GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi ne odustaju od gradnje termoelektrane na ugljen u BiH

Kinezi ne odustaju od gradnje termoelektrane na ugljen u BiH
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 13:27
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Kina ne odustaje od planova za investiranje u elektroenergetski sustav BiH temeljenoga na eksploataciji ugljena, unatoč upozorenjima kako bi se time ugrozili planovi za smanjenje emisije ugljičnog dioksida i usklađivanje s okolišnom politikom Europske unije.

Kineske tvrtke China Gezhouba Group Company (CGGC) i China Energy Engineering Group (GEDI) koje su 2014. godine sklopile ugovor s Elektroprivredom BiH o gradnji novog bloka termoelektrane u Tuzli kreditom iza kojega bi stajala kineska vlada, u utorak su priopćile da ne odustaju od tog projekta unatoč činjenici da je sudjelovanje u njemu otkazao američki General Electric (GE) koji je trebao izraditi i projektirati ključni dio opreme, a to je naknadno učinio i njemački Siemens.

Američka tvrtka trebala je izraditi kotao i generator parne turbine no GE je u rujnu prošle godine najavio kako se namjerava povući s energetskog tržišta ugljena i to zbog globalnog trenda postupnog ukidanja proizvodnje takve energije. Kinezi su potom tražili alternativu u Siemensu no i ta ih je tvrtka odbila.

BiH je među rijetkim europskim državama koje u svojoj energetskoj strategiji još uvijek računaju na ugljen a obrazloženje nove investicije u Tuzli bilo je kako je nužno zamijeniti postojeće blokove termoelektrane temeljene na zastarjelim tehnologijama te ujedno proizvodnjom iz vlastitih izvora osigurati energetsku neovisnost BiH.

Investicija u Tuzli procijenjena je na 1,5 milijardi konvertibilnih maraka odnosno oko 767 milijuna eura no odluka GE o povlačenju iz zajedničkog posla s Kinezima cijeli je projekt dovela u pitanje, a u tome su udjela imala i sva glasnija upozorenja europske Energetske zajednice i udruga koje se bave zaštitom okoliša.

Oni smatraju da bi investiranje u energiju temeljenu na ugljenu bilo ne samo štetno po okoliš nego i neisplativo, jer će BiH morati plaćati penale zbog emisije CO2 pa bi i struja koju bi eventualno izvozili bila preskupa.

No Kineze to nije pokolebalo pa oni sada nude da se s realizacijom projekta nastavi, a da opremu umjesto američkog General Electrica odnosno Siemensa izrade i isporuče tvrtke Shanghai Boiler Works i Shanghai Electric Group.

"Nadamo se da će EP BiH i vlasti u Federaciji BiH prihvatiti ovaj alternativni prijedlog kako bi izgradnja Bloka 7 mogla započeti što je prije moguće, budući da je ovaj projekt ključan za stabilnost proizvodnje električne energije u BiH", navele su kineske tvrtke u zajedničkom priopćenju.

Izmjene ugovora iz 2014. godine morao bi odobriti parlament Federacije BiH a očekuje se kako će se o tome raspravljati na nekoj od prvih sjednica nakon ljetne stanke.

Prema sadašnjim planovima Elektroprivrede BiH tri postojeća bloka termoelekrane u Tuzli trebala bi biti isključena do 2025. godine a četvrti uz obnovu naredne godine nastavio rad do 2035. godine kada bi ga u cijelosti zamijenio planirani blok 7.

Termoelektrane na ugljen trenutačno su izvor proizvodnje gotovo 70 posto električne energije u BiH. Nakon rata kod Doboja je napravljena nova termoelektrana na ugljen i to kineskom tehnologijom a financirao ju je britansko-srpski konzorcij Energy Finance Team (EFT) Vuka Hamovića koji svu električnu energiju tamo proizvedenu izvozi i prodaje na europskom tržištu.

Šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattlerr ranije je upozorio kako EU ne gleda blagonaklono na nova ulaganja u sektor eksploatacije ugljena, jer se to nikako ne uklapa u europske planove za napuštanje proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva.

Tagovi: China Gezhouba Group Company, China Energy Engineering Group, Elektroprivreda BiH
PROČITAJ I OVO
Je li moguća nestašica dizela?
DIZEL
Je li moguća nestašica dizela?
ZAGREB - Sutra na snagu stupa europska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije, i to u trenutku kada jedina rafinerija nafte u Hrvatskoj - ona u Rijeci - ne radi jer je još u procesu modernizacije.
Radosavljević: Zabrana ruskog dizela neće značajno uticati na tržište Srbije
ANALITIČARI
Radosavljević: Zabrana ruskog dizela neće značajno uticati na tržište Srbije
BEOGRAD – Zabrana ruskog dizela, koja počinje da važi sutra, ne bi trebalo da značajno utiče na srpsko tržište jer su se kompanije pripremile, a rafinerija u Pančevu proizvodi dovoljno dizela za naše potrebe, rekao je za Tanjug profesor FEFA Goran Radosavljević.
G7, EU i Australija uveli gornje granice cijena za ruski dizel i druge naftne derivate
ODLUKE
G7, EU i Australija uveli gornje granice cijena za ruski dizel i druge naftne derivate
WASHINGTON - Skupina sedam najbogatijih zemalja G7, Europska unija i Australija uveli su ograničenja cijena ruskog dizela i drugih naftnih derivata kao dio sankcija protiv Rusije zbog njezina napada na Ukrajinu.
MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača
OIE
MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača
BEOGRAD - MK grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali su 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača od konzorcija zajmodavaca predvođenog Erste grupom.
EU odredio gornju granicu cijena ruskih naftnih proizvoda
RUSKA NAFTA
EU odredio gornju granicu cijena ruskih naftnih proizvoda
BRUXELLES - Zemlje članice EU-a postigle su dogovor o gornjoj granici cijena ruskih naftnih derivata koje Moskva izvozi u treće zemlje, izvijestilo je Vijeće EU-a iz švedskog predsjedništva. Sporazum sada moraju službeno odobriti članice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE