GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski naftni div CNOOC navodno napušta SAD, Veliku Britaniju i Kanadu

Kineski naftni div CNOOC navodno napušta SAD, Veliku Britaniju i Kanadu
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2022 / 12:03
Autor: SEEbiz / Tanjug
LONDON - Kineski državni naftni i plinski div China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) navodno se sprema napustiti Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanadu zbog sve veće zabrinutosti oko sankcija, propisa i rastućih troškova, piše Reuters.

Odnosi između Kine i zapadnih zemalja pogoršali su se posljednjih godina. Veze Pekinga s Washingtonom prekinute su nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump pokrenuo veliki trgovinski rat protiv Kine, uvodeći visoke uvozne carine na široku paletu kineske robe. Napetosti su nedavno eskalirale jer je Kina odbila osuditi rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Najveći kineski proizvođač nafte i plina na moru, CNOOC, nastoji napustiti Zapad prodajom "granične i teško upravljive" imovine u tri zemlje, navodi Reuters, pozivajući se na neimenovane industrijske izvore.

Sugovornici britanske agencije, koji su zbog osjetljivosti teme zatražili da ostanu anonimni, kazali su kako je najvišem menadžmentu tvrtke sve teže upravljati imovinom u zapadnim zemljama zbog propisa i visokih troškova poslovanja.

CNOOC, koji je na tržište ove tri zemlje ušao kupnjom kanadske energetske tvrtke Neken 2013. za 15 milijardi dolara, uklonjen je s njujorške burze nakon što je pokrenuta Trumpova kampanja protiv Kine. Prije toga, tvrtka je dva desetljeća kotirala na Wall Streetu. Administracija aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena prije otprilike godinu dana skinula je ovu korporaciju sa svoje "crne liste".

Kineski energetski div posjeduje zemljište u Sjedinjenim Državama u bazenima Eagle Ford i Niobrara uljnih škriljaca, a također ima udjele u naftnim poljima Stamped i Apomatok u Meksičkom zaljevu.

U Britaniji tvrtka posluje na tri lokacije na sjeveroistoku Škotske, a također drži polje naftnog pijeska i plina iz škriljevca u Kanadi.

"Imovina poput one u dubokim vodama Meksičkog zaljeva tehnološki je izazovna i CNOOC je doista morao surađivati s partnerima kako bi preuzeo kontrolu nad poslovanjem, ali čelnicima tvrtki nije bilo dopušteno ni posjetiti američke urede", rekao je viši menadžer industrije. , prenose mediji.

Dodaje da je za tvrtku bilo bolno svih ovih godina, te da je stavljanje CNOOC-a na crnu listu Trumpove administracije pogoršalo situaciju.

Osim toga, najnovije sankcije koje su Sjedinjene Države uvele Rusiji mogle bi utjecati na imovinu CNOOC-a, kažu izvori Reutersa. Korporacija, koja se priprema za izlazak na burzu u Šangaju u travnju, navodno planira kupiti nekretnine u Latinskoj Americi i Africi.

Prema poslovnim izvješćima, CNOOC je 2021. proizvodio oko 1,57 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno, od čega 62.000 barela na lokacijama u Kanadi i 80.000 na lokacijama u drugim dijelovima Sjeverne Amerike. Ukupno, njegova proizvodnja u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Kanadi iznosi gotovo 220.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, prema procjenama Reutersa.

Tagovi: CNOOC, China National Offshore Oil Corporation
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE