GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janaf: Skupštini predložena dividenda od 75,36 kuna po dionici

Janaf: Skupštini predložena dividenda od 75,36 kuna po dionici
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2022 / 19:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u četvrtak je objavio poziv za glavnu skupštinu, koja će se održati 20. srpnja, a za koju je predloženo da se iz prošlogodišnje dobiti iznos od 75,9 milijuna kuna dioničarima isplati za dividendu, koja bi iznosila 75,36 kuna po dionici.

Inače, to je za nešto više od šest kuna manja dividenda nego je dioničarima Janafa isplaćena prošle godine, kada je iznosila 81,49 kuna po dionici.

Janaf je u prošloj godini ostvario dobit od 266,4 milijuna kuna, a u pozivu za skupštinu objavljenom na Zagrebačkoj burzi se navodi da je Uprava krajem ožujka donijela odluku o raspodjeli te dobiti, pri čemu bi se, nakon umanjenja za zakonske rezerve, polovica tako utvrđene dobiti, ili iznos od 126,55 milijuna kuna, rasporedio u ostale rezerve iz dobiti.

Uprava i Nadzorni odbor predlažu skupštini da se preostalih 50 posto dobiti za raspodjelu, što je također iznos od 126,55 milijuna kuna, rasporedi većim dijelom za dividendu - iznos od 75,9 milijun kuna, dok bi se 50,6 milijuna kuna rasporedilo u zadržanu dobit.

Tako bi dividenda iznosila 75,36 kuna po dionici, a isplatila bi se 1. kolovoza.

Iz Janafa u obrazloženju tog prijedloga podsjećaju da je Uprava krajem prošle godine usvojila, a Nadzorni odbor u siječnju ove godine dao suglasnost na Strategiju tranzicije i razvoja Janafa za radzoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050.

"Za provođenje divezifikacije poslovanja sukladno Strategiji i ulaganju u niskougljičnu djelatnost, a osobito u projekte obnovljivih izvora energije, potrebno je osigurati dodatna novčana sredstava. Uzimajući to u obzir, predloženo je da se 75,9 milijuna kuna ostatka dobiti isplati dioničarima kao dividenda, dok se 50,6 milijuna kuna ostatka dobiti predlaže rasporediti u zadržanu dobit", ističe se u obrazloženju.

Dioničarima je predložena i da, u skladu s usvojenom strategijom i diverzifikacijom poslovanja, dopune i djelatnosti poslovanja i u skladu s tim dopune i Statut tvrtke.

Tako bi se Janaf ubuduće mogao baviti i djelatnosti istraživanja i eksploatacije ugljikovodika ili geotermalnih voda ili skladišta prirodnog plina ili trajnog zbrinjavanja ugljikova dioksida, ovisno o primjeni, potom upravljanjem energetskim objektima, kao i prijenosom, distribucijom i opskrbom električnom energijom, organiziranjem tržišta električne energije, kao i trgovanjem električnom energijom. Kao nove djelatnosti uvele bi se i u Statut upisale i proizvodnja, distribucija i opskrba toplinskom energijom i djelatnost kupaca toplinske energije, potom proizvodnja energije, prijenos odnosno transport energije, skladištenje, distribucija, opskrba i trgovina energijom te organiziranje tržišta energije.

Tagovi: Janaf, Jadranski naftovod, dividenda, Stjepan Adanić
PROČITAJ I OVO
Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i plina
BROD
Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i plina
ISTANBUL - Turska je u utorak nastavila svoju operaciju vađenja ugljikovodika u istočnom Mediteranu nakon dvogodišnje stanke te je predsjednik Tayyip Erdogan rekao da će novi brod za bušenje raditi izvan voda na koje Cipar također polaže pravo.
Cijena nafte porasla za dolar
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijena nafte porasla za dolar
LONDON - Nafta je u utorak porasla za jedan dolar po barelu, obrnuvši prijašnji pad, nakon što je Rusija izvijestila da je izvoz nafte u Europu preko naftovoda Družba obustavljen od početka kolovoza, što je izazvalo zabrinutost zbog ograničene ponude.
Njemačka će bez dodatnih mjera teško postići cilj skladištenja plina
PLIN
Njemačka će bez dodatnih mjera teško postići cilj skladištenja plina
ZAGREB - Ostane li dotok ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 u Njemačku na sadašnjoj niskoj razini, ona možda neće postići svoj cilj skladištenja plina do studenog, upozorava u najnovijem izvještaju njemački regulator za električnu energiju i plin Bundesnetzagentur
Ukrajina zaustavila tranzit nafte prema južnoj Europi zbog problema s plaćanjem
POTEZI
Ukrajina zaustavila tranzit nafte prema južnoj Europi zbog problema s plaćanjem
MOSKVA - Ukrajina je od 4. kolovoza obustavila tranzit ruske nafte u južnu Europu budući da zbog zapadnih sankcija nije primila tranzitne naknade od Moskve, priopćila je u utorak ruska energetska kompanija Transneft.
Od danas jeftinija i premium goriva
CIJENE GORIVA
Od danas jeftinija i premium goriva
ZAGREB - Na benzinskim postajama u Hrvatskoj litra eurosuper 95 goriva od utorka se prodaje po 11,30 kuna, što je 70 lipa manje nego proteklih tjedan dana, dok je cijena osnovnog eurodizela pala 66 lipa, na 12,14 kuna, a pojeftinila su i premium goriva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE