GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina najavila prodaju nafte iz strateških rezervi

Kina najavila prodaju nafte iz strateških rezervi
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 11:36
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineska uprava za državne rezerve najavila je prodaju nafte na tržištu putem javne dražbe kako bi ublažila pritisak visokih troškova sirovina na domaće rafinerije.

Uprava će prvi puta prodavati naftu iz rezervi, navodi se u priopćenju objavljenom u četvrtak, uz napomenu da će naftu prodavati postupno, uglavnom integriranim rafinerijskim i kemijskim postrojenjima.

To potencijalno isključuje sudjelovanje manjih, neovisnih rafinerija u dražbama.

Tim potezom "bolje će stabilizirati ponuda i potražnja na domaćem tržištu i zajamčiti energetska sigurnost zemlje", dodala je vlada, ne precizirajući koliko nafte planiraju prodati ni kada namjeravaju održati dražbe.

Kina je najveći svjetski uvoznik sirove nafte, ali je vrlo tajnovita kada su u pitanju njezine strateške naftne rezerve.

Peking je ove godine u više navrata poduzimao korake kako bi zauzdao rast cijena ključne robe i čak je prvi puta u više od 10 godina prodavao metale iz državnih rezervi kako bi smanjio troškove proizvođača.

Iznenadna najava prodaje naftnih rezervi vremenski se poklopila sa snažnim rastom cijena referentne sirove nafte Brent, za oko 40 posto u ovoj godini, zbog oporavka potražnje za energentima nakon kolapsa izazvanog koronavirusnom krizom u 2020.

"Vijest o strateškim naftnim rezervama vremenski se poklopila s prekidom rada Shellove platforme Mars što je primoralo najveće kineske tvrtke da potraže alternativne opcije budući da je otkazan dobar dio od 10-12 milijuna barela kupljenih od platforme Mars za utovar u rujnu i listopadu", rekao je analitičar Energy Aspectsa Liu Yuntao.

Royal Dutch Shell zatvorio je platformu Mars u Meksičkom zaljevu krajem prošlog mjeseca u očekivanju uragana Ida, podsjeća Reuters.

Liu predviđa da će Kina prodavati najviše 10 do 15 milijuna barela po dražbi.

Konzultantska kuća Energy Aspects početkom je srpnja procijenila da kineske strateške rezerve sadrže 220 milijuna barela sirove nafte, što odgovara dvotjednoj potražnji.

Kina je zadnji put objavila podatke o strateškim naftnim rezervama 2017. godine, kada je tamošnji državni zavod za statistiku izvijestio da su izgradili devet skladišnih baza ukupnih kapaciteta 37,73 milijuna prostornih metara, odnosno 237,66 milijuna barela sirove nafte.

Tagovi: nafta, kineska nafta, strateške rezerve
PROČITAJ I OVO
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
VODIK
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
BERLIN - Kako pomiriti gospodarsku snagu i zelenu tranziciju velik je izazov koji očekuje novu njemačku vladu, a već je mobilizirao njemačke industrijske divove koji polažu velike nade u razvoj vodika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE