju koje bi trebalo uvjeriti administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da odustane od sankcija prema plinovodu. Prema FT-u, Njemačka razmatra mogućnost uvođenja mehanizma koji bi joj omogućio da samostalno blokira Sjeverni tok 2 ako Rusija, na primjer, pritisne Ukrajinu i samovoljno smanji opskrbu kroz njezin transportni sustav.

Tagovi: Naftogaz, Ukrajina, Andrej Koboljev, Sjeverni tok 2, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Eni otkrio naftno polje u Sjevernom moru
OTKRIĆA
Eni otkrio naftno polje u Sjevernom moru
RIM - Talijanska energetska tvrtka Eni objavila je danas da je otkrila naftno polje u okviru istražnih aktivnosti u Sjevernom moru, koje je realizirala tvrtka War Energy, zajedničko ulaganje Enija i norveškog HitekVizen-a.
NIS omogućio podizanje gotovine Visa karticom na pumpama
USLUGE
NIS omogućio podizanje gotovine Visa karticom na pumpama
BEOGRAD – Nova usluga koja omogućava potrošačima da na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama podignu do 5.000 dinara gotovine uz bilo koju kupovinu, predstavljena je danas u Beogradu.
Prognoze rasta potražnje podigle cijene nafte iznad 73 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Prognoze rasta potražnje podigle cijene nafte iznad 73 dolara
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima razinu od 73 dolara, potaknute gospodarskim oporavkom i prognozama rasta potražnje za gorivom paralelno ubrzanom procjepljivanju građana u razvijenim zemljama.
Francuski EDF obaviješten o povećanoj razini plinova u nuklearki u Kini
NUKLEARKA
Francuski EDF obaviješten o povećanoj razini plinova u nuklearki u Kini
PARIZ - Francuska elektroenergetska tvrtka EDF objavila je u ponedjeljak da je dobila obavijest o podizanju razine inertnih plinova u nuklearnoj elektrani u Kini, čiji je suvlasnik, zajedno s kineskom tvrtkom CGN.
HEP Plin preuzeo Darkom distribuciju plina iz Daruvara
ŠIRENJE
HEP Plin preuzeo Darkom distribuciju plina iz Daruvara
DARUVAR - HEP Plin je za 3,5 milijuna kuna od tvrtke Darkom za komunalnu djelatnost iz Daruvara, kupio poslovne udjele u Darkom distribuciji plina, čime je na upravljanje dobio 166 kilometara plinske distribucijske mreže u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, priopćio je HEP u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE