GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi ne odustaju od gradnje termoelektrane na ugljen u BiH

Kinezi ne odustaju od gradnje termoelektrane na ugljen u BiH
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 13:27
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Kina ne odustaje od planova za investiranje u elektroenergetski sustav BiH temeljenoga na eksploataciji ugljena, unatoč upozorenjima kako bi se time ugrozili planovi za smanjenje emisije ugljičnog dioksida i usklađivanje s okolišnom politikom Europske unije.

Kineske tvrtke China Gezhouba Group Company (CGGC) i China Energy Engineering Group (GEDI) koje su 2014. godine sklopile ugovor s Elektroprivredom BiH o gradnji novog bloka termoelektrane u Tuzli kreditom iza kojega bi stajala kineska vlada, u utorak su priopćile da ne odustaju od tog projekta unatoč činjenici da je sudjelovanje u njemu otkazao američki General Electric (GE) koji je trebao izraditi i projektirati ključni dio opreme, a to je naknadno učinio i njemački Siemens.

Američka tvrtka trebala je izraditi kotao i generator parne turbine no GE je u rujnu prošle godine najavio kako se namjerava povući s energetskog tržišta ugljena i to zbog globalnog trenda postupnog ukidanja proizvodnje takve energije. Kinezi su potom tražili alternativu u Siemensu no i ta ih je tvrtka odbila.

BiH je među rijetkim europskim državama koje u svojoj energetskoj strategiji još uvijek računaju na ugljen a obrazloženje nove investicije u Tuzli bilo je kako je nužno zamijeniti postojeće blokove termoelektrane temeljene na zastarjelim tehnologijama te ujedno proizvodnjom iz vlastitih izvora osigurati energetsku neovisnost BiH.

Investicija u Tuzli procijenjena je na 1,5 milijardi konvertibilnih maraka odnosno oko 767 milijuna eura no odluka GE o povlačenju iz zajedničkog posla s Kinezima cijeli je projekt dovela u pitanje, a u tome su udjela imala i sva glasnija upozorenja europske Energetske zajednice i udruga koje se bave zaštitom okoliša.

Oni smatraju da bi investiranje u energiju temeljenu na ugljenu bilo ne samo štetno po okoliš nego i neisplativo, jer će BiH morati plaćati penale zbog emisije CO2 pa bi i struja koju bi eventualno izvozili bila preskupa.

No Kineze to nije pokolebalo pa oni sada nude da se s realizacijom projekta nastavi, a da opremu umjesto američkog General Electrica odnosno Siemensa izrade i isporuče tvrtke Shanghai Boiler Works i Shanghai Electric Group.

"Nadamo se da će EP BiH i vlasti u Federaciji BiH prihvatiti ovaj alternativni prijedlog kako bi izgradnja Bloka 7 mogla započeti što je prije moguće, budući da je ovaj projekt ključan za stabilnost proizvodnje električne energije u BiH", navele su kineske tvrtke u zajedničkom priopćenju.

Izmjene ugovora iz 2014. godine morao bi odobriti parlament Federacije BiH a očekuje se kako će se o tome raspravljati na nekoj od prvih sjednica nakon ljetne stanke.

Prema sadašnjim planovima Elektroprivrede BiH tri postojeća bloka termoelekrane u Tuzli trebala bi biti isključena do 2025. godine a četvrti uz obnovu naredne godine nastavio rad do 2035. godine kada bi ga u cijelosti zamijenio planirani blok 7.

Termoelektrane na ugljen trenutačno su izvor proizvodnje gotovo 70 posto električne energije u BiH. Nakon rata kod Doboja je napravljena nova termoelektrana na ugljen i to kineskom tehnologijom a financirao ju je britansko-srpski konzorcij Energy Finance Team (EFT) Vuka Hamovića koji svu električnu energiju tamo proizvedenu izvozi i prodaje na europskom tržištu.

Šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattlerr ranije je upozorio kako EU ne gleda blagonaklono na nova ulaganja u sektor eksploatacije ugljena, jer se to nikako ne uklapa u europske planove za napuštanje proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva.

Tagovi: China Gezhouba Group Company, China Energy Engineering Group, Elektroprivreda BiH
PROČITAJ I OVO
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
VODIK
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
BERLIN - Kako pomiriti gospodarsku snagu i zelenu tranziciju velik je izazov koji očekuje novu njemačku vladu, a već je mobilizirao njemačke industrijske divove koji polažu velike nade u razvoj vodika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE