GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jača potražnja i pad američkih zaliha podigli cijene nafte iznad 36 dolara

Jača potražnja i pad američkih zaliha podigli cijene nafte iznad 36 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2020 / 17:01
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima 36 dolara, poduprte nižim zalihama sirove nafte u SAD-u, smanjenom opskrbom i oporavkom potražnje paralelno ublažavanju mjera suzbijanja koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 36,29 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 67 centi višoj cijeni, od 34,16 dolara.

Pandemija koronavirusa i mjere njezina suzbijanja ugušile su ove godine potražnju ali su vlade u međuvremenu počele ublažavati propisanu karantenu, ljudi su ponovo izašli na ulice i na cestama je sve više vozila.

To podrazumijeva veću potrošnju goriva, baš kao i najava britanske diskontne aviokompanije easyJet da će 15. lipnja ponovo pokrenuti neke letove.

Trgovce je ohrabilo i izvješće vlade u Washingtonu koje je pokazalo da su američke zalihe u prošlom tjednu pale za pet milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov rast.

"Više je nego jasno da se tržište uravnotežuje a cijene oporavljaju zahvaljujući povratku potražnje", zaključili su analitičari JBC Energyja.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica (OPEC) i Rusijom paralelno smanjuju opskrbu sukladno dogovoru postignutom sredinom travnja.

OPEC+ dogovorio je da će u svibnju i lipnju smanjiti opskrbu za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno kako bi podupro cijene.

Od početka svibnja smanjili su izvoz nafte za oko šest milijuna barela dnevno, prema podacima kompanija koje prate isporuke. Podatak navodi na zaključak o odlučnom početku provedbe sporazuma a OPEC konstatira da je reakcija tržišta dobra.

"Globalna je opskrba značajno smanjena. Sada smo na sigurnom putu oporavka", zaključila je Paola Rodriguez Masiu iz Rystad Energyja.

OPEC jutros zbog kršćanskog blagdana nije objavio kolika je u srijedu bila cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica. U utorak iznosila je 28,43 dolara.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE