GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi ne odustaju od gradnje termoelektrane na ugljen u BiH

Kinezi ne odustaju od gradnje termoelektrane na ugljen u BiH
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 13:27
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Kina ne odustaje od planova za investiranje u elektroenergetski sustav BiH temeljenoga na eksploataciji ugljena, unatoč upozorenjima kako bi se time ugrozili planovi za smanjenje emisije ugljičnog dioksida i usklađivanje s okolišnom politikom Europske unije.

Kineske tvrtke China Gezhouba Group Company (CGGC) i China Energy Engineering Group (GEDI) koje su 2014. godine sklopile ugovor s Elektroprivredom BiH o gradnji novog bloka termoelektrane u Tuzli kreditom iza kojega bi stajala kineska vlada, u utorak su priopćile da ne odustaju od tog projekta unatoč činjenici da je sudjelovanje u njemu otkazao američki General Electric (GE) koji je trebao izraditi i projektirati ključni dio opreme, a to je naknadno učinio i njemački Siemens.

Američka tvrtka trebala je izraditi kotao i generator parne turbine no GE je u rujnu prošle godine najavio kako se namjerava povući s energetskog tržišta ugljena i to zbog globalnog trenda postupnog ukidanja proizvodnje takve energije. Kinezi su potom tražili alternativu u Siemensu no i ta ih je tvrtka odbila.

BiH je među rijetkim europskim državama koje u svojoj energetskoj strategiji još uvijek računaju na ugljen a obrazloženje nove investicije u Tuzli bilo je kako je nužno zamijeniti postojeće blokove termoelektrane temeljene na zastarjelim tehnologijama te ujedno proizvodnjom iz vlastitih izvora osigurati energetsku neovisnost BiH.

Investicija u Tuzli procijenjena je na 1,5 milijardi konvertibilnih maraka odnosno oko 767 milijuna eura no odluka GE o povlačenju iz zajedničkog posla s Kinezima cijeli je projekt dovela u pitanje, a u tome su udjela imala i sva glasnija upozorenja europske Energetske zajednice i udruga koje se bave zaštitom okoliša.

Oni smatraju da bi investiranje u energiju temeljenu na ugljenu bilo ne samo štetno po okoliš nego i neisplativo, jer će BiH morati plaćati penale zbog emisije CO2 pa bi i struja koju bi eventualno izvozili bila preskupa.

No Kineze to nije pokolebalo pa oni sada nude da se s realizacijom projekta nastavi, a da opremu umjesto američkog General Electrica odnosno Siemensa izrade i isporuče tvrtke Shanghai Boiler Works i Shanghai Electric Group.

"Nadamo se da će EP BiH i vlasti u Federaciji BiH prihvatiti ovaj alternativni prijedlog kako bi izgradnja Bloka 7 mogla započeti što je prije moguće, budući da je ovaj projekt ključan za stabilnost proizvodnje električne energije u BiH", navele su kineske tvrtke u zajedničkom priopćenju.

Izmjene ugovora iz 2014. godine morao bi odobriti parlament Federacije BiH a očekuje se kako će se o tome raspravljati na nekoj od prvih sjednica nakon ljetne stanke.

Prema sadašnjim planovima Elektroprivrede BiH tri postojeća bloka termoelekrane u Tuzli trebala bi biti isključena do 2025. godine a četvrti uz obnovu naredne godine nastavio rad do 2035. godine kada bi ga u cijelosti zamijenio planirani blok 7.

Termoelektrane na ugljen trenutačno su izvor proizvodnje gotovo 70 posto električne energije u BiH. Nakon rata kod Doboja je napravljena nova termoelektrana na ugljen i to kineskom tehnologijom a financirao ju je britansko-srpski konzorcij Energy Finance Team (EFT) Vuka Hamovića koji svu električnu energiju tamo proizvedenu izvozi i prodaje na europskom tržištu.

Šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattlerr ranije je upozorio kako EU ne gleda blagonaklono na nova ulaganja u sektor eksploatacije ugljena, jer se to nikako ne uklapa u europske planove za napuštanje proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva.

Tagovi: China Gezhouba Group Company, China Energy Engineering Group, Elektroprivreda BiH
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE