GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska monetarna politika podigla cijene nafte prema 93 dolara

Kineska monetarna politika podigla cijene nafte prema 93 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2022 / 17:16
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 93 dolara budući da je poticajna monetarna politika Kine zasjenila strah da bi visoka inflacija i troškovi energije mogli gurnuti svjetsko gospodarstvo u recesiju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 97 centi nego u vrijeme zatvaranja trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 92,60 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 85 centi višoj cijeni, od 86,46 dolara.

Trgovci su se na početku tjedna fokusirali na mjere kojima kineska središnja banka nastoji poduprti gospodarstvo zakočeno strogom vladinom politikom nulte tolerancije na covid.


Banka je u ponedjeljak produljila rok otplate srednjoročnih kredita i zadržala kamatne stope na dosadašnjoj razini, drugi mjesec zaredom, signalizirajući da namjerava nastaviti s poticajnom monetarnom politikom.

Peking će istodobno znatno povećati kapacitete za domaću opskrbu energijom i pojačati kontrolu rizika u opskrbi ključnim sirovinama poput ugljena, nafte, plina i struje, rekao je visoki dužnosnik uprave za energetiku.

Kineski statistički ured trebao bi ovog tjedna objaviti podatke o trgovini i BDP-u u trećem tromjesečju. Izvješće o gospodarskoj aktivnosti moglo bi pokazati oporavak u odnosu na prethodno tromjesečje, ali godina bi mogla biti najlošija u gotovo pola stoljeća, napominje Reuters.

Značajniji rast cijena nafte zakočili su danas jaki dolar i očekivanja da bi američka središnja banka mogla ponovo snažno podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inlaciju.

Predsjednik Fedova ureda u St. Louisu James Bullard izjavio je prošli petak da je inflacija postala "razorna" i da ju je teško kontrolirati, što po njemu opravdava brže podizanje kamatnih stopa za tri četvrtine postotnog boda.

Inflacija u SAD-u ne popušta, a u Europskoj uniji rast bi trebao oslabiti na 0,5 posto, rekla je u ponedjeljak dužnosnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinath.

Slabiji gospodarski rast značio bi i slabiju potražnju za naftom, ali Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su smanjiti opskrbu za dva milijuna barela dnevno, tvrdeći da će tim potezom uravnotežiti tržište.


Oscilacije u cijenama mogao bi izazvati tek verbalni rat između Saudijske Arabije, de facto čelnice OPEC-a, i Sjedinjenih Država koje su od grupe zatražile da poveća opskrbu kako bi zaustavila rast cijena.

OPEC je odvojeno danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak pojeftinio 51 cent, na 94,17 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE