GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina u listopadu uvezla dvostruko više ugljena nego prije godinu dana

Kina u listopadu uvezla dvostruko više ugljena nego prije godinu dana
UGLJEN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2021 / 14:17
Autor: SEEbiz
PEKING - Kina je u listopadu uvezla gotovo dvostruko više ugljena nego prije godinu dana zbog nestašice struje u zemlji, a problem s restrikcijama se neznatno smanjio, pokazuju podaci kineske carine.

Uvoz ugljena u listopadu je dosegao 26,9 milijuna tona, što je povećanje od 96,2 posto u odnosu na isti mjesec 2020. godine, pokazuju carinski podaci objavljeni u nedjelju, a dostupni su na portalu Wind Information, prenosi CNBC.

No, listopadski je uvoz termalnog ugljena pao za 18,2 posto s 32,9 milijuna tona u rujnu, kada su kineske vlasti pokušale hitno riješiti nedostatak tog energenta u zemlji, zbog čega su brojne tvornice bile prisiljene smanjiti proizvodnju.

Do sredine listopada broj kineskih pokrajina u kojima su na snazi bila restrikcija struje pao je na dvije, s 18 koliko ih je bilo početkom mjeseca, prema podacima Commonwealth Bank of Australia.

Kineska državna elektroenergetska mreža priopćila je u nedjelju da su se opskrba i potražnja za električnom energijom vratile u normalu, ali je upozorila na izazove u nadolazećim zimskim mjesecima.

Sjedinjene Države ostale su najveći pojedinačni trgovinski partner Kine. Rast kineskog uvoza iz SAD-a usporio je u listopadu na oko 4,6 posto na godišnjoj razini, dok je izvoz u SAD zadržao visoku stopu rasta od gotovo 22,7 posto, pokazali su podaci kineske carine.

Rast kineskog uvoza iz Australije, nekada najvećeg kineskog dobavljača ugljena, pao je u listopadu za 24,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, s 50,7 posto u rujnu. Izvoz je porastao za 22,3 posto, blago usporivši s 23,8 posto u rujnu, prema carinskim statistikama.

Tagovi: Kina, kineska energetika, kineska ekonomija, ugljen, električna energija
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE