GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kad će se pokrenuti proizvodnja u brodskoj Rafineriji?

Kad će se pokrenuti proizvodnja u brodskoj Rafineriji?
DO KRAJA GODINE?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 12:32
Autor: SEEbiz / Klix.ba
BOSANSKI BROD - Ministarstvo energetike i rudarstva RS-a je obaviješteno da se početak prerade sirove nafte i proizvodnja naftnih derivata u Rafineriji nafte Brod očekuju do kraja ove godine.

"Na osnovu informacije koju smo dobili od ovog privrednog subjekta, početak prerade sirove nafte i proizvodnja naftnih derivata u Rafineriji nafte Brod očekuje se nakon realizacije projekta gasifikacije ovog privrednog društva, a to je prema njihovom biznis planu do kraja 2020. godine. Prirodni gas će zamijeniti mazut u procesu proizvodnje, što će poboljšati ekološke parametre u smislu manje emisija čestica i gasova koji negativno utječu na životnu sredinu", rekao je resorni ministar Petar Đokić.

On je ovo odgovorio na pitanje narodnog poslanika Zorana Vidića kojeg je zanimalo kada će Rafinerija nafte u Brodu nastaviti preradu nafte.

Predstavnici sindikata kažu da nemaju nikakve informacije u vezi s nastavkom rada Rafinerije u Brodu, jer su bili na čekanju i nisu imali kontakte s rukovodstvom.

Na čekanju su bili zaposlenici Rafinerije nafte, ali i Rafinerije ulja u Modriči koja je također u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft.

"Na čekanje smo išli zbog pandemije, odnosno posljedica koje su utjecale na smanjen obim proizvodnje. Ljudi se jedno vrijeme gotovo nisu ni kretali, a i sada je smanjeno kretanje ljudi. Potražnja za našim proizvodima je manja. Prihvatili smo čekanje, a od prošle sedmice smo se svi vratili na posao", rekao je za portal Srpskainfo Zlatko Tanasić, predsjednik Sindikalne organizacije u Rafineriji ulja Modriča.

U Rafineriji nafte Brod izbio je požar početkom oktobra 2018. godine kada je u potpunosti uništen pogon za proizvodnju nafte.

Tačan uzrok požara nikada nije saopšten javnosti. Jedino je poznato da je Rafinerija evidentirala oštećenje osnovnih sredstava u iznosu od oko 3,8 miliona KM.

Prema preliminarnim podacima, za remontno sanacione radove pogona, koji su bili zahvaćeni požarom, potrebno je uložiti nešto više od 10 miliona KM.

Tagovi: Rafinerija nafte, Rafinerija Bosanski Brod, Zarubežnjeft, Petar Đokić, Zoran Vidić
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE