GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija priprema reformu tržišta energenata

Italija priprema reformu tržišta energenata
REFORME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2021 / 19:44
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Italija se sprema reformirati tržište energenata i ublažiti rast maloprodajnih cijena za ranjiva kućanstva sustavnim praćenjem energetskog siromaštva, pokazao je u ponedjeljak prijedlog vladine uredbe.

Rim je u rujnu odlučio potrošiti više od tri milijarde eura kako bi ograničio poskupljenje struje u maloprodaji zbog naglog rasta cijena plina i ublažio cjenovni udar na građane.

Trenutno pripremaju i niz dugoročnih mjera kojima žele smanjiti sistemske troškove u računima. Naknade za gašenje nuklearnih elektrana i za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora čine otprilike petinu njihovog iznosa, napominje Reuters.

Novom uredbom vlada sada želi obavezati dobavljače da nakon procesa liberalizacije tržišta energije 2023. godine 'ranjivim' klijentima nude struju po cijeni koja, između ostalog, odražava one na veleprodajnim tržištima.

Energetski regulator ARERA mjesečno će objavljivati referentne podatke o veleprodajnim cijenama minimalno do kraja 2025. godine kako bi kupci imali potrebne informacije.

ARERA trenutno određuje cijene struje za kupce koji je još kupuju na neliberaliziranom maloprodajnom tržištu, što znači otprilike za trećinu njih, podsjeća Reuters.

Vlada ujedno planira u ministarstvu energetske tranzicije formirati odjel koji će pratiti energetsko siromaštvo, a počet će s radom najkasnije 90 dana od stupanja uredbe na snagu.

Uredba tek treba proći na vladi, a potom će biti poslana u parlament radi pribavljanja neobavezujućeg mišljenja.

Rim je pripremljenim mjerama pretočio u domaće zakonodavstvo direktivu Europske unije o preusmjeravanju fokusa tržišta energije na potrošače.

Mjere vlade u Rimu vremenski su se poklopile s pojačanim pritiskom na vlade širom Europe da ograniče cijene energije kako bi pomogle obiteljima i malim poduzećima u plaćanju visokih računa energije u oporavku od koronakrize.

Nagli rast maloprodajnih cijena struje izazvao je napetosti među zemljama EU-a, a predmet je spora proces energetske tranzicije i 'zeleni' propisi koji bi prema tumačenju nekih članica mogli značiti veće troškove za građane.

Europska komisija objavila je prošlog tjedna da će razmotriti mjere kojima bi se ublažio nagli rast cijena, uključujući i zajedničku nabavu plina, podsjeća Reuters.

Tagovi: Italija, reforma tržišta energenata
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy više nego udvostručio kvartalni gubitak
LOŠE BROJKE
Siemens Energy više nego udvostručio kvartalni gubitak
ESSEN - Njemačka energetska tvrtka Siemens Energy u utorak je izvijestila o gubitku od 598 milijuna eura (641 milijun dolara) u posljednjem kvartalu, u usporedbi s gubitkom od 246 milijuna eura u istom razdoblju prethodne godine.
Nafta se podigla blizu 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta se podigla blizu 81 dolara
LONDON - Cijene nafte približile su se u utorak razini od 81 dolara.
EPS u februaru u plusu šest miliona evra
IZVOZ STRUJE
EPS u februaru u plusu šest miliona evra
BEOGRAD – Proizvodnja električne energije Elektroprivrede Srbije je stabilna i prethodnih dana premašivala je potrošnju, te je EPS u februaru u plusu za nešto više od šest miliona evra u prodaji električne energije na veletržištu, rečeno je danas Tanjugu u EPS-u.
MOL spreman prodati dio imovine kako bi preuzeo OMV Slovenija
SPREMNOST
MOL spreman prodati dio imovine kako bi preuzeo OMV Slovenija
lLJUBLJANA - Mađarska naftna kompanija MOL ne isključuje moguću prodaju dijela svoje imovine s ciljem dobivanja suglasnosti Europske komisije za preuzimanje mreže benzinskih postaja OMV Slovenija, rekli su danas za STA iz te kompanije.
BP bilježi rekordnu zaradu za 2022. i pridružio se bogatstvu profita Big Oila
REKORDI
BP bilježi rekordnu zaradu za 2022. i pridružio se bogatstvu profita Big Oila
LONDON - BP je u utorak izvijestio o rekordnoj godišnjoj dobiti, više nego udvostručenoj prošlogodišnjoj ukupnoj dobiti jer su cijene fosilnih goriva skočile nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE