GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija planira deset milijardi eura ulaganja u sektor vodika

Italija planira deset milijardi eura ulaganja u sektor vodika
VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 17:13
Autor: SEEbiz / H
RIM - Italija je utvrdila smjernice strategije za vodik, zacrtavši 10 milijardi eura ulaganja u sektor do kraja deseljeća u sklopu nastojanja da se smanji emisija štetnih plinova i podupre proizvodnja energije iz obnovljivih izvora,

Ministarstvo industrije cilja na 10 milijardi eura ulaganja u sektor vodika do 2030. godine a polovina iznosa trebala bi biti namaknuta iz europskih fondova i privatnog sektora, stoji u nacrtu dokumenta koji je Reuters dobio na uvid.

Kako bi se povećala proizvodnja "zelenog" vodika, u tom bi se razdoblju trebalo instalirati oko pet gigawata kapaciteta za elektrolizu, za potrebe izdvajanja vodika iz vode, navodi se u dokumentu.

Do 2030. vodik bi mogao podmirivati dva posto potreba Italije za energijom pomoći smanjiti emisije štetnih plinova za do osam milijuna tona, stoji u dokumentu talijanskog ministarstva industrije.

Kako se sektor bude razvijao a troškovi padali, taj bi udio do 2050. mogao porasti i na 20 posto, dodaje se.

Postupak elektrolize ne uključuje ugljik ako se koristi struja iz obnovljivih izvora. Vodik se trenutno uglavnom proizvodi iz fosilnih goriva i postupcima koji uključuju ispuštanje ugljika, budući da je elektroliza preskupa s obzirom na potrebnu veliku količinu struje.

U talijanskom ministarstvu procjenjuju da bi njihov plan za vodik mogao kreirati više od 200 tisuća novih radnih mjesta i povećati talijanski bruto domaći proizvod za do 27 milijardi eura, napominjući da bi se vodik mogao koristiti u prijevozu, teškoj industriji i plinovodima.

Talijanska plinska grupa Snam već testira transport vodika u dijelu plinovoda a planove za taj plin skicirali su i Enel i Eni.

Vlada će nakon objave pokrenuti javne konzultacije o prijedlogu strategije a usvajanje se očekuje početkom iduće godine.

Tagovi: Italija, vodik, emisija štetna plinova, ugljik, zeleni vodik
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte prekoračile 49 dolara, OPEC+ neznatno povećava opskrbu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prekoračile 49 dolara, OPEC+ neznatno povećava opskrbu
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 49 dolara jer su veliki proizvođači dogovorili tek blago povećanje opskrbe od siječnja, s obzirom na slabu potražnju u uvjetima pandemije koronavirusa.
Češka će do 2038. prestati vaditi ugljen
UGLJEN
Češka će do 2038. prestati vaditi ugljen
PRAG - Češka će zatvoriti proizvodnju u rudnicima ugljena do 2038. godine, prema odluci vladinog Povjerenstva za ugljen.
Danska od 2050. više neće vaditi naftu u Sjevernom moru
ODLUKE
Danska od 2050. više neće vaditi naftu u Sjevernom moru

KOPENHAGEN - Danski parlament podržao je u četvrtak prijedlog vlade da se do 2050. okončaju sve aktivnosti istraživanja i vađenja nafte i plina u Sjevernom moru i da se otkaže najnoviji krug izdavanja koncesija.

OPEC i Rusija blago povećavaju opskrbu u siječnju
NAFTA
OPEC i Rusija blago povećavaju opskrbu u siječnju
BEČ - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija dogovorili su se da će od siječnja ublažiti ograničenja proizvodnje nafte za skromnih 500 tisuća barela dnevno, ali nisu postigli kompromis o proizvodnoj politici za ostatak sljedeće godine.
Cijene nafte iznad 48 dolara, OPEC+ traži kompromis
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 48 dolara, OPEC+ traži kompromis
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 48 dolara budući da trgovci čekaju ishod neizvjesnih pregovora proizvođača o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe i na iduću godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE