GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske kompanije nude finansiranje 85% projekta izgradnje HE Dabar

Kineske kompanije nude finansiranje 85% projekta izgradnje HE Dabar
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2017 / 09:15
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Predstavnici kineske kompanije China International Water & Electric Corporation sa kojom je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao Memorandum o razumijevanju za realizaciju projekta izgradnje hidroelektrane (HE) "Dabar", dostavila je ponudu za finansiranje 85 odsto ovog projekta.

Na sastanku sa predstavnicima kineske kompanije, Đokić je rekao da će Vlada Republike Srpske razmotriti dostavljenu ponudu i izjasniti se o okvirnim uslovima, nakon što budu obavljeni detaljni razgovori o ponudi sa predstavnicima preduzeća HE "Dabar", koje je vlasnik koncesije za izgradnju hidroelektrane.

On je naglasio da je Republika Srpska već uložila znatna finansijska sredstva za realizaciju projekta HE "Dabar", u okviru čega su ugovoreni i započeti radovi na izgradnji tunela i drugih objekata.

Đokić je podsjetio da je ovo jedan u nizu velikih energetskih projekata kojim će biti znatno podstaknut razvoj energetskog sektora u Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Predstavnici kineske kompanije istakli su da ponuda koju su dostavili predstavlja najbolju tehničku i komercijalnu ponudu za projekat izgradnje HE "Dabar" i da očekuju uspješnu saradnju Kine i Republike Srpske na realizaciji ovog projekta.

Oni su upoznali Đokića o mogućnostima kreditiranja projekta od Eksim banke i drugih banaka koje nude povoljan plasman kredita.

HE "Dabar" pripada sistemu hidroelektrana "Gornji horizonti". Instalisana snaga hidroelektrane je 159,15 megavata, a vrijednost investicije iznosi 352 miliona KM.

Kineska kompanija China International Water & Electric Corporation jedna je od vodećih u svijetu u oblasti hidroenergije i do sada je investirala znatan dio kapitala u energetska područja.

Tagovi: HE Dabar, Petar Đokić, China International Water & Electric Corporation
PROČITAJ I OVO
Poljska stvara veliku multienergetsku kompaniju
POTEZI
Poljska stvara veliku multienergetsku kompaniju
VARŠAVA - Poljska vlada želi konsolidirati imovinu za proizvodnju nafte i plina pod kontrolom države spajanjem dvije rafinerije i kompanije za proizvodnju prirodnog plina, objavili su u utorak državni dužnosnici.
Cijene nafte pod pritiskom zabrinutosti za globalnu potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pod pritiskom zabrinutosti za globalnu potražnju
LONDON - Cijene nafte u utorak su na svjetskim tržištima skliznule prema 42 dolara jer trgovce brine da bi nova ograničenja u SAD-u i Aziji mogla ugroziti oporavak globalne potražnje, i to baš kada se vodeći proizvođači spremaju povećati proizvodnju.
Međudržavno povjerenstvo za NE Krško potvrdilo treću reviziju programa zbrinjavanja RAO
NUKLEARKA
Međudržavno povjerenstvo za NE Krško potvrdilo treću reviziju programa zbrinjavanja RAO
ZAGREB - Međudržavno povjerenstvo za praćenje provođenja Ugovora između vlada Hrvatske i Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško u utorak je u Zagrebu potvrdilo treću reviziju programa razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada.
MOL otkrio plin i kondenzate u bloku TAL u Pakistanu
OTKRIĆA
MOL otkrio plin i kondenzate u bloku TAL u Pakistanu
BUDIMPEŠTA - MOL je kao operater bloka TAL u Pakistanu otkrio nova nalazišta plina i kondenzata. Ovo predstavlja trinaesto otkriće tvrtke u Pakistanu i deseto otkriće na bloku TAL.
Britanska Vlada financira istraživanje eko nuklearne tehnologije
INOVACIJE
Britanska Vlada financira istraživanje eko nuklearne tehnologije
LONDON - Britanska vlada najavila je ulaganje od 40 milijuna funti za razvoj nove generacije tehnologije nuklearne energije i stvaranje novih, "zelenih" radnih mjesta uz pomoć ekološki prihvatljivih, manjih nuklearnih postrojenja, piše portal power.technology.com.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE