GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski podaci spustili cijene nafte prema 69 dolara

Kineski podaci spustili cijene nafte prema 69 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2021 / 17:27
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 69 dolara nakon što su podaci iz Kine pokazali posustajanje prerade nafte i gospodarskih aktivnosti u srpnju pod utjecajem novog vala zaraze covidom 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,22 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 69,37 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,35 dolara nižoj cijeni od 67,09 dolara.

Na početku tjedna raspoloženje na tržištima pomutili su podaci iz Kine koji su pokazali da je rast industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji naglo usporio u srpnju zbog poplava i novog vala zaraze covidom 19.

Dnevna prerada nafte u Kini pala je na najnižu razinu od svibnja 2020., odražavajući smanjene aktivnosti u neovisnim rafinerijama zbog smanjenih kvota, većih zaliha i pada dobiti. Kina je najveći svjetski uvoznik nafte, podsjeća Reuters.

"Cijene pritišće (zabrinutost) zbog širenja delta soja u Kini i zbog očekivanih posljedica tog širenja u potražnji za naftom", naveli su u bilješci analitičari Commerzbanka.

Sumnje da bi gospodarski oporavak mogao posustati dodatno je potaknulo naglo pogoršanje očekivanja američkih potrošača, koja su u kolovozu kliznula na najnižu razinu u deset godina, pokazalo je krajem prošlog tjedna istraživanje Sveučilišta Michigan.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) izvijestila je krajem prošlog tjedna da je potražnja za naftom u srpnju promijenila trend i pala, dodavši i da sada očekuje njezin sporiji rast u ostatku ove godine.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 70,90 dolara, što znači da je porasla 58 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE