GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

JANAF pustio u pogon svoju prvu solarnu fotonaponsku elektranu

JANAF pustio u pogon svoju prvu solarnu fotonaponsku elektranu
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2020 / 11:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Na JANAF-ovom Terminalu Žitnjak-Zagreb puštena je u rad integrirana solarna fotonaponska elektrana nazivne snage 90 kW koja je prvi JANAF-ov izveden projekt obnovljivog izvora energije.

Na približno 600 m2 krovne površine pomoćne zgrade na Terminalu Žitnjak izgrađeno je solarno fotonaponsko postrojenje koje će godišnje proizvoditi oko 108.540 kWh električne energije i na taj način uštedjeti oko 70.000,00 kn godišnje troškova za električnu energiju te će se emisije CO2 na godišnjoj razini smanjiti za 65 tona. 

Za postavljanje solarne fotonaponske elektrane odabran je krov postojeće pomoćne građevine te se na takav način nisu zauzimale površine na tlu, a izgradnju je JANAF d.d. financirao vlastitim sredstvima.

„Puštanje u rad solarne fotonaponske elektrane možemo nazvati prvim korakom JANAF-a prema osmišljavanju i realizaciji dugoročne niskougljične razvojne strategije u obnovljive izvore energije. Naime, u novoj razvojnoj strategiji Društva posebna će se pozornost staviti na identificiranje razvojnih projekata, poglavito u sektoru obnovljivih izvora energije, a moguće i u druge kompatibilne, propulzivne i visoko-profitabilne industrije visokih tehnologija, s ciljem ostvarivanja većih prihoda i stvaranja novih dodanih vrijednosti. Također, pri tome će se razmatrati i projekti koji se mogu financirati iz europskih fondova, osobito iz Inovacijskog fonda, Europskog zelenog plana i Programa oporavka“, istaknuo je predsjednik Uprave JANAF-a mr.sc. Stjepan Adanić.

Tagovi: JANAF, Stjepan Adanić, solarna fotonaponska elektrana
PROČITAJ I OVO
HSE dobio dozvolu za izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji
DOZVOLA
HSE dobio dozvolu za izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji
LJUBLJANA - Holding slovenske elektrarne (HSE) će na rekultiviranom i zatvorenom dijelu odlagališta neopasnog otpada Prapretno kod Hrastnika izgraditi najveću solarnu elektranu u zemlji. Kamen temeljac postavit će se 3. srpnja, a elektrana će se u mrežu uključiti u studenom.
HEP grupa: 1,46 milijardi kuna konsolidirane neto dobiti u 2020.
U PLUSU
HEP grupa: 1,46 milijardi kuna konsolidirane neto dobiti u 2020.
ZAGREB - HEP grupa je u prošloj godini ostvarila konsolidiranu neto dobit od 1,46 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu prije više za 61,1 milijun kuna, pokazuju podatci iz revidiranog financijskog izvješća HEP grupe.
Ublažavanje koronamjera podiglo cijene nafte prema 70 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Ublažavanje koronamjera podiglo cijene nafte prema 70 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 70 dolara, potaknute ublažavanjem koronamjera u SAD-u i dijelovima Europe koje najavljuje snažniju potražnju za gorivom u ljetnoj sezoni.
Ina će ove godine donirati zdravstvenom sustavu 1,4 milijuna kuna
DONACIJE
Ina će ove godine donirati zdravstvenom sustavu 1,4 milijuna kuna
ZAGREB - Ina će ove godine zdravstvenim institucijama donirati 1,4 milijuna kuna, svjesna iznimnih okolnosti u kojima se zdravstveni sustav nalazi zbog pandemije koronavirusa, priopćeno je u srijedu iz domaće naftne kompanije.
Njemačka povećava kupnju ruskog plina
PLIN
Njemačka povećava kupnju ruskog plina
BERLIN - Njemačka, tradicionalni najveći kupac ruskog plina u Europi, u ožujku je od ruskog državnog plinskog koncerna Gazproma kupila 66,3 posto više plina nego u istom lanjskom mjesecu odnosno 4,44 milijarde kubičnih metara, pokazuju u srijedu objavljeni podaci ruske savezne carinske službe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE