GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvoz ruskog plina u 2022. pao 25%

Izvoz ruskog plina u 2022. pao 25%
OŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2023 / 20:43
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Izvoz ruskog plina prošle je godine pao za 25 posto, prenosi France press, rekao je potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak. Prema njegovim riječima, do pada izvoza došlo je zbog odbijanja europskih zemalja da kupuju ruski plin i sabotaže na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2.

Kako njegove riječi za specijalizirani časopis Energy Policy sažima španjolska novinska agencija EFE, Rusija je prošle godine smanjila izvoz plina na 184,4 milijarde kubičnih metara, dok je istovremeno povećala opskrbu Kine za 48 posto, odnosno "najviše u povijesti". “, za koji je ispumpano 15,4 milijarde prostornih metara prirodnog plina.

Kao rezultat ruske agresije na Ukrajinu, međunarodna zajednica je u posljednjih godinu dana uvela brojne sankcije Rusiji, među posljedicama kojih je bio i pad izvoza ruskog plina u Europu. Najveća zemlja svijeta tada je pojačala izvoz plina u Kinu.

Prema riječima Novaka, izvoz ukapljenog prirodnog plina lani je porastao za 7,9 posto i dosegao je ukupno 45,7 milijardi prostornih metara.

Izvoz ugljena smanjen je za 7,5 posto, dok je ukupna proizvodnja, s druge strane, porasla na 443,6 milijuna tona.

Kako je istaknuo Novak, Rusija je u Indiju izvezla 16,7 milijuna tona ugljena, što je 2,5 puta više nego godinu prije, a u Kinu 59,6 milijuna tona ugljena, odn. 11,2 posto više.

Zemlja će se iu budućnosti fokusirati na azijsko-pacifičku regiju. U svjetlu toga, kapacitet željeznice za prijevoz ugljena bit će ojačan za 180 milijuna tona godišnje, najavio je i potpredsjednik ruske vlade.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je krajem prošle godine također svečano otvorio novo plinsko polje Kovikta u istočnom Sibiru, uz pomoć kojeg ta zemlja želi povećati izvoz plina u Kinu.

Tagovi: ruski plin, Europska unija, plaćanje plina u rubljama, rublja, Gazprom, LNG plin, plinsko tržište
PROČITAJ I OVO
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
ODŠTETA
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
STOCKHOLM - Ruski energetski div Gazprom morat će platiti 13 milijardi eura odštete njemačkoj energetskoj tvrtki Uniper zbog prekida opskrbe plinom, presudio je arbitražni sud u Stockholmu.
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
NAFTA
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
LONDON - Rast potražnje za naftom u narednim će se godinama usporiti zbog prelaska na čiste izvore energije, što bi uz očekivani porast proizvodnje nafte do kraja desetljeća moglo dovesti do velikih viškova nafte na tržištu i značajnih posljedica za tržištu nafte, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA).
Cijene nafte blizu 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 82 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu razine od 82 dolara, balansirajući između procjena o snažnoj potražnji za gorivom u SAD-u tokom ljeta i strahovanja od posustajanja aktivnosti u Kini.
U Petrolu su pogrešno obračunavali plaće
PLAĆE
U Petrolu su pogrešno obračunavali plaće
LJUBLJANA - U Petrolu su kod 1800 zaposlenika utvrđene greške u obračunu plaća, pišu Finance.
EPCG predložio zadržavanje dobiti
PRIJEDLOG
EPCG predložio zadržavanje dobiti
PODGORICA - Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 miliona EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE