GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina uspostavila najveći sustav trgovine ugljičnim emisijama u svijetu

Kina uspostavila najveći sustav trgovine ugljičnim emisijama u svijetu
EMISIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2021 / 12:55
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kina je u petak pokrenula najveći sustav trgovanja emisijama ugljičnog dioksida u svijetu koji će u prvoj fazi obuhvatiti samo energetski sektor.

Program će u početnoj fazi obuhvatiti 2.000 tvrtki u energetskom sektoru koje zajedno ispuštaju oko četiri milijarde tona emisija CO2 godišnje. Ostale grane industrije trebale bi biti uključene u program naknadno.

Tvrtke će u sklopu programa dobiti kvote za emisiju ugljičnog dioksida i moći će prodavati neiskorištene dozvoljene količine onima koje više zagađuju, navodi državna agencija Xinhua.

Cijena jedne tone stakleničkog plina iznosila je na početku današnjeg trgovanja u Šangaju 48 juana (oko 7,40 dolara), izvijestila je Xinhua.

Trgovina bi trebala pomoći drugom gospodarstvu svijeta da smanji emisiju štetnih plinova i postigne klimatske ciljeve koje je postavio čelnik države i stranke Xi Jinping.

On je obećao da će emisija dosegnuti vrhunac prije 2030. i da će Kina do 2060. postići ugljičnu neutralnost. Ugljična neutralnost podrazumijeva nultu razinu emisije CO2 ili ravnotežu između emisije i apsorpcije.

Prema američkom institutu Rhodium Group, godišnja emisija stakleničkih plinova u Kini nedavno je premašila emisiju svih razvijenih zemalja zajedno.

Kina želi da se kompanije prvo priviknu na sustav, a kasnije bi mogla postrožiti kvote.

Nekoliko gradova i pokrajina trguje emisijama već od 2013. godine u sklopu pilot projekata, navodi agencija dpa.

Tagovi: emisije ugljičnog dioksida, kinesko tržište, kineska ekonomija, staklenički plinovi
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE