GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi grade najveću vjetroturbinu na svijetu

Kinezi grade najveću vjetroturbinu na svijetu
PODUHVAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2021 / 07:55
Autor: SEEbiz / VIDI
PEKING - Kineska tvrtka MingYang Smart Energy predstavila je najveću obalnu vjetroturbinu MySE 16.0-242, visine od 242 metra i kapaciteta od 16 megavata, koja samostalno može napajati 20 tisuća kućanstava kroz razdoblje predviđenog roka uporabe od 25 godina.

Ovaj div za stvaranje energije iz obnovljivih izvora dolazi s doista ludim značajkama, pa kada se prvi prototip zavrti iduće godine, njegove tri lopatice od 118 metara će "rezati" površinu zraka od 46 tisuća kvadratnih metara, što je više od šest nogometnih igrališta.

Kinezi kažu da će nove vjetroturbine ovog tipa generirati oko 89 gigawatsati energije godišnje, što je za 45 posto više od prethodne generacije MySE 11.0-203, iako donose povećanje veličine od samo 19 posto.

Time se ukazuje da postoji opravdanje za gradnju sve većih vjetroturbina, jer što su veće, više energije stvaraju pa se u njih puno više isplati ulagati nego u puno manjih za dobivanje iste količinu energije.

Nova vjetroturbina će ujedno smanjiti cijene produkcije energije iz obalnih elektrana. Postojeći troškovi energije iz takvih energetskih postrojenja prema istraživanju Ministarstva energije SAD-a (US Energy) znatno nadmašuju elektrane na ugljen jer za generiranje jednog megavata trebate uložiti 120,52 dolara, dok ćete za elektranu na ugljen potrošiti 72,78 dolara po megavatu, a za sunčevu elektranu 32,78 dolara.

Mada je energija Sunca najjeftinija, zbog brojnih razloga vezanih uz lokaciju i klimu, vjetar ispunjava prazninu u konstantnom prilivu sunčevih zraka pa su vjetroturbine dobra nadopuna, a s gradnjom ovakvih giganata predviđa se da će se i troškovi energije dobivene od vjetra značajno smanjivati, između 37 i 49 posto do 2050. godine prema izvještaju analitičara Renew Economya.

MingYang kaže da je MySE 16.0-242 tek početak stvaranja njegovog novog projekta vjetroelektrana kapaciteta većih od 15 MW, koje će se moći postavljati na morsko dno ili na plutajuće platforme.

Tagovi: MingYang Smart Energy, vjetroturbine, vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
Savjetnica napustila Shell i optužila tvrtku za ekstremne štete okolišu
ODLAZAK
Savjetnica napustila Shell i optužila tvrtku za ekstremne štete okolišu
LONDON - Savjetnica za sigurnost u naftnoj i pliskoj kompaniji Shell Caroline Dennett podnijela je ostavku i optužila poslovodstvo da nisu zaštitili okoliš te da kompanija "uzrokuje ekstremne štete našoj klimi, okolišu, prirodi i ljudima".
Schröder odustao od ulaska u Nadzorni odbor Gazproma
ODUSTAJANJE
Schröder odustao od ulaska u Nadzorni odbor Gazproma
BERLIN - Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, objavio je u utorak da neće ući u nadzorni odbor velike ruske plinske tvrtke Gazproma, nakon kritika kojima je bio na meti nakon ruske invazije na Ukrajinu.
Cijene nafte rastu na valu slabe ponude i rasta potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu na valu slabe ponude i rasta potražnje
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, jer su slaba globalna ponuda i očekivano povećanje potražnje za gorivom tijekom ljetne sezone u SAD-u smanjili zabrinutost zbog moguće recesije i kineskih mjera zbog covida 19.
U hitnim će slučajevima ugljen zamijeniti plin u proizvodnji struje u Njemačkoj
UGLJEN
U hitnim će slučajevima ugljen zamijeniti plin u proizvodnji struje u Njemačkoj
BERLIN - Njemačka će u slučaju nestašice plina ili prijetnje nestašicom, plin koji se upotrebljava u proizvodnju električne energije u značajnoj mjeri ili potpuno zamijeniti ugljenom, priopćilo je u utorak njemačko ministarstvo gospodarstva.
Tomašević: Gradska plinara Zagreb Opskrba jutros deblokirana
DEBLOKADA
Tomašević: Gradska plinara Zagreb Opskrba jutros deblokirana
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je u utorak da je račun Gradske plinare Zagreb Opskrbe deblokiran jer je dugovanje koje je imala prema Prvom plinarskom društvu podmireno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE