GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara

Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 17:22
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene sirove nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, pritisnute jačanjem dolara nakon što je američki Fed najavio da će postrožiti monetarnu politiku prije no što najavljivao, što bi moglo zakočiti rast i naftnu potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 86 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 72,22 dolara. U sličnom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 70,20 dolara.

U srijedu cijena barela dosegnula je u Londonu najvišu razinu od travnja 2019. godine, te najvišu razinu od listopada 2018. u SAD-u nakon što je Fed signalizirao da će početi podizati ključne kamatne stope 2023., godinu dana prije no što su bili planirali.

Poručili su i da su počeli razgovarati o smanjivanju vrijednosti programa kupnje obveznica.

Signaliziranje zaokreta u američkoj monetarnoj politici, koja je do sada bila usredotočena na niske troškove zaduživanja i potporu likvidnosti, potaknulo je jačanje dolara. To pak smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

"Pred vikend tržištem dominira zastrašujuća snaga američkog dolara nakon okretanja Feda strožoj monetarnoj politici", konstatira Sophie Griffiths iz OANDA-e

To još ne znači da je uzlazni trend cijena nafte prekinut, ističe Griffiths, ukazujući na optimistične izglede potražnje.

"Dolar možda jača, ali slika naftnih fundamenata nije se promijenila", objasnila je.

Najava podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u prigušila je i izglede gospodarskog rasta u nešto duljoj perspektivi, što će u konačnici zakočiti i potražnju za naftom, ističe pak ekonomist Westpaca Justin Smirk.

Kratkoročni su pak izgledi potražnje dobri s obzirom na ublažavanje pandemijskih ograničenja i oporavak cestovnih i zračnih putovanja, dodao je Smirk.

Naftna tržišta pritisnuo je danas i podatak iz Britanije o 11.007 novih slučajeva zaraze covidom 19 tokom 24 sata, najviše od 19. veljače. Dan ranije zabilježeno je 9.055 novih slučajeva.

Raspoloženje na tržištu nafte prigušila je i jučerašnja izjava glavnog iranskog pregovarača da su pregovori Teherana i Washingtona o oživljavanju sporazuma o iranskom naftnom programu bliže sporazumu otkada su dvije strane počele razgovarati.

Dogovor bi mogao utrti put ukidanju blokade iranskog izvoza nafte, što će značiti veću ponudu na tržištima.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 72,29 dolara, što znači da je pala 87 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
POTEZI
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
PODGORICA - EPCG Solar gradnja potpisala je jučer ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Kaldera iz Laktaša, čime je i službeno omogućen ulazak kapitala i udjela Milorada Dodika, koji je poznat kao vlasnik u sjeni ove banjalučke energetske tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE