GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jesu li Amerikanci stvarno sabotirali Sjeverni tok?

Jesu li Amerikanci stvarno sabotirali Sjeverni tok?
SABOTAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2023 / 09:23
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Njemački mediji opširno analiziraju tvrdnje istraživačkog novinara Seymoura Hersha koji piše da je SAD uništio plinovod Sjeverni tok. On se poziva na jedan anoniman izvor. Američka vlada je demantirala taj izvještaj.

Tko je uništio plinovod Sjeverni tok? Službena istraga je još u tijeku, ali američki istraživački novinar Seymour Hersh tvrdi da zna tko je odgovoran za eksplozije iz rujna 2022. Dobitnik Pulitzerove nagrade na svome je blogu objavio detaljan članak u kojem tvrdi da su plinovod koji povezuje Rusiju i Njemačku uništili – Amerikanci. I to uz pomoć Norvežana.

Hersh, pozivajući se na jedan, i to anoniman izvor, piše da je američki predsjednik Biden osobno odobrio tu operaciju – Bijela kuća je u međuvremenu demantirala Hershove navode, tvrdi da su „potpuno pogrešni“, odnosno da se radi o „izmišljotini“. Kremlj je pak pozdravio objavu članka. Predsjednik ruskog parlamenta Vjačeslav Voldin je na Telegramu šefa Bijele kuće nazvao „teroristom“. Moskva zahtijeva međunarodnu istragu.

Nakon objave Hershove priče puno pitanja ostaje otvorenim, piše njemački javni servis ARD na svom portalu. Između ostaloga se prenose izjave vojnog stručnjaka Juliana Pawlaka sa Sveučilišta Bundeswehra u Hamburgu koji tvrdi da je Hersh selektivno birao činjenice „kako u toj priči ne bi bilo kontradikcija“. Pawlak se konkretno osvrće na Hershovu tvrdnju da su američki ronioci ciljano postavili mine uz plinovod koje su onda, kako piše, aktivirane u rujnu prošle godine.

„Postavljanje mina je već godinama sastavni dio programa“ na Baltiku, tvrdi stručnjak. I to pogotovo, kako napominje, nakon ruske invazije na Krim 2014.

Pawlak osim toga nevjerodostojnim smatra i tezu da su Amerikanci, kako se tvrdi u Hershovoj priči, razmatrali mogućnost uništavanja Sjevernog toka uz pomoć svojih podmornica.

„Američka mornarica raspolaže velikim podmornicama na nuklearni pogon. Uopće nema smisla pokušati uz pomoć takvih podmornica doći neopaženo u jedno tijesno područje na Baltiku“, citira ARD njemačkog vojnog stručnjaka.

Mnogi mediji u Njemačkoj kritiziraju činjenicu da Hershov članak počiva na izjavi jednog jedinog, i to anonimnog izvora. Istraživački novinar je rekao da se radi o osobi „koja očito zna jako puno o tome što se događa“.

Berlinski dnevnik „taz“ u svom komentaru piše kako je Seymour Hersh „uvjeren“ da je pronašao odgovor na pitanje tko je u zrak digao Nord Stream, ali i dodaje da on pritom „nažalost ne poštuje novinarske standarde“. Kao glavni problem Hershove priče „taz“ navodi „mršavo činjenično stanje“, odnosno da je ona „potpuno bez dokaza“.

Ipak „taz“ zaključuje da to ne znači nužno da je Hershova priča neozbiljna. Kada se novinar poput Hersha poziva na jedan jedini i to anonimni „izvor s direktnim znanjem o operativnom planiranju“, to nije dovoljno da se zadovolji novinarske standarde, piše berlinski list u komentaru objavljenom na svom web-portalu. I dodaje kako je iskaz navodnog zviždača trebao biti početak, a ne kraj njegovog istraživanja.

Slično argumentira i list „Frankfurter Rundschau“ (FR) koji zaključuje da je, sve dok Hersh ne otkrije tko je njegov izvor, „jasno da ove izjave pomažu samo jednom čovjeku: Vladimiru Putinu. Ono što ostaje je puno teatra. I malo provjerenih činjenica.“

Javni servis ZDF piše o „tišini nakon eksplozije“ – i bavi se pitanjem zašto čak pet mjeseci nakon eksplozije na Baltiku nisu objavljeni rezultati istrage? Za to postoje dobri razlozi, tvrdi ZDF-ova autorica, ali i napominje da „to otvara prostor „mitovima urote“. Jer na koncu konca, kako piše ZDF, radi se ipak o najtežem napadu na kritičnu infrastrukturu u Europi.

Njemačka TV-postaja se pita zašto je istražni postupak obavijen takvim velom tajnovitosti da se čak ne zna koje institucije uopće sudjeluju u razjašnjavanju i koje su bile uključene u taj proces? Mogući razlog je da zapadne zemlje ne žele otkriti koje tehnike nadzora koriste na području Baltičkog mora, kazao je za ZDF Johannes Peters iz Instituta za sigurnosnu politiku iz Kiela.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) podsjeća da su švedski istražitelji u studenom prošle godine objavili da se radilo o „teškoj sabotaži“ na cijevima plinovoda Sjeverni tok, ali i da oni tada nisu naveli mogućeg krivca ili krivce. FAZ podsjeća da su njemački istražitelji (glavni državni odvjetnik Peter Frank, op. ur.) prošli tjedan objavili da u ovom trenutku nema nikakvih dokaza koji bi upućivali na zaključak da iza eksplozija stoji Rusija. Tu tezu trenutno nije moguće „potkrijepiti“, piše frankfurtski list, te dodaje kako „istraga traje".

Javni radio-servis Deutschlandfunk (DLF) o Hershu piše kao o „reporterskoj legendi“ koja je otkrila My Lai masakr tijekom vijetnamskog rata (ratne zločine koje su tada počinili Amerikanci, op. ur.) te mučenja od strane američkih vojnika u iračkom zatvoru Abu Ghraib.

DLF dodaje kako je Hersh posljednjih nekoliko godina objavljivao i tekstove koji su bili „znatno kritizirani", te dodaje da mu se predbacivala „navodna bliskost prema sirijskom režimu i ruskom vodstvu".

Tagovi: Sjeverni tok 2, istjecanje plina, Julian Pawlak, Baltički plinovod, Danska, Kremlj
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE