GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janaf pogodio s investicijama u širenje kapaciteta za skladištenje nafte

Janaf pogodio s investicijama u širenje kapaciteta za skladištenje nafte
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 10:51
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - U posljednjih deset godina Jadranski naftovod (Janaf) je investirao čak 3,1 milijardu kuna.

Donesene investicijske odluke u proširenje kapaciteta za skladištenje nafte i naftnih derivata rezultirale su značajnim povećanjem prihoda od skladištenja, poslovnim suradnjama s novim kupcima kao i mogućnošću obavljanja dodatnih usluga za kupce.

Tijekom 2018. godine završena je rekonstrukcija i dogradnja spremničkog prostora za Terminalu Omišalj koja je u nekoliko faza uključivala pet spremnika za naftu ukupnog kapaciteta od 400.000 m3 i jednog spremnika za skladištenje derivata nafte kapaciteta 20.000 m3, modernizirani su i dograđivani sustavi vatrodojave i vatrozaštite te poslovne informatike čime je podignuta razina sigurnosti opskrbe naftom, sigurnosti i zaštite okoliša, ljudi i opreme.

Samo u prošloj godini Janaf je ostvario prihod od 174,1 milijun kuna od skladištenja nafte i 100,6 milijuna kuna od skladištenja derivata. Pretpostavka je da će ove godine ti prihodi biti i veći zbog recentnog rasta tržišnih cijena i veće potražnje za skladišnim prostorom.

- Skladištimo naftu za opskrbu rafinerija u okruženju, kao i za naše partnere u trgovini naftom, pri čemu se dio nafte transportira naftovodom, a dio se ponovno ukrcava na tankere i otprema morem. Poslovanje Janafa prošireno je u prvom redu na međunarodnom tržištu, sa stranim partnerima, u što smo uložili velike napore prethodnih godina. Tražili smo poslove, nudili slobodne kapacitete po svijetu, a to je donijelo rezultate. Smatram da i po pitanju prodora na inozemno tržište možemo biti uzor drugim državniom tvrtkama, rekao je nedavno u intervjuu Novom listu predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević.

Dakle, u atmosferi nedostatka skladišnih prostora za naftu zbog čega su čak i tankeri postali zanimljivi naftnim kompanijama u kontekstu skladištenja, Janaf je povukao pravi potez. Kamo sreće da je i država sa svojim nekadašnjim vojim objektima bila slične pameti. Danas bi Hrvatska mogla znatno profitirati u izmnijenjenim okolnostima na naftnim tržištima.

Tagovi: Jadranski naftovod, Janaf, skladištenje nafte, nafta, Dragan Kovačević
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE