GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kalifornija planira prekinuti crpljenje nafte do 2045. godine

Kalifornija planira prekinuti crpljenje nafte do 2045. godine
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 13:09
Autor: SEEbiz / H
LOS ANGELES - Kalifornijski guverner Gavin Newsom u petak je naložio svojoj administraciji da poduzme korake čiji je krajnji cilj prekinuti bušenja i crpljenje nafte do 2045. godine te postupno, u roku od tri godine, zabraniti izdavanje novih dozvola za taj posao u jednoj od najvećih američkih država.

Kalifornijski dužnosnici još uvijek raspravljaju o načinu na koji će to provesti u djelo, no poznato je da će se plan realizirati u sklopu plana Climate Change Scoping, čiji je cilj smanjiti emisiju stakleničkih plinova i postići ugljičnu neutralnost do 2045. godine.

Newsom je pod velikim pritiskom ekoloških aktivista i političara s progresivnim stajalištima koji smatraju da je crpljenje nafte i plina u suprotnosti s ciljevima ove američke savezne države, a to je borba protiv klimatskih promjena i izbjegavanje fosilnih goriva.

Od osamdesetih godina prošlog stoljeća proizvodnja nafte u Kaliforniji neprestano se smanjuje, dijelom i zbog strogih ekoloških standarda.

No vladini podaci ukazuju na to da je ta država još uvijek sedmi najveći američki proizvođač sirove nafte, drugi najveći potrošač nafte i područje u kojemu se nalazi više desetaka prerađivačkih kapaciteta.

I kalifornijska politika klimatskih promjena među 'najagresivnijima' je među američkim saveznim državama. Jedan od ciljeva je zabrana proizvodnje automobila na benzinski pogon do 2035. godine.

Bilo kako bilo, Kalifornija se prva obvezala da će prekinuti crpljenje nafte i, premda je 2045. još vrlo daleko, ovaj je potez svojevrstan dokaz o posvećenosti lokalnih političara čistoj energiji.

Tagovi: Kalifornija, crpljenje nafte, nafta
PROČITAJ I OVO
NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu
BEOGRAD - Neto dobit NIS-a za period januar-mart iznosi 1,5 milijardi dinara što je 2,4 puta više od rezultata ostvarenog u prvom tromesečju 2020. godine kada je zabeležen gubitak od 1,1 milijarde dinara.
Ina predstavila projekt Biorafinerije u Sisku
PROJEKTI
Ina predstavila projekt Biorafinerije u Sisku
ZAGREB - Na današnjoj sjednici Uprave Ine prezentiran je status projekta Biorafinerija te planovi za naredno razdoblje. Također, otvorena je posebna internetska stranica u svrhu redovitog informiranja javnosti o napretku projekta.
Cijene nafte pale ispod 68 dolara, prevagnula indijska kriza
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 68 dolara, prevagnula indijska kriza

LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 68 dolara budući da se stišao strah od poremećaja u opskrbi u SAD-u nakon hakerskog napada i prevagnula kriza u Indiji koja iz dana u dan bilježi naglo širenje zaraze covidom 19.

Globalni obnovljivi izvori 2020. godine rasli najbrže u posljednjih 20 godina
OIE
Globalni obnovljivi izvori 2020. godine rasli najbrže u posljednjih 20 godina
LONDON - Obnovljivi izvori električne energije globalno su u 2020. godini rasli najbržim tempom u proteklih 20 godina, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) objavljenom u utorak.
Ruski DarkSide odgovoran za hakiranje američkog cjevovoda
HAKERI
Ruski DarkSide odgovoran za hakiranje američkog cjevovoda
WASHINGTON - Zbog kibernetičkog napada na cjevovod kojim do istočnog dijela Sjedinjenih Država dolazi 45 posto goriva, američki predsjednik Joe Biden proglasio je izvanredno stanje na pogođenom području kako bi omogućio povećani opseg transporta drugim cjevovodima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE