GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Je li moguća nestašica dizela?

Je li moguća nestašica dizela?
DIZEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2023 / 09:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sutra na snagu stupa europska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije, i to u trenutku kada jedina rafinerija nafte u Hrvatskoj - ona u Rijeci - ne radi jer je još u procesu modernizacije.

Istodobno, dok zabrana uvoza sirove nafte ima snažan međunarodni utjecaj, zabrana uvoza naftnih derivata pokazat će je li Europa bila uspješna u pronalaženju zamjene za ruske prerađene naftne proizvode.

Hoće li zbog toga biti velikog rasta cijena goriva, posebno dizela, i mogućih nestašica, u programu HTV-a komentirao je stručnjak za energetiku Ivica Jakić.

- Pitanje dobavnog pravca za naftu koja ide naftovodom, i rezultat su derivati koji trebaju biti pušteni na tržište, dovodi u pitanje dva čimbenika - visoka cijena i nestašica. Europa se pripremila i za taj scenarij, već su pripremljeni dobavni pravci da se Europa snabdijeva naftom - tu je Janaf s hrvatske strane, terminal u Trstu koji snabdijeva austrijsko tržište i Njemačku. Pitanje je koliko će biti dostatan uvoz samih derivata koji se generiraju na Mediteranu. Očekivati je da neće biti velikih nestašica, samo je pitanje po kojoj će biti cijeni.

- Količina derivata se izmjenjuje naizmjenično s potrošnjom plina. Ako znamo da je najveća potrošnja plina zimi, dizel se najviše koristi u proljeće i ljeto zbog transporta i brodskog prometa. Cijena električne energije stabilizirala se na 148 eura po MW, plin je prati solidno na 58 eura po MW, ali i cijena barela nafte je stabilna - 84 dolara po barelu. Pripreme su bile dostatne za potrebe Europe. S obzirom na situaciju u Ukrajinu i najavljenu ofenzivu krajem mjeseca, cijena i pouzdanost dobavnih pravaca dolaze u pitanje, istaknuo je Jakić.

Čak 15 američkih rafinerija je u remontu, francuske rafinerije ne rade zbog štrajka, njemačke rafinerije će smanjiti preradu jer nema uvoza iz Rusije, turske rafinerije se mjesecima pripremaju na moguću krizu...

- Samo je pitanje koliko će prvi val najavljenih ofenziva poremetiti dobavne pravce i kolika će biti potrošnja za potrebe vojne industrije, rekao je Jakić.

Tagovi: dizel, dizelsko gorivo, Rusija, Ivica Jakić
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE