GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janaf u prošloj godini ostvario 266,4 milijuna kuna neto dobiti

Janaf u prošloj godini ostvario 266,4 milijuna kuna neto dobiti
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2022 / 15:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Neto dobit Jadranskog naftovoda (Janafa) u prošloj godini je iznosila je 266,4 milijuna kuna, što je 7,5 posto manje nego u godini ranije, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog u ponedjeljak.ž

Ukupni prihodi Janafa iznosili su 793,6 milijuna kuna i veći su za 0,5 posto nego u godini ranije te 11,4 posto veći od planiranih.

Iz Janafa u priopćenju ističu kako su u 2021. godini ostvarili najbolje ukupne prihode od osnutka

Navode i da su u prošloj godini rasli prihodi od temeljne djelatnosti - transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata te su iznosili 762,1 kuna, što je za 0,6 posto više nego u 2020. te 8,5 posto više u odnosu na planirane.

U poslovanju s inozemnim kupcima ostvareno je više od 63 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što iznosi 481,3 milijuna kuna, što je 3,4 posto manje u usporedbi s prethodnom godinom i za 8,1 posto više u odnosu na plan. Postignuti rezultati, kako se navodi u priopćenju, pokazuju daljnju jaku izvoznu orijentiranost Janafa, koji dio prihoda iz skladištenja ostvaruje na mediteranskom spot tržištu.

Na domaćem tržištu ostvareno je 280,8 milijuna kuna prihoda od temeljne djelatnosti, što je za 8,2 posto više od ostvarenja prethodne godine i za 9,2 posto više od planiranog.

Janaf je u 2021. vlastitim sredstvima investiralo gotovo 110 milijuna kuna u spremnički prostor i drugu infrastrukturu, sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite te digitalizaciju poslovnih procesa.

Postignuti poslovni pokazatelji, kako ističu, rezultat su sklapanja novih ili obnavljanja postojećih ugovora čime je postignuta visoka iskorištenost skladišno-transportnih kapaciteta te je osigurano stabilno poslovanje i novčani tijek.

Ukupni rashodi Janafa lani su iznosili 467,8 milijuna kuna i veći su za 6,7 posto od ostvarenih u istom razdoblju prethodne godine, najvećim dijelom zbog povećanja amortizacije koja je rezultat završenih investicijskih projekata u prethodnim razdobljima i stavljanja istih u funkciju.

Konsolidirano izvješće pokazuje da je Janaf grupa u prošloj godini ostvarila neto dobit od 265,99 milijuna kuna, a ukupni su prihodi iznosili 793,5 milijuna kuna.

U priopćenju Janafa se prenosi izjava predsjednika Uprave Stjepana Adanića koji je kazao kako je iznimno zadovoljan postignutim poslovnim rezultatima za 2021. te je zahvalio svim zaposlenicima.

"U protekloj godini racionalizacijom poslovanja osnažili smo kompaniju i učinili je još profitabilnijom te je ona danas financijski snažnija i vrjednija kompanija nego prijašnjih godina", kazao je te dodao kako je uspješno poslovanje potvrda strateškog usmjerenja i vizije koje provodi Uprava što potvrđuju i najbolji ukupni prihodi od osnivanja kompanije.

Adanić je kazao kako su ponovno dokazali da Janaf čini okosnicu hrvatske energetske neovisnosti i neizostavan element energetskog tržišta Europske unije i zemalja u okruženju.

"U ovu godinu ušli smo usvajanjem Strategije za diverzifikaciju poslovanje, čijom ćemo provedbom omogućiti pravodobnu transformaciju Janaf-a u niskougljičnu energetsku kompaniju te osigurati dugoročnu stabilnost poslovanja", rekao je.

Također je kazao kako je uvjeren da će u razdoblju koje je pred njima nadvladati sve turbulencije na globalnom gospodarskom tržištu te zajedno s zaposlenicima kontinuirano razvijati kompaniju na zadovoljstvo vlasnika i poslovnih partnera.

Također će nastaviti ulagati u razvoj zaposlenika i zaštitu okoliša te razvoj društvene zajednice u cjelini.

Član Uprave Vladislav Veselica je kazao kako su proteklu godinu obilježila produljenja dugoročnih partnerstava i sklapanje novih ugovora na području skladištenja i transporta, a koji su proaktivni zajednički rad menadžmenta i zaposlenika.

"Radujem se nastavku dugogodišnjih suradnji i početku novih u naftnom sektoru, ali i predstojećoj transformaciji Janaf-a u energetsku kompaniju u pravom smislu riječi, koju je Uprava pokrenula kao jedan od svojih prioriteta praktički samim stupanjem na dužnost", istaknuo je.

U skoroj budućnosti, kako je rekao, Janaf će postati predvodnik tranzicije ka niskougljičnoj ekonomiji te jedan od većih dobavljača energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj.

Tagovi: Janaf, Jadranski naftovod, Vladislav Veselica, Stjepan Adanić, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom je ponovno za desetak lipa smanjena cijena benzina i dizela, dok je plavi dizel ostao zamrznut.
U Energu očekuju prelazak 10.000 korisnika na opskrbu plinom u obvezi javne usluge
OČEKIVANJA
U Energu očekuju prelazak 10.000 korisnika na opskrbu plinom u obvezi javne usluge
RIJEKA – Oko tisuću korisnika plina po tržišnim načelima u kategoriji kućanstava, koji su tu uslugu koristili kod riječkog Energa, od subote je zatražilo prelazak na opskrbu plinom u obvezi javne usluge kod Gradske plinare Zagreb (GPZ) - Opskrbe, a u Energu procjenjuju da će prelazak zatražiti 10 od ukupno 12 tisuća korisnika.
Goran Popović novi šef zagrebačke plinare
PRIVREMENO
Goran Popović novi šef zagrebačke plinare
ZAGREB - Predsjednik društva Zagrebačka plinara Miroslav Živko podnio je ostavku na to mjesto, a kako javljaju iz Holdinga, na njegovo mjesto dolazi Goran Popović.
Cijene nafte blizu 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 87 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 87 dolara, budući da su očekivanja smanjene opskrbe iz Rusije zasjenila strahovanja od recesije zbog podizanja kamatnih stopa u velikim potrošačima.
Naglo pao tlak u Sjevernom toku 2
IZNENAĐENJE
Naglo pao tlak u Sjevernom toku 2
SCHWERIN/BERLIN - Tlak u plinovodu Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, naglo je pao tokom noći, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik operatera, naznačivši kao mogući uzrok curenje plina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE