GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski proizvođači materijala za solarne panele na meti SAD-a zbog Xinjianga

Kineski proizvođači materijala za solarne panele na meti SAD-a zbog Xinjianga
SOLARNI PANELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2021 / 16:34
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - SAD je u četvrtak uvrstio na crnu listu skupinu kineskih kompanija koje proizvode materijale za solarne panele zbog optužbi o navodnom prisilnom radu u pokrajini Xinjiang.

Bijela kuća zabranila je uvoz ključnog materijala za solarne panele koji proizvodi kineska tvrtka Hoshine Silicon Industry i isporuke američke robe i usluga toj kompaniji.

Na crnoj su listi i Xinjiang Dago New Energy, Xinjiang East Hope Noferrous Metals, Xinjiang GCL New Energy Material Technology i Xinjiang Production and Construction Corps.

Neke od tih tvrtki spadaju među vodeće proizvođače monokristalnog silicija i polisilicija u svijetu, koji se koriste u proizvodnji solarnih panela.

Kabinet predsjednika Joea Bidena tvrdi da su kompanije uključene u prisilni rad Ujgura i drugih muslimanskih manjinskih skupina u Xinjiangu.

Poslovna praksa tih kompanija kosi se s američkim vrijednostima i ujedno šteti američkim radncima „izrabljivanjem radne snage i umjetnim snižavanjem plaća".

Ministarstvo rada paralelno je na "Popis robe proizvedene dječjim ili prisilnim radom" dodalo i polisilikon, proizveden prisilnim radom u Kini.

"Mjere pokazuju da smo spremni nametnuti dodatne troškove Narodnoj Republici Kini (NRK) zbog okrutnih i nehumanih praksi prisilnog rada i pobrinuti se da Peking poštuje pravila poštene trgovine u okviru međunarodnog poretka utemeljenog na propisima", priopćili su iz Bijele kuće.

Tvrtka Hoshine Silicon Industry priopćila je da ne izvozi industrijski silicij izravno u SAD, što ograničava utjecaj zabrane.

Xinjiang Daqo New Energy ističe "nultu toleranciju" prema prisilnom radu, dodavši također da ne prodaje svoju robu izravno u SAD, niti u SAD-u išta izravno kupuje, pa zabrana ne bi trebala "značajno" utjecati na njegovo poslovanje.

Ostale tvrtke nisu odgovorile na zahtjev da komentiraju američki potez ili ih se nije moglo dobiti.

Vlada u Pekingu naglašava da su tvrdnje o prisilnom radu obične laži.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je u četvrtak u reakciji na medijska izvješća o američkoj zabrani da će Kina poduzeti "sve potrebne mjere" kako bi zaštitila prava i interese svojih tvrtki.

Tagovi: solarni paneli, Xinjiang
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE