GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Klimatske promjene prijete proizvodnji nafte i plina u svijetu

Klimatske promjene prijete proizvodnji nafte i plina u svijetu
PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2021 / 13:34
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Velik dio svjetskih rezervi nafte i plina ugrožen je zbog porasta plime, zbog oluja, poplava i ekstremnih temperatura prouzročenih klimatskim promjenama, objavila je u četvrtak konzultantska tvrtka za analizu rizika Verisk Maplecroft.

Vremenske nepogode mogle bi utjecati na korištenje i vađenje oko 600 milijarda barela naftnog ekvivalenta ili oko 40 posto svjetskih rezervi nafte i plina, a među najugroženijima su najveći proizvođači crnoga zlata - Saudijska Arabija, Irak i Nigerija, podaci su kojima raspolaže britanska tvrtka koja je provela straživanje.

Klimatske promjene ove su godine jako pogodile naftnu industriju u trenutku kada ekstremno hladne vremenske prilike pogađaju glavno američko čvorište za proizvodnju nafte i plina na obali Meksičkog zaljeva, što je rezultiralo dugim obustavama rada i smanjenom proizvodnjom.

"Ovakvi će događaji postajati sve učestaliji i ekstremniji te će nanositi još veće udarce ovoj industriji", smatra Rory Clisby, analitičar za okoliš Verisk Maplecrofta.

Nešto više od 10 posto svjetskih komercijalno nadoknadivih rezervi nafte nalazi se u područjima koja je konzultantska tvrtka ocijenila ekstremno rizičnima, od čega je gotovo trećina izložena visokom riziku.

For Saudi Arabia, extreme heat, water shortages and dust storms could be the "Achilles’ heel" for the top oil exporter, the researchers found.

Ekstremno visoke temperature, nestašica vode i pješčane oluje mogle bi postati 'Ahilova peta' za Saudijsku Arabiju, koja je najveć izvoznik nafte, smatraju britanski istraživači.

Za Nigeriju, drugog po važnosti afričkog izvoznika, gdje su nalazišta nafte koncentrirana u području riječnoga sustava delte Nigera, prijetnju predstavljaju suše i poplave, zaključili su stručnjaci Verisk Maplecrofta.

Tagovi: klimatske promjene, nafta, plin
PROČITAJ I OVO
Energopetrol u 2022. gotovo učetverostručio dobit
SJAJNE BROJKE
Energopetrol u 2022. gotovo učetverostručio dobit
SARAJEVO - Energopetrol d.d. Sarajevo završio je 2022. godinu sa neto dobiti od 16,5 miliona KM nakon 4,4 miliona KM ostvarenih godinu ranije.
Ne očekuju se dodatni rezovi OPEC-a
OČEKIVANJA
Ne očekuju se dodatni rezovi OPEC-a
LONDON - Analitičari OPEC-a očekuju da će se skupina i njezini saveznici suzdržati od daljnjih smanjenja proizvodnje idućeg tjedna, unatoč upozorenju Saudijske Arabije špekulantima koji oštećuju tržište dionica.
NIS će za dividendu isplatiti 25% prošlogodišnje dobit
DIVIDENDA
NIS će za dividendu isplatiti 25% prošlogodišnje dobit
BEOGRAD - Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIIS) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 29. jun na kojoj će biti usvojeni finansijski izveštaji iz protekle godine te doneta odluka o raspodeli dobiti.
Bum solarne energije u Hrvatskoj
TREND
Bum solarne energije u Hrvatskoj
BOL - Proizvodnja na mjestu potrošnje izazvala je veliki interes sudionika drugog dana konferencije Dani sunca koja se od petka održava u Bolu na Braču i na kojoj se čulo da solarni bum u Hrvatskoj počiva na proizvodnji na mjestu potrošnje, kao i da broj proizvodnih postrojenja na distribucijskoj mreži kontinuirano raste.
Cijene nafte porasle na 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle na 77 dolara

LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima na 77 dolara, poduprte pojačanom potražnjom u SAD-u na početku ljetne sezone vožnje i procjenama trgovaca da bi vodeći proizvođači mogli ponovo smanjiti opskrbu.@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE