GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi zainteresirani za udjel u Saudi Aramcu

Kinezi zainteresirani za udjel u Saudi Aramcu
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 12:41
Autor: SEEbiz
RIJAD - Veliki kineski investitori pregovaraju o kupnji udjela u Saudi Aramcu, izjavilo je nekoliko izvora, a saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman istaknuo je da Rijad jača odnose s Kinom, Indijom i Rusijom.

Saudijska Arabija razgovara o prodaji 1-postotnog udjela Aramca velikoj svjetskoj energetskoj kompaniji, a mogla bi međunarodnim investitorima prodati i još dionica u sljedećih godinu dvije, rekao je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u televizijskoj izjavi u utorak.

Među potencijalnim je ulagačima i kineski stabilizacijski fond China Investment Corporation (CIC), rekla su dva izvora.

Aramco je razgovarao s CIC-om i s kineskim naftnim kompanijama, rekao je jedan od izvora bliskih CIC-u.

Kineski fond nije komentirao tu informaciju, a kineske naftne tvrtke nisu je željele odmah komentirati.

"Razgovara se o tome da vodeća globalna energetska kompanija kupi jedan posto udjela u važnom poslu koji bi povećao prihode Aramca u ... jednoj velikoj zemlji", rekao je princ Mohammed bin Salman, ne otkrivajući daljnje pojedinosti.

Udio od jedan posto vrijedio bi oko 19 milijardi dolara, prema trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji Aramca.

"Razgovara se i s drugim tvrtkama o različitim udjelima, a dio Aramcovih dionica mogao bi se prenijeti i u (saudijski) fond za javna ulaganja, a dio bi mogao biti uvršten... na saudijskoj burzi", rekao je princ Mohammed u televizijskom intervjuu povodom pete godišnjice Vizije 2030.

Rekao je da Rijad jača odnose s Kinom, Indijom i Rusijom, iako su Sjedinjene Države i dalje strateški partner, unatoč razlikama u mišljenju o nekim pitanjima kada je u pitanju kabinet predsjednika Joea Bidena, koji je zauzeo oštriji stav prema Saudijskoj Arabiji.

"Kina je rekla da joj je Saudijska Arabija strateški partner, Indija je rekla da joj je Saudijska Arabija strateški partner, a i Rusija kaže da joj je Saudijska Arabija strateški partner", rekao je princ.

Aramco je s kineskim ulagačima u kontaktu nekoliko godina, a CIC je najvjerojatniji investitor, rekao je drugi izvor iz državnog investicijskog fonda.

"Točno je da saudijsko kraljevstvo ima bliske odnose s Kinom. Glavni dioničar odlučit će što će napraviti sa svojim dionicama", rekao je treći izvor blisko upoznat sa situacijom u Aramcu.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, zadržala je u ožujku poziciju najvećeg kineskog dobavljača sirove nafte sedmi mjesec zaredom, napominje Reuters.

Drugi izvor rekao je da je Aramco prije pandemije covida 19 obilazio Kinu u potrazi za ulagačima, razgovarajući sa svim velikim državnim ulagačima s kapitalom u inozemstvu, ali malo je njih bilo zainteresirano.

Kontaktirali su navodno i CIC i kineski Fond za put svile.

Krajem 2019. Saudi Aramco uvrstio je dionice u kotaciju saudijske burze, prikupivši 25,6 milijardi dolara kapitala. Naknadno su prodali još dionica, potaknuti snažnom potražnjom, povećavši prikupljeni iznos na 29,4 milijarde dolara.

Tagovi: Saudi Aramco, China Investment Corporation, nafta, Mohammad bin Salman
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE