GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako uštedjeti na računima za struju?

Kako uštedjeti na računima za struju?
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2022 / 09:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Najvećem broju kućanstava računi za struju će od travnja porasti za 9,6 posto, no s obzirom na to da stvarni trošak ovisi o tarifnom modelu i količini potrošene struje u višoj i nižoj tarifi, poskupljenje može biti i veće. Potrošači negoduju, a vladajući paketom mjera ublažavaju rast cijena energenata. Stručnjaci upozoravaju da poskupljenjima tu nije kraj i savjetuju štednju

Električna energija poskupljuje od 1. travnja, a u budžetima mnogih potrošača, ta stavka ni dosad nije bila mala. Poskupljenje će, u prosjeku mjesečne račune podignuti za 30-ak kuna. Bez Vladina paketa porast bio veći od 20 posto.

'Prosječna promjena cijene za pojedine kupce iznosit će oko 9,6%. Promjena cijene za pojedine kupce može biti nešto viša ili niža od tože ga ovisno o tome koji kupac ima koji tarifni model, kolika je ukupna godišnja potrošnja i kakav je omjer potrošnje ako kupac ima dvotarifno mjerilo', kaže pomoćnik direktora HEP Elektre Robert Baričević, prenosi HRT.

Ne samo da cijena može biti veća, nego i hoće, tvrdi Nenad Kurtović, stručnjak za kupoprodaju električne energije.

'Uzeli su prosječnog kupca od nešto više od 3000 kWh, koji troši 60 posto danju i 40 posto noću. Međutim, potrošači koji nemaju toplinsku energiju i prirodni plin - oni troše 500-600 i više kWh mjesečno, njima će računi biti veći 50 do 70 kuna. Znači, taj postotak neće biti 9,6 nego kod dvotarifnih 11 posto, a kod onih na 'Hepiju' 14 posto', kaže Kurtović.

Ništa bolje ne nudi ni konkurencija?

'GEN-I je izašao sa svojim cijenama. Njihov rast cijena je 17,5 posto. E.ON zasad ne izlazi puno vani, oni kažu da će komunicirati s kupcima, ali vjerojatno je i tamo situacija slična kao i kod GEN-IJA', dodaje Kurtović.

Od udara na džepove dakle, pošteđen neće biti nitko. Nije prvi, a vjerojatno - ni zadnji put.

Suša je, hidroelektrane nemaju vode

'Naše hidroelektrane ako nemaju vode, a trenutno nemaju jer je hidrološka situacija loša - onda smo u velikim problemima. Struju onda moramo uvoziti po europskim i svjetskim cijenama ili moramo aktivirati termoelektrane na plin koji je sad izuzetno skup. I zbog toga je cijena veća. Sve to ukazuje da će udar na cijene ublažen Vladinim mjerama trajati vrlo kratko. Ne sluti na dobro što se tiče ni cijene električne energije, a ni drugih energenata', poručuje Nenad Kurtović.

Kućni budžeti - sve su tanji. A prostor za uštedu - sve manji. Stručnjaci poručuju - može se za početak promijeniti ponašanje.

'Pa recimo, kod većine kućanskih uređaja je važno da uvijek popunimo kapacitete. Da ne koristimo poluprazne perilice rublja ili posuđa. Kad pričamo o rasvjeti - ako ne koristiš prostoriju izgasi svjetlo. Slično može biti i za hladnjake - ne stavljajte odjedanput puno stvari, jer hladnjak onda troši više. Odmrzavajte radije u hladnjaku, sporije je ali on troši energiju od odmrzavanja. Ne držite vrata hladnjaka otvorena dok razmišljate što bi uzeli. Televizor je često nepotrebno uključen', kaže Marko Bišćan iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Kurtović kaže da se spuštanjem temerature na termostatu samo za jedan stupanj može trošak grijanja smanjiti za 5-6 posto. Savjetuje i da se manje koristi vruća voda kod tuširanja te da se perilice za rublje mogu koristiti po programima koji imaju nižu potrošnju.

I koristiti aplikaciju "Provjera učinkovitosti uređaja". Koja, zahvaljujući europskoj bazi podataka uspostavljenoj s uvođenjem novih i poboljšanih energetskih oznaka, olakšava izračun troškova i usporedbu te odabir proizvoda.

'Ako se dvoumite između tri perilice, aplikacija pokaže najbitnije karakteristike kao što su potrošnja energije, vode, razinu buke i sl. Vrlo jednostavno komparirate. Ono što aplikacija daje kao dodatnu mogućnost je da energiju pretvorite u kune, a to je ono što je ljudima i najbitnije', objašnjava Marko Bišćan.

Podaci o uređajima dohvaćaju se skeniranjem QR koda ili unosom podataka o proizvođaču i modelu, a aplikacija se može koristiti na pametnom telefonu, računalu ili tabletu. Besplatna je i razvijena u sklopu projekta LABEL 2020 te dostupna na pripadajućoj internetskoj stranici.

Na istoj se stranici mogu pronaći i kratki te jednostavni savjeti za uštedu energije u kućanstvu.

Tagovi: poskupljenje struje, električna energija, Nenad Kutović, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
OŠTEĆENJE
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
STOCKHOLM - Švedska obalna straža navodno je pronašla četvrto curenje plina na plinovodu Sjeverni tok.
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD-u zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
ANGAŽMAN
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
OSLO - Norveška će angažirati vojsku radi zaštite svojih naftnih i plinskih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska plinovoda koja dovode plin u Europu, rekao je u srijedu norveški premijer.
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
IMENOVANJA
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine u srijedu je imenovao novu upravu te je za novog predsjednika postavio Pétera Rataticsa, a za članove uprave Berislava Gašu i Krisztiána Pulaya na prijedlog MOL-a te Miroslav Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka na prijedlog hrvatske vlade.
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
UPRAVLJANJE
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu nakon aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru da će se nakon imenovanja nove Uprave Ine odmah krenuti u razgovore s MOL-om o promjeni načina upravljanja Inom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE