GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japanci će kroz dvije godine emitirati solarnu energiju iz svemira

Japanci će kroz dvije godine emitirati solarnu energiju iz svemira
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2023 / 17:04
Autor: SEEbiz / vidi
TOKYO - Japanska svemirska agencija JAXA u suradnji s više istraživačkih grupa na Sveučilištu Kyoto, 2025. godine planira izvesti prvi bežični prijenos sunčeve energije iz svemira na Zemlju pomoću mikrovalova.

Tehnologija koja bi to trebala omogućiti već je uspješno testirana 2016. godine na Zemlji, kada su znanstvenici uspješno emitirali 1,8 kilovata energije na bežični prijemnik na udaljenost od 50 metara, što je bilo dovoljno za napajanje električnog kuhala za vodu.

Japanci sada tu tehnologiju bežičnog prijenosa namjeravaju testirati u prijenosu energije iz svemira na Zemlju, u okviru projekta koji vodi Naoki Shinohara iz Shinohara Laba na Sveučilištu Kyoto. JAXA bi u orbitu Zemlje 2025. godine trebala postaviti niz od više malih solarnihsatelita, koji će prikupljati sunčevu energiju i potom je pokušati prenijeti prema zemaljskim prijemnim postajama udaljenim stotinama kilometara, pomoću radiovalova u mikrovalnom pojasu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Korištenje orbitalnih solarnih panela i mikrovalova za slanje energije na Zemlju prvi put je predloženo 1968. Od tada je nekoliko zemalja, uključujući Kinu i SAD radilo na realizaciji te tehnologije, koja po nama počiva na osnovnoj ideji o bežičnom prijenosu energije koju je krajem 19. i početkom 20. stoljeća pokušao realizirati naš Nikola Tesla.

Tehnologija je jako zanimljiva jer orbitalni solarni paneli predstavljaju potencijalno neograničenu opskrbu obnovljivom energijom. U svemiru, solarni paneli mogu prikupljati energiju bez obzira na doba dana, a korištenjem mikrovalova za emitiranje energije koju proizvode, čak ni oblaci nisu prepreka.

Tagovi: solarna energija, Japan, svemir
PROČITAJ I OVO
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE