GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Klimatske promjene utječu i na obnovljive izvore energije

Klimatske promjene utječu i na obnovljive izvore energije
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2022 / 09:35
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Klimatske promjene utječu i na obnovljive izvore energije. Projekcije o obnovljivim izvorima rađene prije deset ili 20 godina više nisu dovoljno dobre, piše u utorak Jutarnji list.

Stoga je nužno revalorizirati izvore energije za idućih 30-40 godina, upozorava geofizičar dr. Branko Grisogono, redoviti profesor u trajnom zvanju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Obnovljivi izvori danas daju 15 posto svjetske energije, a prema nekim modelima, do 2040. godine mogli bi činiti gotovo trećinu svjetske energije.

"Većina obnovljivih izvora energije ovisi o klimatskim procesima, no prošle studije koje su se bavile utjecajem klimatskih promjena na opskrbu obnovljivom energijom usredotočile su se na određenu regiju ili tehnologiju", naveli su nizozemski znanstvenici i pod vodstvom dr. Davida Gernaata iz PBL nizozemske agencije za procjenu okoliša u studiji objavljenoj u časopisu Nature Climate Change.

Znanstvenici su zaključili da će utjecaj na obnovljive izvore energije biti veći što zagrijavanje bude veće.

"Duga razdoblja tihih vjetrova ili suše ili smanjena predvidljivost vremenskih obrazaca mogu biti problematični za energetske sustave s visokim udjelom obnovljivih izvora energije u budućnosti", upozorili su nizozemski znanstvenici.

"Sada je pravo pitanje jesu li obnovljivi izvori energije dostatni za čovječanstvo već krajem ovog desetljeća, a da ne prijeđemo globalni rast od dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Čini se da nisu. Primjerice, vjetroenergija neće dati dovoljno struje. Vjetar će u prosjeku više varirati, bit će manje konstantan u brzini, a to nije dobro. To će se događati kod ovakvih stagnacija strujanja s kakvima se sad suočavamo. Vjetroenergija na mnogim mjestima neće biti na razini kako je bila procijenjena prije deset ili 20 godina", rekao je Grisogono.

Upozorava i da će solarna energija ljeti biti manje efikasna. Kako raste temperatura, tako je i solarna energija manje izdašna. Ona je izdašnija na nižim temperaturama i što je veća razlika u temperaturama, veća je iskoristivost. Što je toplije, paneli su manje učinkoviti.

No, valja imati na umu da se paneli stalno usavršavaju, i to je svakako šansa za Hrvatsku i Mediteran, unatoč manjoj efikasnosti ljeti. Zašto Hrvatska ne koristi ni deset posto Sunčeve energije od one koju koristi Njemačka? Odgovornost za to ide od vlasti do tehničkih fakulteta koji nisu dovoljno forsirali takve ideje prema agencijama, nego su radili ono što su agencije od njih tražile, ustvrdio je Grisogono, piše novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež.

Tagovi: klimatske promjene, Branko Grisogono, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE