GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italiji i Austriji stiže manje ruskog plina

Italiji i Austriji stiže manje ruskog plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2022 / 13:53
Autor: SEEbiz / H
RIM - Ruski Gazprom izvijestio je da će smanjiti isporuke plina u Italiju otprilike za trećinu, objavila je u ponedjeljak talijanska energetska kompanija Eni, a o znatno manjim pošiljkama izvijestio je i austrijski OMV.

Umjesto uobičajena 32 milijuna kubika u ponedjeljak će biti isporučen vjerojatno 21 milijun, navodi Eni iz obavijesti ruskog dobavljača.

Ruski plin u Italiju najvećim dijelom stiže plinovodom Družba. Gazprom je danas zatvorio Sjeverni tok 1 na desetak dana radi održavanja.

Italija većinu potreba za plinom podmiruje uvozom iz Rusije.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače talijanska vlada pokušava smanjiti ovisnost o ruskom plinu, sklopivši ugovore s drugim dobavljačima, poput Azerbajdžana, Katara i Alžira.

Preko operatora plinske mreže Snam kupili su i dva terminala za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog plina (LNG).

Manje plina i za OMV

Austrijska energetska kompanija OMV objavila je pak u ponedjeljak da joj je ruski Gazprom dodatno smanjio isporuke plina.

Od sredine lipnja Gazprom je isporučivao otprilike upola manje plina no što je naručeno, naveo je glasnogovornik OMV-a Andreas Rinofner.

U ponedjeljak stiglo je čak 70 posto manje plina no što je naručeno, izjavio je glasnogovonik austrijske kompanije za agenciju APA.

Dodao je i da će punjenje skladišta ovisiti o dnevnoj potrošnji i nabavi plina na fizičkim tržištima. Koliko je plina stvarno isporučeno i uskladišteno bit će poznato dan-dva kasnije, objasnio je glasnogovornik OMV-a.

Austrija je nedavno upozorila Gazprom da će, ako ne napuni svoj dio skladišta u Haidachu blizini Salzburga, prepustiti taj posao drugim tvrtkama. Zato je regulator E-Control pokrenuo postupak izbacivanja Gazproma, rekla je ministrica energetike Leonore Gewessler.

Skladište u Haidachu ima kapacitet od 2,9 milijardi kubika. Gazprom ima pravo na dvije trećine, ali nije ga koristio mjesecima.

Tagovi: ruski plin, Italija, Austrija, Gazprom, kompanija OMV
PROČITAJ I OVO
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE