GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija planira deset milijardi eura ulaganja u sektor vodika

Italija planira deset milijardi eura ulaganja u sektor vodika
VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 17:13
Autor: SEEbiz / H
RIM - Italija je utvrdila smjernice strategije za vodik, zacrtavši 10 milijardi eura ulaganja u sektor do kraja deseljeća u sklopu nastojanja da se smanji emisija štetnih plinova i podupre proizvodnja energije iz obnovljivih izvora,

Ministarstvo industrije cilja na 10 milijardi eura ulaganja u sektor vodika do 2030. godine a polovina iznosa trebala bi biti namaknuta iz europskih fondova i privatnog sektora, stoji u nacrtu dokumenta koji je Reuters dobio na uvid.

Kako bi se povećala proizvodnja "zelenog" vodika, u tom bi se razdoblju trebalo instalirati oko pet gigawata kapaciteta za elektrolizu, za potrebe izdvajanja vodika iz vode, navodi se u dokumentu.

Do 2030. vodik bi mogao podmirivati dva posto potreba Italije za energijom pomoći smanjiti emisije štetnih plinova za do osam milijuna tona, stoji u dokumentu talijanskog ministarstva industrije.

Kako se sektor bude razvijao a troškovi padali, taj bi udio do 2050. mogao porasti i na 20 posto, dodaje se.

Postupak elektrolize ne uključuje ugljik ako se koristi struja iz obnovljivih izvora. Vodik se trenutno uglavnom proizvodi iz fosilnih goriva i postupcima koji uključuju ispuštanje ugljika, budući da je elektroliza preskupa s obzirom na potrebnu veliku količinu struje.

U talijanskom ministarstvu procjenjuju da bi njihov plan za vodik mogao kreirati više od 200 tisuća novih radnih mjesta i povećati talijanski bruto domaći proizvod za do 27 milijardi eura, napominjući da bi se vodik mogao koristiti u prijevozu, teškoj industriji i plinovodima.

Talijanska plinska grupa Snam već testira transport vodika u dijelu plinovoda a planove za taj plin skicirali su i Enel i Eni.

Vlada će nakon objave pokrenuti javne konzultacije o prijedlogu strategije a usvajanje se očekuje početkom iduće godine.

Tagovi: Italija, vodik, emisija štetna plinova, ugljik, zeleni vodik
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE