GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija priprema reformu tržišta energenata

Italija priprema reformu tržišta energenata
REFORME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2021 / 19:44
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Italija se sprema reformirati tržište energenata i ublažiti rast maloprodajnih cijena za ranjiva kućanstva sustavnim praćenjem energetskog siromaštva, pokazao je u ponedjeljak prijedlog vladine uredbe.

Rim je u rujnu odlučio potrošiti više od tri milijarde eura kako bi ograničio poskupljenje struje u maloprodaji zbog naglog rasta cijena plina i ublažio cjenovni udar na građane.

Trenutno pripremaju i niz dugoročnih mjera kojima žele smanjiti sistemske troškove u računima. Naknade za gašenje nuklearnih elektrana i za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora čine otprilike petinu njihovog iznosa, napominje Reuters.

Novom uredbom vlada sada želi obavezati dobavljače da nakon procesa liberalizacije tržišta energije 2023. godine 'ranjivim' klijentima nude struju po cijeni koja, između ostalog, odražava one na veleprodajnim tržištima.

Energetski regulator ARERA mjesečno će objavljivati referentne podatke o veleprodajnim cijenama minimalno do kraja 2025. godine kako bi kupci imali potrebne informacije.

ARERA trenutno određuje cijene struje za kupce koji je još kupuju na neliberaliziranom maloprodajnom tržištu, što znači otprilike za trećinu njih, podsjeća Reuters.

Vlada ujedno planira u ministarstvu energetske tranzicije formirati odjel koji će pratiti energetsko siromaštvo, a počet će s radom najkasnije 90 dana od stupanja uredbe na snagu.

Uredba tek treba proći na vladi, a potom će biti poslana u parlament radi pribavljanja neobavezujućeg mišljenja.

Rim je pripremljenim mjerama pretočio u domaće zakonodavstvo direktivu Europske unije o preusmjeravanju fokusa tržišta energije na potrošače.

Mjere vlade u Rimu vremenski su se poklopile s pojačanim pritiskom na vlade širom Europe da ograniče cijene energije kako bi pomogle obiteljima i malim poduzećima u plaćanju visokih računa energije u oporavku od koronakrize.

Nagli rast maloprodajnih cijena struje izazvao je napetosti među zemljama EU-a, a predmet je spora proces energetske tranzicije i 'zeleni' propisi koji bi prema tumačenju nekih članica mogli značiti veće troškove za građane.

Europska komisija objavila je prošlog tjedna da će razmotriti mjere kojima bi se ublažio nagli rast cijena, uključujući i zajedničku nabavu plina, podsjeća Reuters.

Tagovi: Italija, reforma tržišta energenata
PROČITAJ I OVO
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
PERSPEKTIVE
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
ZAGREB - Hrvatska energetska politika još ne iskazuje namjeru znatnijeg smanjenja upotrebe fosilnih goriva. I dok nadležni kažu da situacija nije zabrinjavajuća, stručnjaci tvrde da nema razloga za optimizam. Tko je u pravu?
Ina objavila javni poziv za upis obveznica do najviše dvije milijarde kuna
OBVEZNICE
Ina objavila javni poziv za upis obveznica do najviše dvije milijarde kuna
ZAGREB - Ina je u ponedjeljak objavila javni poziv za upis 5-godišnje obveznice na domaćem tržištu, vrijedne do najviše dvije milijarde kuna, s fiksnom kamatnom stopom koja se isplaćuje polugodišnje.
Cijene nafte iznad 76 dolara, trgovci procjenjuju utjecaj omnikroma na potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 76 dolara, trgovci procjenjuju utjecaj omnikroma na potražnju
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara budući da trgovci nakon vala straha koji je izazvala pojava nove varijante koronavirusa čekaju nove informacije kako bi procijenili njezin utjecaj na potražnju.
Gazprom s rekordnom dobiti u trećem tromjesečju
REKORDI
Gazprom s rekordnom dobiti u trećem tromjesečju
MOSKVA - Ruski plinski div Gazprom izvijestio je u ponedjeljak da je zahvaljujući skoku cijena zaključio treće tromjesečje s rekordnom dobiti, najavivši još bolje rezultate na kraju godine.
Cijene nafte prošloga tjedna oštro pale zbog nove varijante koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna oštro pale zbog nove varijante koronavirusa
ZAGREB – Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, petoga zaredom, jer se trgovci plaše da bi nova varijanta koronavirusa mogla izazvati ponovno zatvaranje gospodarstava, a time i pad potražnje za naftom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE