GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina želi status strateškog investicijskog projekta za biorafineriju u Sisku

Ina želi status strateškog investicijskog projekta za biorafineriju u Sisku
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2020 / 11:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ina je od Ministarstva gospodarstva zatražila status strateškog investicijskog projekta za Hrvatsku, za projekt biorafinerije u Sisku, priopćeno je u utorak iz Ine.

Radi se, kako se navodi, o investiciji od 250 milijuna eura, od čega bi dio trebao biti osiguran iz EU-ova Inovacijskog fonda.

U Ini kažu kako "unatoč izazovnom poslovnom okruženju" nastavljaju sa strateškim projektom "INA R&M Novi smjer 2023." i transformacijom lokacije u Sisku u industrijski centar. Jedna od aktivnosti u Sisku je razvoj projekta Biorafinerija zahvaljujući kojem bi kompanija mogla proizvoditi bioetanol druge generacije iz biomase, uz proizvodnju zelene energije.

Kao prvi korak u izgradnji postrojenja za proizvodnju druge generacije bioetanola s negativnim C02 otiskom na lokaciji rafinerije Sisak, Ina je u veljači potpisala ugovor o licenci s francuskom grupom AXENS za tehnologiju Futurol, te ugovor za bazni dizajn. Također, krajem prošle godine potpisan je i ugovor s belgijskom tvrtkom De Smet Engineers & Contractors za bazni dizajn za pomoćna postrojenja i integraciju postojeće rafinerijske infrastrukture.

Za potrebe razvoja projekta Biorafinerija, obavljene su i dvije žetve energetske biljke miskantus koje je Ina posijala na demonstracijskom polju u Rugvici kraj Zagreba, u suradnji s Bc Institutom, kažu u Ini. Prikupljena biomasa prve žetve poslana je na testiranje u sklopu EU projekta GRACE (GRowing Advanced Industrial Crops on marginal lands for biorEfineries), a rezultati su potvrdili miskantus kao dobru sirovinu za prozvodnju bioetanola druge generacije. Druga žetva obavljena je tijekom ožujka ove godine pri čemu je Ina testirala poljoprivrednu mehanizaciju.

Predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon kaže da je razvoj projekta biorafinerije u skladu s razvojnim smjernicama kompanije te je dokaz Inine posvećenosti programu "Novi smjer".

"Lokacija u Sisku važan je dio Ininog poslovanja, a sve aktivnosti koje poduzimamo su preduvjeti koje je potrebno ostvariti kako bismo mogli donijeti konačnu investicijsku odluku. Potpora EU-a i Vlade RH ključni (su) preduvjeti za konačnu realizaciju ovog značajnog projekta za Hrvatsku i Inu, a koji se svim svojim elementima uklapa u Zeleni plan i europsku energetsku strategiju", istaknuo je Fasimon.

Program "INA R&M Novi smjer 2023." predviđa koncentraciju prerade nafte u Hrvatskoj u Rafineriji nafte Rijeka te transformaciju lokacije u Sisku u industrijski centar. Uz biorafineriju bio-komponenti, druge alternative za lokaciju u Sisku uključuju i proizvodnju bitumena čiji početak rada je planiran u prvoj polovici 2021. godine, zatim proizvodnju maziva za što je trenutačno u izradi glavni projekt na temelju kojega će se procijeniti isplativost.

U planu je i logističko središte za koje je pripremljen prijedlog za odobrenje budžeta za izgradnju, a u tijeku je i ishođenje građevinske dozvole za solarnu elektranu, kažu u Ini.

Podsjećaju da su u Rafineriji nafte Rijeka u tijeku pripreme terena za početak izgradnje postrojenja za obradu teškog ostataka vrijednog oko četiri milijarde kuna.

Također, početkom lipnja, navodi se u priopćenju, u probni je rad pušteno postrojenje Propan-propilen spliter vrijedno 550 milijuna kuna, koje će proizvoditi visoko vrijedan proizvod za petrokemijsku industriju, a čije se prve količine očekuju do kraja mjeseca.

Tagovi: kompanija Ina, biorafinerija u Sisku, projekt GRACE, AXENS, De Smet Engineers & Contractors, Rafinerija Sisak, Sandor Fasimon
PROČITAJ I OVO
Zbog ograničene marže u Srbiji se zatvaraju benzinske pumpe
NEISPLATIVO
Zbog ograničene marže u Srbiji se zatvaraju benzinske pumpe
BEOGRAD - Prodavci goriva u Srbiji počeli su da zatvaraju benzinske pume zbog ograničene trgovačke marže od devet dinara po litru i pada prometa.
Studija: EU svoje zagađenje izvozi u Srbiju, Crnu Goru, Albaniju...
ZAGAĐENJE
Studija: EU svoje zagađenje izvozi u Srbiju, Crnu Goru, Albaniju...
BERLIN - Europska unija svoju ekološku štetu prenosi na treće zemlje, a prije svega na svoje istočne susjede, među kojima je i Srbija, pokazali su rezultati istraživanja međunarodne skupine istraživača.
Njemačka želi uvoz australskog zelenog vodika do 2030.
ZELENI VODIK
Njemačka želi uvoz australskog zelenog vodika do 2030.
BERLIN - Njemačka ministrica istraživanja Bettina Stark-Watzinger želi da Njemačka dobije zalihe takozvanog zelenog vodika iz Australije do 2030. godine.
Europska komisija predlaže dva cjenovna limita za ruske naftne derivate
PRIJEDLOG
Europska komisija predlaže dva cjenovna limita za ruske naftne derivate
BRUXELLES - Europska komisija predlaže da EU ograniči cijene skupljih ruskih naftnih derivata na 100 dolara, a onih jeftinijih na 45 dolara po barelu.
Chevron: Godišnja dobit udvostručena, razočarenje u četvrtom kvartalu
NAFTNI DIVOVI
Chevron: Godišnja dobit udvostručena, razočarenje u četvrtom kvartalu
NEW YORK - Chevron je u petak objavio rekordnu dobit od 36,5 milijardi dolara za 2022., što je više nego dvostruko više od zarade prethodne godine, ali je krajnji rezultat zaostao za procjenama Wall Streeta, potkopan otpisom imovine i rastućim troškovima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE