GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janaf: Neto dobit podignuta 15,7%

Janaf: Neto dobit podignuta 15,7%
BLAGI RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2022 / 20:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom je polugodištu ostvario 156,3 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 15,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su u četvrtak iz Janafa, istaknuvši da uz sve neizvjesnosti koje će obilježiti iduće razdoblje za globalnu ekonomiju, kompanija ima kvalitetne temelje za nastavak uspješnog poslovanja.

Ukupan prihod od 416,4 milijuna kuna viši je za 10,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Posljedica je to, kako ističu iz Janafa, rasta poslovanja, obnove ugovora s postojećim partnerima i pokretanja novih partnerstava.

Bruto dobit u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 190,7 milijuna kuna, dok je neto dobit 156,3 milijuna kuna te su veće za 15,7 posto.

U strukturi ukupnih prihoda i dalje prevladava temeljna djelatnost Janaf-a, transport i skladištenje nafte i naftnih derivata.

Na tu djelatnost otpada ukupno 98 posto, odnosno 408,3 milijuna kuna prihoda, što je za 10 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prihodi od prodaje u inozemstvu čine 67 posto poslovnih prihoda promatranog razdoblja te su veći za 19,4 posto od ostvarenja prethodne godine te potvrđuju daljnju izvoznu orijentiranost kompanije.

Iz Janafa ističu kako nastavljaju s ulaganjima u spremnički prostor, cjevovod, objekte i drugu infrastrukturu, sustave nadzora i upravljanja te digitalizaciju poslovnih procesa, s ciljem održavanja konkurentnosti na naftnom tržištu šire regije te osiguranja energetske suverenosti Hrvatske i Europske unije.

"Poslovanje Jadranskog naftovoda d.d. u prvoj polovici 2022. odvijalo se u izrazito dinamičnom geopolitičkom okruženju te novim poslovnim prilikama. U razdoblju koje je bilo obilježeno poremećajima opskrbe nafte, negativnim kretanjima na globalnim financijskim tržištima i inflatornim pritiscima na svjetskoj razini, strateškim odlukama Uprave očuvana je stabilnost i profitabilnost poslovanja te su ostvareni iznimni poslovni rezultati", ističe se u komentaru Uprave.

Također se navodi kako se kompanija sada nalazi pred velikom prilikom da postane jedan od ključnih elemenata energetske stabilnosti cijele EU te su, kako kažu, spremni za tu stratešku ulogu.

"Uz sve neizvjesnosti koje će obilježiti predstojeće razdoblje za globalnu ekonomiju, Janaf je postavljen na kvalitetnim temeljima za nastavak uspješnog poslovanja, uz povjerenje partnera i klijenata, čiji se krug kontinuirano širi, kao i naših vlasnika, zaposlenika te šire društvene zajednice. Polugodišnji rezultati odličan su pokazatelj i prolazno vrijeme na putu do uspješne i 2022. godine za Janaf", naglasili su iz Uprave Janafa.

Tagovi: Janaf, Jadranski naftovod, dividenda, Stjepan Adanić
PROČITAJ I OVO
Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom je ponovno za desetak lipa smanjena cijena benzina i dizela, dok je plavi dizel ostao zamrznut.
U Energu očekuju prelazak 10.000 korisnika na opskrbu plinom u obvezi javne usluge
OČEKIVANJA
U Energu očekuju prelazak 10.000 korisnika na opskrbu plinom u obvezi javne usluge
RIJEKA – Oko tisuću korisnika plina po tržišnim načelima u kategoriji kućanstava, koji su tu uslugu koristili kod riječkog Energa, od subote je zatražilo prelazak na opskrbu plinom u obvezi javne usluge kod Gradske plinare Zagreb (GPZ) - Opskrbe, a u Energu procjenjuju da će prelazak zatražiti 10 od ukupno 12 tisuća korisnika.
Goran Popović novi šef zagrebačke plinare
PRIVREMENO
Goran Popović novi šef zagrebačke plinare
ZAGREB - Predsjednik društva Zagrebačka plinara Miroslav Živko podnio je ostavku na to mjesto, a kako javljaju iz Holdinga, na njegovo mjesto dolazi Goran Popović.
Cijene nafte blizu 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 87 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 87 dolara, budući da su očekivanja smanjene opskrbe iz Rusije zasjenila strahovanja od recesije zbog podizanja kamatnih stopa u velikim potrošačima.
Naglo pao tlak u Sjevernom toku 2
IZNENAĐENJE
Naglo pao tlak u Sjevernom toku 2
SCHWERIN/BERLIN - Tlak u plinovodu Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, naglo je pao tokom noći, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik operatera, naznačivši kao mogući uzrok curenje plina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE